Borówka amerykańska - 5 cz
-
- 200p
- Od: 22 maja 2013, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Borówka amerykańska - 5 cz
Witam,Ginka masz piękne krzaczki i jeśli chcesz mieć piękne owoce to nie podlewaj krowieńcem ani pokrzywą,zasada jest prosta zasilaj borówkę nawozem do borówek trzy razy na wiosnę, to jest Kwiecień,Maj i Czerwiec.Wystarczy trochę poczytać,to już piąta częsć i zawsze to samo,najważniejsze jest pH ziemi.piotr
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Tak, z nową "grządką" borówkową zaczną się nowe porządki w sferze nawozów, to jest pewne na 100%
, od razu z workami torfu będę się zaopatrywać w siarczany i dodatkowo hydrożel...bo czytałam, że działa cuda a to by mi się przydało gdyby były susze
(ogólnie sucho jest pod ścianą, to powinno być dobrze z domieszką hydrożelu)

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie uważasz ,że pod zachodnią ścianą będzie zbyt mało słońca?Tego w żadnym sklepie nie kupisz.Jakie jest pH gleby,bo od tego zależy w jaki sposób będziesz musiała przygotować siedlisko dla borówek.A hydrożel pięknie wygląda na reklamie.
- Ginka
Nie jesteśmy jakoś ekstremalnie zasłonięci...słońce pojawia się w tym miejscu ok 13 i spokojnie w letnie dni zostaje do ok 20, ktoś tu pisał że ma krzaczki w półcieniu i dobrze jej rosną a i owoce są smaczne. Co do hydrożelu, tak samo wyczytałam że ktoś tu stosuje i jest zadowolony, wydatek nieduży a skoro może pomoc to czemu by i nie spróbować 

-
- 50p
- Od: 28 kwie 2012, o 22:41
Mogę potwierdzić że w pewnych warunkach hydrożel wpływa korzystnie, nie tylko na borówkę. Chociaż wydaje mi się że duże znaczenie ma tu charakter użytej gleby. Ostatnio po prostu odpowiednio przygotowuję stanowisko podczas sadzenia. Daje to raczej lepszy i bardziej trwały efekt. W tym przypadku skupiłbym się na samym stanowisku. Jeżeli mamy do czynienia w półcieniem to oprócz może trochę późniejszego dojrzewania nie powinno być dużo gorzej. Odradzam jednak sadzenie pod drzewami. Może to powodować nawet taki efekt że borówka nie będzie w ogóle rosnąć. Miałem tak już i pomogło dopiero przesadzenie w inne miejsce. Pozdrawiam.
- Ginka
Mam zamiar na całej długości ściany wykopać dół i wtedy całość zasypać odpowiednią mieszanką...wtedy powinny mieć świetne warunki...bo mimo że ziemia była po budowie domu specjalnie przywożona (mamy żyźniejszą od sąsiadów) to pod murami jakościowo nie zachwyca, więc chcę zrobić borówkom przytulne miejsce, coby im się dobrze rosło (a tuje będą przycięte i ogolone więc nie będą zasłaniać słońca, tak samo stara jabłoń)
-
- 50p
- Od: 15 kwie 2014, o 11:51
Jakie polecacie wczesne odmiany borówki amerykańskiej?
- karminka
- 200p
- Od: 18 sie 2012, o 14:14
Kupiłam borówkę Toro i mam pytanie. Czy muszę mieć posadzone dwa krzewy obok siebie, żeby owocowała, czy jeden egzemplarz wystarczy, a jeśli dwa to czy musi być ta sama odmiana? Wiosną posadziłam Darrow, ale dzieli je blisko 200m i duży dom.
Pozdrawiam, Ania.
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
wczesna- Earlyblue, Chanticleer ,gosiunia32122 pisze:Jakie polecacie wczesne odmiany borówki amerykańskiej?
średnio-wczesne - Spartan, Duke, Patriot,Bluetta,
jeszcze Bluejay , ale mało plenna
-
- 50p
- Od: 15 kwie 2014, o 11:51
Jaki plon z krzewu ma odmiana Earliblue a jaki Hannah's Choice?
Czy wam też tak borówki szybką rosną ? Mi przez ostatni sezon powiększyły się chyba 3 krotnie:)W przyszłym roku przewiduje lepszy plon przynajmniej.
- Ginka
No jeden krzaczek zamiast mi owocować poszedł we wzrost i mogę śmiało powiedzieć że przybrał drugie tyle
...oby tylko w przyszłym roku dał coś owocu, bo będę zła jak będzie rosnąć jeszcze przez kilka sezonów zanim zaowocuje
.

Witam Serdecznie
Chciałabym się dowiedzieć co dzieje się z moją borówką - sadzona z 5 tyg temu odmiana darow

Jak jej pomóc?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc
Chciałabym się dowiedzieć co dzieje się z moją borówką - sadzona z 5 tyg temu odmiana darow

Jak jej pomóc?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc
Czy chodzi o plamy na lisciach czy oto ze się czerwieni?
Pozdrawiam. Ewa