Szlakiem PRL-u ... i nie tylko, czyli krakowski MISZMASZ

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szlakiem PRL-u ... i nie tylko, czyli krakowski MISZMASZ

Post »

No właśnie fotyyy !!!!!!!! :twisted:
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu - witaj :wit rozgość się i czuj się jak u siebie :lol:
Ja jestem bardzo ciekawa w której z pięknych dolinek się okopałaś :lol:
Gdzieś w okolicy "maczugi Herkulesa" :lol:

Paulii - bardzo dziękuję ;:196

klon + Ruda2011 - no i moje wysiłki poszły na marne ;:145
To ja się tak bardzo starałam, żeby nie sfotografować żadnego gołębia, a tu taki raban o nie ;:306
W Krakowie paskudna pogoda, ale jak przestanie padać, to ze specjalną dedykacją dla Was będą ---> wyłącznie ... gołębie i ... kwiaciarki :;230

Mati - sam dobrze wiesz, jaka ostatnio była pogoda ;:145
Czekam na sprzyjające warunki :lol: Ale ponoć już wekend ma być piękny :lol:

Ściskam Wszystkich Miłych Gości i życzę przepięknego ;:167 słonecznego ;:3 i udanego ;:136 wekendu :wit

Właśnie usłyszałam w "trójce", że dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Aptekarza !!
Zatem ---> wszystkim Aptekarzom życzę satysfakcji z pracy i przemiłych klientów ;:4
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewuniu Sokolica, Dupa Słonia mówi Ci to coś? Teraz niestety mało atrakcyjne, ale jak zaświeci słońce to serce rośnie ;:167 Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Dupa słonia to ta miejscowość w wapniach :uszy ?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie Mati to Skała w Dolinie Będkowskiej ;:306
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

No to duża musi być :;230
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oooj duża Mati, duża ta DS !!
A jaka przy tym piękna ;:167
Póki Marysia - Maską zwana :lol: nie zapoda nam foteczek własnoręcznie pstrykniętych ;:224 to zerknij na ten marny substytut z goo... poniżej :lol:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ska_a7.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ka_a13.jpg
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Betinko Ewcia zajęta życiem normalnym .....
Jako substytut ...... foty mojej piwnicy mogę wkleić :oops: ...... :;230
Bardzo "twarzowa" jest ;:224
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p
Od: 2 cze 2014, o 08:39

Post »

Witaj Ewo. Kraków znam z wypadów dłuższych i krótszych i zazwyczaj są to te same trasy jeno w innym składzie osobowym. Wawel, Sukiennice i okolice. W tym roku postanowiłam wreszcie poznać Krakowski Kazimierz. Miał być magiczny ale nie był. Poruszałam się zaniedbanymi uliczkami nie odnajdując miejsc opisywanych w przewodnikach. Błąkając się trafiłam do bardzo reklamowanej domowej lodziarni, nie pamiętam jej nazwy, jedynie smak poziomkowych lodów. I tylko to nowe wspomnienie zabrałam do Szczecina. Jeśli dysponujesz czasem, pokaż proszę miejsca, które pominęłam i budynki , których w swej zachłannej turystycznej gonitwie nie widziałam.
Awatar użytkownika
dbuba
50p
50p
Od: 12 cze 2014, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ależ cuuuudowny wątek ;:226
Dziękuję Ci Ewo za wycieczkę i przejście moimi ukochanymi uliczkami.
Mam ogromny sentyment do Krakowa. Tata się tam urodził, na ul. Łazarza. Mama też blisko Krakowa. Oboje tam studiowali.
Może dlatego Kraków to dla mnie takie magiczne miejsce. Ilekroć tam jestem, to chłonę wszystko by zostało mi coś z tego zapachu, atmosfery. Wszystkie galerie, galeryjki, knajpy, knajpeczki. Każda z fantastycznym, niepowtarzalnym klimatem.
N. Huta to już nie dla mnie, to już jak u mnie w Łodzi. Nie podoba mi się.
Wolę kamieniczki, zakamarki, zaułki, balkoniki, miliony schodów, wszędzie piece.
Pół życia marzyłam o zamieszkaniu w Krakowie i zawsze wypominałam rodzicom wyprowadzkę z tego magicznego miejsca.
Dodaję wątek do ulubionych i pokazuj dziewczyno jak najwięcej. Może chociaż wirtualnie troszkę tam pobędę. ;:173
Pozdrawiam - Daria
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani Goście Wątkowi - aaale mi wstyd :oops: normalnie co chwila pąsowieję :oops:
Trochę zaopuściłam ten wąteczek, bo czasu trochę brak, ale --> uroczyście obiecuję się sprężyć i poprawić ;:172
Zwłaszcza, że tutaj zaglądacie !!
Co więcej --> zostawiacie ślad swojej obecności w postaci postów, co w tym dziale jest niezmiernie rzadkie :lol:

Zatem --> za swoją jawną obecność + za wszystkie miłe słowa --> strasznie, ale to strasznie Wam dziękuję ;:180
I ściskam Was wszystkich mocno ;:cm

Betinko - obiecuję, że prędzej czy później dotrę do tych Twoich podziemi :lol:

Mariolu - ;:196 za tak miłe usprawiedliwienie mojego chwilowego zaniedbania :lol:

JoannaSz - nie jestem absolutnie zaskoczona, że Kraków magicznym się nie okazał :lol:
Podobnie jak i mnie nie zauroczył Paryż ... chociaż nasłuchałam się tylu peanów na jego cześć ...
Parę miejsc owszem, ale żeby cały, to raczej nie ;:185
Podobnie pewnie jest z Krakowem, dlatego postaram się dla Ciebie jakoś go odczarować :lol:

dbuba - ogromnie dziękuję za ciepłe słowa ;:196
Przyznam, że Nową Hutę to ja kocham ... z sentymentu ;:224 i za jej totalną zieloną przestrzeń, której centralnemu Krakowowi troszkę brakuje :lol:
Postaram się coś dla Ciebie wyszukać z tego tradycyjnego, starego Krakowa :lol:

Miłej + słonecznej niedzieli wszystkim życzę + do zobaczenia w Krakowie ;:136 ;:3 ;:304 :wit
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przyznam, że Nową Hutę to ja kocham ... z sentymentu ;:224 i za jej totalną zieloną przestrzeń, której centralnemu Krakowowi troszkę brakuje :lol:
Postaram się coś dla Ciebie wyszukać z tego tradycyjnego, starego Krakowa :lol:
Ewciu i tu się z Tobą nie zgodzę Kraków ten stary ma swoją niepowtarzalną zieleń, ale trzeba trochę wysiłku żeby ją znaleźć.
Pomijam planty krakowskie; te zastępujące stare mury ale i Dietlowskie, oczywiście parki z pięknym starodrzewem to jeszcze przy każdym kościele jest cudowny stary ogród. Rokrocznie w Święto Ogrodów otwierane są te perełki dla każdego chętnego. Polecam!'
A N.H. to oczywiście drzewa na osiedlach i trawa w marnym stanie. Ja mam mamę w starej części NH. gdzie uparcie budują wysokie krawężniki, którymi chronią rachityczne żywopłoty i trawniki w kiepskim stanie, bo pod wysokimi drzewami nic nie chce róść. Spróbuj znaleźć stare osiedle z mądrym rozplanowaniem na parking i zadbane klomby. Nigdzie w NH nie jestem w stanie spokojnie zaparkować mimo, że miejsca jest od groma. To jakaś nowohuciańska paranoja ;:oj
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Maska pisze:
A N.H. to oczywiście drzewa na osiedlach i trawa w marnym stanie. Ja mam mamę w starej części NH. gdzie uparcie budują wysokie krawężniki, którymi chronią rachityczne żywopłoty i trawniki w kiepskim stanie, bo pod wysokimi drzewami nic nie chce róść. Spróbuj znaleźć stare osiedle z mądrym rozplanowaniem na parking i zadbane klomby. Nigdzie w NH nie jestem w stanie spokojnie zaparkować mimo, że miejsca jest od groma. To jakaś nowohuciańska paranoja ;:oj

I za to Kocham Nową Hutę ;:167
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - no to ja z kolei z Tobą się i zgodzę i nie zgodzę ;:306
Zgodzę - bo faktycznie z parkowaniem kłopot na starych osiedlach jest.
Ale powiedz mi, kto te ... lat temu myślał, że tyle teraz będzie potrzebnych miejsc parkingowych, no kto ??
Kiedyś, czas jakiś temu, wystarczały pojedyncze "garaże-blaszaki" tudzież murowane, żeby pomieścić wszystkie nowohuciańskie samochody ...
A nie zgodzę - bo jest bardzo dużo, naprawdę bardzo dużo mądrze, zielono, i bez wysokich krawężników, zagospodarowanych osiedli ;:108
No to nie ma wyjścia - muszę Ci je kiedyś pokazać :lol:

Mati - dzięki ;:167
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewuniu moje spostrzeżenia dotyczą głównie starych osiedli tych z lat 50-60 i tam teraz (2000 lata) remontują uliczki wewnątrzosiedlowe i identycznie jak były z tymi wysokimi krawężnikami. Przykład osiedle Szkolne ;:oj A jeździmy do mamy tyle lat, że chcielibyśmy zobaczyć zmiany na plus.
Jeszcze coś napiszę stare budyneczki mają po 4 piętra i są bez wind a zamieszkałe o dużej części przez starych ludzi jak moja mama (85) i od lat nie wychodzi z domu bo zejść zeszłaby ale wokół nie ma żadnej ławki. Powód żeby się element nie gromadził. Element daje sobie radę, ale stary człowiek siedzi zamknięty w domu. I to są mankamenty które tak młoda osoba nie widzi ;:168
Na pewno widziałaś wyremontowane kino ŚWIT, a w nim oczywiście nie to co chciałybyśmy ale jest :!: spróbuj zaparkować koło tego obiektu, w końcu sklep, obok ZUS i żadnego miejsca parkingowego dla plebsu, jedynie kilka dla urzędników, tam jest horror, akurat to jest trasa do mojej mamy i tam krótko, ale robiłam zakupy jadąc do niej.
Wybacz za zbyt długą wypowiedź, ale to jest nasz PRL, nasze obciążenie nim ;:224
A ładne miejsca zielone znalazłam i owszem na osiedlach gdzie z inicjatywy mieszkańców powstało kilka ogródków podokiennych!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”