Bez czarny 'Aurea' ( Sambucus nigra 'Aurea' )

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Bez czarny 'Aurea' ( Sambucus nigra 'Aurea' )

Post »

Na wiosnę znalazłam w kamieniach kila siewek dosyć jasnych , coś mnie tchnęło , że to bez koralowy z jasnymi liśćmi bo takiego mam . Można powiedzieć , że wydarłam te siewki może z 5 ,ale tylko dwie się przyjęło . Jedna była zielona i ewidentnie przypominała zwykły bez czarny a ta jest żółta i właściwie nie przypomina mi mojego bzu koralowego bo nie ma tak postrzępionych liści. A jeszcze mój bez koralowy przesadziłam jesienią i od wiosny wypuszczał gałązki ,które więdły i wszystko zeschło , tak ,że nie mam do czego porównać .Może ktoś z Was ma bez czarny aurea i może mi pomóc w rozpoznaniu .
Pozdrawiam :wit Beata

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czy to bez czarny ?

Post »

Mój bez czarny odmiana Aurea, nie wiem, czy ta fotka Ci pomoże, ale myślę, że to jest bez czarny.

Obrazek
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Tajka czy listki są lekko ząbkowane , bo u mnie właśnie takie są . Siewki te rosły pod lampą na której siadają ptaki i paskudzą , w tym przypadku pożytecznie . Tylko skąd bez czarny aurea jak nikt w mojej okolicy nie ma ciekawych roślin . A może to zwykły bez bez chlorofilu . A może jednak koralowy .
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beatko listki bzu czarnego odm. Aurea są jak najbardziej ząbkowane.

Bez koralowy ma liście bardziej powcinane.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Też myślę, że to bez czarny, ale jeśli wyrósł w nieodpowiednim miejscu, to przesadź wiosną póki młody.Starsze czarne bzy nie znoszą przesadzania.
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Bez czarny aurea, może jakiś ptaszek ci spuścił w przelocie, zwłaszcza, jeśli nasiona wykiełkowały w jednym miejscu :wink: Mój się sieje i powtarza barwę.
Selli, przesadzałam kiedyś siedmioletni zwykły czarny bez, bo bardzo chciałam mieć go przy kompoście a nie umiałam rozpoznać jeszcze siewek. Dziś to już staruszek ale wciąż ma się dobrze :D Powiedziałabym raczej "Lepiej przesadzać, póki jest młody" :wink:
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Jak bym wiedziała ,że wszystkie siewki będą żółte to przesadziłabym delikatnie , a tak przesadziłam byle jak i tylko dwie się przyjęły . Jedna była zielona więc ją wywaliłam , ale naprawdę w odległości kilometra nie ma takiego jasnego bzu .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”