Co mogę zaszczepić na starej śliwie
Co mogę zaszczepić na starej śliwie
Witam.
Mam , może nie starą , ale dużą ok. 5m wysoką śliwę , ale ma niesmaczne owoce (mam też inną i ta ma smaczne , słodziutkie owoce)
W przyszłym roku , by uwolnić się od wyrzucania opadniętych owoców , zapadła decyzja o jej wycięciu.
Ale trafiłem na temat szczepienia szlachetniejszych odmian...
I mam kilka pytań , do doświadczonych w szczepieniu forumowiczów.
1.Czy można próbować coś szczepić. Korona (konary) zaczynają się na wysokości ok 1,8m kilka po ok. 10-15cm średnicy.
2. Co można , a co nie na śliwie zaszczepić ? (tylko śliwy , np. renklodę , czy można też inne owocowe... ewentualnie co polecacie )
3,Czytałem kiedyś , że ktoś zaszczepił 3 odmiany jabłoni na jednym drzewku , czy takie coś w przypadku śliwy jest też możliwe ?
4,Jak pozyskać ewentualny materiał do szczepienia. Czy tylko od znajomych , bądź moja posiadana smaczna śliwa ,
czy ze szkółki też się da takie zrazy zamówić ,
lub wiosną na targu obcinane z drzewek przed sprzedażą gałązki też się nadadzą ,
czy może kupić gotową wybraną sadzonkę , by ją ściąć i zaszczepić...
Wszelkie pomysły i sugestie mile widziane.
Mam , może nie starą , ale dużą ok. 5m wysoką śliwę , ale ma niesmaczne owoce (mam też inną i ta ma smaczne , słodziutkie owoce)
W przyszłym roku , by uwolnić się od wyrzucania opadniętych owoców , zapadła decyzja o jej wycięciu.
Ale trafiłem na temat szczepienia szlachetniejszych odmian...
I mam kilka pytań , do doświadczonych w szczepieniu forumowiczów.
1.Czy można próbować coś szczepić. Korona (konary) zaczynają się na wysokości ok 1,8m kilka po ok. 10-15cm średnicy.
2. Co można , a co nie na śliwie zaszczepić ? (tylko śliwy , np. renklodę , czy można też inne owocowe... ewentualnie co polecacie )
3,Czytałem kiedyś , że ktoś zaszczepił 3 odmiany jabłoni na jednym drzewku , czy takie coś w przypadku śliwy jest też możliwe ?
4,Jak pozyskać ewentualny materiał do szczepienia. Czy tylko od znajomych , bądź moja posiadana smaczna śliwa ,
czy ze szkółki też się da takie zrazy zamówić ,
lub wiosną na targu obcinane z drzewek przed sprzedażą gałązki też się nadadzą ,
czy może kupić gotową wybraną sadzonkę , by ją ściąć i zaszczepić...
Wszelkie pomysły i sugestie mile widziane.
Ostatnio zmieniony 1 paź 2014, o 15:37 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: sztobry ? zrazy
Powód: sztobry ? zrazy
Re: Co mogę zaszczepić na starej śliwie
O ! To, to ! Bez "ściąć i zaszczepić".darrooo pisze: (...) czy może kupić gotową wybraną sadzonkę (...)

Ściąć raczej tą starą śliwę. Chyba, że jak ją zetniesz, to wyrosną Ci odrosty od podkładki to na jednym takim zaszczep sobie śliwę jaką chcesz mieć. Ten odrost to będzie najpewniej węgierka albo ałycza. I wtedy dość szybko dostaniesz nowe drzewko, bo rozwinięty system korzeniowy już jest.
Tak ja bym zrobił.
Witam.Jeżeli Twoja śliwa ma zdrowy pień,to szkoda wycinać i czekać na odrosty.Ja spróbowałabym pierwsze przeszczepić koronę a jak nie wyjdzie to dopiero ściąć.Nie ważne,że gałęzie są grube,wystarczy po obcięciu konara znaleźć miejsce ze zdrową miazgą,w niej zrobić dość głęboki otwór(ja użyłam naostrzonego śrubokręta o średnicy zbliżonej do średnicy zraza),zraz ściąć z dwóch stron i wbić dość mocno w otwór.Można na jednej gałęzi zaszczepić kilka zrazów.Resztę zasmarować maścią.
U mnie wichura złamała konar ponad 50-letniej pysznej śliwy,na szczęście początkiem marca,zaszczepiliśmy ją w ten sposób i dwa zrazy już mają ok.pół metra.
Tym sposobem możesz na jednym drzewku mieć kilka odmian,bo każdy konar inna odmiana.
Pozdrawiam.
U mnie wichura złamała konar ponad 50-letniej pysznej śliwy,na szczęście początkiem marca,zaszczepiliśmy ją w ten sposób i dwa zrazy już mają ok.pół metra.
Tym sposobem możesz na jednym drzewku mieć kilka odmian,bo każdy konar inna odmiana.

Pozdrawiam.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na śliwie można szczepić inne odmiany śliwy, inne owocowe się nie przyjmą; nie wiem jak brzoskwinia, ale to nie miałoby raczej za wiele sensu. Za to odmian różnych śliw można wszczepić ile miejsca starczy.
Polecam do przejrzenia październikowy numer "Mój Piękny Ogród" - jest akurat artykuł o szczepieniu a w nim ciekawe zdjęcie drzewa z przyciętymi konarami, w każdy z nich wszczepione po dwa zrazy.
Polecam do przejrzenia październikowy numer "Mój Piękny Ogród" - jest akurat artykuł o szczepieniu a w nim ciekawe zdjęcie drzewa z przyciętymi konarami, w każdy z nich wszczepione po dwa zrazy.
Zielonym do góry!!!
Jeśli ta śliwa jest mocnym , solidnym drzewem, to może takie szczepienie rozłożyć na parę lat, najpierw zredukować, przyciąć w jednym roku połowę konarów, w następnym pozostałe, a na wybijających się mocnych wilkach zaszczepić w koronie kilka ulubionych odmian metodą okulizacji lub na przystawkę, do wyboru. Zaletą takiego szczepienia starego drzewa będzie potężny i szybki wzrost zrazów i oczek, gdyż stare drzewo ma bardzo silny system korzeniowy i roślina próbuje w ten sposób zniwelować dysproporcję między wielkością korony a systemem korzeniowym. Ja w ten sposób zaszczepiłem starą pigwę nowymi odmianami, przyrosty w pierwszym roku przekroczyły 2m.