Na drzewo poszła u Białej Damy.Moja lewituje pół metra ponad tyczkami.
 Na drzewo poszła u Białej Damy.Moja lewituje pół metra ponad tyczkami.Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek(Cyklantera pedata)
- 
				kaLo
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek
Czy Wy  w ogóle czytacie poprzednie posty?  Na drzewo poszła u Białej Damy.Moja lewituje pół metra ponad tyczkami.

Na drzewo poszła u Białej Damy.Moja lewituje pół metra ponad tyczkami.- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja czytam  Pod słonecznikami i drzewami nie posadzę
 Pod słonecznikami i drzewami nie posadzę  A moja jedna również lewitowała, ale nad kukurydzą. Przyszła burza i wszystko legło
 A moja jedna również lewitowała, ale nad kukurydzą. Przyszła burza i wszystko legło  Niestety podnieść tego nie szło. A teraz to już za późno.
 Niestety podnieść tego nie szło. A teraz to już za późno.

Pod słonecznikami i drzewami nie posadzę
 Pod słonecznikami i drzewami nie posadzę  A moja jedna również lewitowała, ale nad kukurydzą. Przyszła burza i wszystko legło
 A moja jedna również lewitowała, ale nad kukurydzą. Przyszła burza i wszystko legło  Niestety podnieść tego nie szło. A teraz to już za późno.
 Niestety podnieść tego nie szło. A teraz to już za późno.- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
To jak zrywacie owoce z tych lewitujacych?  Chyba trzeba jakiś statek powietrzny do  zrywania cyklantery skonstruować
 Chyba trzeba jakiś statek powietrzny do  zrywania cyklantery skonstruować  

Pozdrawiam serdecznie- Ela

Zastosowałam sprawdzoną metodę,dałam po "łapkach"i Cyklantera rośnie w słusznym kierunku czyli po sznurku.Odeszły jej chęci bratania się ze świerkiem.

- 
				klon
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
Słowianko to jest jedna z dobrych dróg prowadzenia takich rozrabiak ogródkowych.  Tak trzymać :;
 Tak trzymać :; 

Sąsiadka poczęstowała mnie kilkoma owocami , śmiałam się na ich kształt , ciekawy   

I będę polować na te cudeńka ....

I będę polować na te cudeńka ....
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P. 
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dawno mnie nie było ale muszę się pochwalić że z mojej jednej sadzonki zebrałam dużą miskę ogórasa   Nie mogę w to uwierzyć zarósł mi wielką pergolę i cały czas odczepiam wąsy bo łapie się na połowę ogródka
 Nie mogę w to uwierzyć zarósł mi wielką pergolę i cały czas odczepiam wąsy bo łapie się na połowę ogródka  

Robiłam faszerowane marynowane i z pomidorami z ziołami a jeszcze mam zamiar zrobić z papryką ,wszystkim smakuje a ja jestem pod wrażeniem

Nie mogę w to uwierzyć zarósł mi wielką pergolę i cały czas odczepiam wąsy bo łapie się na połowę ogródka
 Robiłam faszerowane marynowane i z pomidorami z ziołami a jeszcze mam zamiar zrobić z papryką ,wszystkim smakuje a ja jestem pod wrażeniem

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Najciekawsze, że te rośliny w ogóle nie chorują. U mnie na wszystkim mączniaki, liście zwiędłe i żółte, pomidory to zaledwie kilka kikutów a cyklantera i papryka są zielone i zdrowe jakby lato było a nie jesień.
Nie zrobiłam ich w końcu marynowanych bo ciągle czasu nie było, ale za to wsadziłam pomiędzy ostre faszerowane papryczki razem z ziołami i zalałam olejem i oliwą pół na pół, zapasteryzowałam. Właśnie skonsumowaliśmy pierwszy słoiczek, są lekko chrupkie i ostre od papryczek.

Nie zrobiłam ich w końcu marynowanych bo ciągle czasu nie było, ale za to wsadziłam pomiędzy ostre faszerowane papryczki razem z ziołami i zalałam olejem i oliwą pół na pół, zapasteryzowałam. Właśnie skonsumowaliśmy pierwszy słoiczek, są lekko chrupkie i ostre od papryczek.
 Beata
    BeataUmysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Tak!!  Cyklantera zdrowa
 Cyklantera zdrowa  Dzisiaj jak zrywałem kolejne owoce na nasiona, to zauważyłem, że pszczółki jeszcze bardzo chętnie zapylają cyklantere
 Dzisiaj jak zrywałem kolejne owoce na nasiona, to zauważyłem, że pszczółki jeszcze bardzo chętnie zapylają cyklantere  A że dzisiaj było bardzo słonecznie, to ochoczo po kwiatkach skakały
 A że dzisiaj było bardzo słonecznie, to ochoczo po kwiatkach skakały  Krzaki nie mają żadnych negatywnych oznak chorobowych czy niedoborów
 Krzaki nie mają żadnych negatywnych oznak chorobowych czy niedoborów  Normalnie rewelacja
 Normalnie rewelacja 

Cyklantera zdrowa
 Cyklantera zdrowa  Dzisiaj jak zrywałem kolejne owoce na nasiona, to zauważyłem, że pszczółki jeszcze bardzo chętnie zapylają cyklantere
 Dzisiaj jak zrywałem kolejne owoce na nasiona, to zauważyłem, że pszczółki jeszcze bardzo chętnie zapylają cyklantere  A że dzisiaj było bardzo słonecznie, to ochoczo po kwiatkach skakały
 A że dzisiaj było bardzo słonecznie, to ochoczo po kwiatkach skakały  Krzaki nie mają żadnych negatywnych oznak chorobowych czy niedoborów
 Krzaki nie mają żadnych negatywnych oznak chorobowych czy niedoborów  Normalnie rewelacja
 Normalnie rewelacja 
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P. 
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie też padły pomidory a ogórek kwitnie dalej i oby przymrozków nie było   Dałam dzisiaj córce do lecza ,ja jadłam w sałatce
 Dałam dzisiaj córce do lecza ,ja jadłam w sałatce  

Pozdrawiam, Ela

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To fakt ... ja też uprawiając ją od jakiegoś czasu nigdy nie zauważyłam oznak choroby.
Z jednej rabaty już sprzątnięte , owoce pokrajane, wysuszone i gotowe do spożycia

A na zakończenie zrobiłam faszerowane dusząc je w własnych pomidorów z dodatkiem cebuli.
Aby ładniej wyglądała potrawa, wyjęłam ogórki, zmiksowałam zawartość w garnku i s powrotem włożyłam je do sosu.

W tym roku rosły w 3 miejscach i zebrałam masę owoców. W takiej sytuacji liści już nie suszę.

Z jednej rabaty już sprzątnięte , owoce pokrajane, wysuszone i gotowe do spożycia

A na zakończenie zrobiłam faszerowane dusząc je w własnych pomidorów z dodatkiem cebuli.
Aby ładniej wyglądała potrawa, wyjęłam ogórki, zmiksowałam zawartość w garnku i s powrotem włożyłam je do sosu.

W tym roku rosły w 3 miejscach i zebrałam masę owoców. W takiej sytuacji liści już nie suszę.
- Wolusia
- 1000p 
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
christinkrysia od dwóch sezonów siałam cyklanterę, ale takiej ilości owoców nigdy nie miałam. Cóż temu dzikiemu ogórkowi najbardziej jest potrzebne?

- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Krysiu-ale piękne zbiory   Nabieram coraz większej ochoty na uprawę tę roslinki
 Nabieram coraz większej ochoty na uprawę tę roslinki  A jak suszysz owoce?
  A jak suszysz owoce?

Nabieram coraz większej ochoty na uprawę tę roslinki
 Nabieram coraz większej ochoty na uprawę tę roslinki  A jak suszysz owoce?
  A jak suszysz owoce?Pozdrawiam serdecznie- Ela

- TomekD
- 200p 
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
To o czym pisałem w tym wątku 30 kwietnia:

[można kliknąć na zdjęcie]
Było pysznie !

udało się powtórzyć tydzień temu - czyli Achocha faszerowane mielonym z oliwkami i suszonymi pomidorami z oliwy:TomekD pisze:[...]faszerowaną mięsem mielonym - tak jak papryki, egzemplarze były trochę większe, roboty co prawda mnóstwo jednak i radości wielka w smaku jak i odpowiadaniu na pytanie gości co to było co zjadała/em !?

[można kliknąć na zdjęcie]
Było pysznie !
pozdrawiam, Tomek

- Marcoo16
- 1000p 
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Super Tomku   

Ja muszę jakoś w tygodniu ostatnie zbiory wykonać i zamknąć sezon 

No i trzeba w końcu zrobić te faszerowane Tak za mną chodzą..
 Tak za mną chodzą..   Ale teraz mnie zachęciłeś
 Ale teraz mnie zachęciłeś   

Chociaż nie uśmiecha mi się faszerować takich małych warzywek 

Ja muszę jakoś w tygodniu ostatnie zbiory wykonać i zamknąć sezon

No i trzeba w końcu zrobić te faszerowane
 Tak za mną chodzą..
 Tak za mną chodzą..   Ale teraz mnie zachęciłeś
 Ale teraz mnie zachęciłeś   
 Chociaż nie uśmiecha mi się faszerować takich małych warzywek

Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]

Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]