Pomóżcie - rośliny płożące
Pomóżcie - rośliny płożące
Witam, chciałabym posadzić trochę roślin płożących, które kwitną. Myślałam o różach, ale trochę obawiam się, że będą zbyt ekspansywne, a miejsce, w którym mają być posadzone ma pewne ograniczenia. Czy możecie coś polecić?
- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomóżcie - rośliny płożące
Róże okrywowe np . The Fairy nie są jakoś wielce ekspansywne i nie chorują mocno. Może Karmnik Ościsty
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Napisz coś więcej o miejscu gdzie mają rosnąć.
Barwinek, ale ten lubi zagarniać kolejne tereny, tojeść rozesłana również, dąbrówki podobnie.
Rozumiem że pisząc "płożące" i jednocześnie pisząc o różach, masz na myśli po prostu niskie byliny ?
Może więc wrzosy i wrzośce ? Będziesz miała kwiaty i wiosną i jesienią. Może azalie japońskie ?
Można zawsze posadzić jeszcze jakieś jednoroczne kwiaty, te kwitną całe lato aż do jesieni.
Barwinek, ale ten lubi zagarniać kolejne tereny, tojeść rozesłana również, dąbrówki podobnie.
Rozumiem że pisząc "płożące" i jednocześnie pisząc o różach, masz na myśli po prostu niskie byliny ?
Może więc wrzosy i wrzośce ? Będziesz miała kwiaty i wiosną i jesienią. Może azalie japońskie ?
Można zawsze posadzić jeszcze jakieś jednoroczne kwiaty, te kwitną całe lato aż do jesieni.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
"Róże płożące"? Raczej okrywowe.
Napisz, jaki efekt chcesz osiągnąć, czy ta przestrzeń będzie jakoś ograniczona.
U mnie pięknie po jednym sezonie rozrosła się pragnia syberyjska, miała ładne żółte kwiaty, ale dość krótko. Dziś kupiłam jasnotę: ma długie pokładające się gałązki z pstrymi liśćmi i różowo-amarantowe kwiaty.
Napisz, jaki efekt chcesz osiągnąć, czy ta przestrzeń będzie jakoś ograniczona.
U mnie pięknie po jednym sezonie rozrosła się pragnia syberyjska, miała ładne żółte kwiaty, ale dość krótko. Dziś kupiłam jasnotę: ma długie pokładające się gałązki z pstrymi liśćmi i różowo-amarantowe kwiaty.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia