Poszukuje drogocennych roślin, ciężkich w uprawie.
Poszukuje drogocennych roślin, ciężkich w uprawie.
Witam.
Z zbyt dużej ilości wolnego czasu postanowiłem sobie znaleźć nowe zajęcie - hobby.
Mianowicie chciałbym kupić sobie zestaw GROWBOX.
Chciałbym tam uprawiać jakieś ciekawe rośliny które potem mógłbym sprzedawać na allegro (tak żeby zwróciło mi się za prąd i "zestaw pielęgnacyjny")
Co wgl sądzicie o takim pomyśle?
Czy jest tu ktoś kto już w to zaczął zabawę?
Jakie rośliny proponujecie? (tak żeby był na nie popyt)
Najlepiej gdyby to były rośliny jedno/dwuroczne ze względu na szybkie doświadczenie, selekcje i większą częstotliwość zmiany pomysłu.
Nie znaczy to że nie zainteresują mnie inne podpowiedzi.
Również chciałbym się pobawić w tworzenie własnych gatunków itd - ale to już z czasem.
Wymiary takiego boxa to mniej więcej 100X100X180 z tym że pewnie możliwości w środku są nieco mniejsze ze względu na oświetlenie etc.
Tylko najpierw musicie mi pomóc znaleźć dane rośliny które później mógłbym sprzedać na allegro tak zęby cześć kosztów się zwróciła.
...bo na rynku roślinnym zwyczajnie się nie znam.
Stąd tu ja.
Proszę o odpowiedzi pasjonatów.
Z góry przepraszam jeśli pomyliłem dział, dopiero co się tu zarejestrowałem (chyba najbardziej aktywne forum).
Z zbyt dużej ilości wolnego czasu postanowiłem sobie znaleźć nowe zajęcie - hobby.
Mianowicie chciałbym kupić sobie zestaw GROWBOX.
Chciałbym tam uprawiać jakieś ciekawe rośliny które potem mógłbym sprzedawać na allegro (tak żeby zwróciło mi się za prąd i "zestaw pielęgnacyjny")
Co wgl sądzicie o takim pomyśle?
Czy jest tu ktoś kto już w to zaczął zabawę?
Jakie rośliny proponujecie? (tak żeby był na nie popyt)
Najlepiej gdyby to były rośliny jedno/dwuroczne ze względu na szybkie doświadczenie, selekcje i większą częstotliwość zmiany pomysłu.
Nie znaczy to że nie zainteresują mnie inne podpowiedzi.
Również chciałbym się pobawić w tworzenie własnych gatunków itd - ale to już z czasem.
Wymiary takiego boxa to mniej więcej 100X100X180 z tym że pewnie możliwości w środku są nieco mniejsze ze względu na oświetlenie etc.
Tylko najpierw musicie mi pomóc znaleźć dane rośliny które później mógłbym sprzedać na allegro tak zęby cześć kosztów się zwróciła.
...bo na rynku roślinnym zwyczajnie się nie znam.
Stąd tu ja.
Proszę o odpowiedzi pasjonatów.
Z góry przepraszam jeśli pomyliłem dział, dopiero co się tu zarejestrowałem (chyba najbardziej aktywne forum).
Re: Poszukuje drogocennych roślin, ciężkich w uprawie.
Catcheyes, rozejrzyj się najpierw w ofercie nasion, bo co Ci przyjdzie z pomysłu, jeżeli nasiona niedostępne.
- gapapl
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Catcheyes jakie chcesz rośliny? Ogrodowe,domowe?
Mój teść bawił się w sprzedaż tyle tylko,że rośliny były kupowane na giełdzie.Do teraz ludzie pytają o iglaki i tylko to teraz sprzedaje i bardzo opłacalne.
Mój teść bawił się w sprzedaż tyle tylko,że rośliny były kupowane na giełdzie.Do teraz ludzie pytają o iglaki i tylko to teraz sprzedaje i bardzo opłacalne.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Drodzy,
Musiałem poczyścić wątek, bardzo proszę o poważne i merytoryczne podejście do tematu. Forumowicz zadał konkretne pytania i bez wątpienia oczekuje takich samych odpowiedzi.
Musiałem poczyścić wątek, bardzo proszę o poważne i merytoryczne podejście do tematu. Forumowicz zadał konkretne pytania i bez wątpienia oczekuje takich samych odpowiedzi.

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Do growboxu - proponowałabym storczyki.
Jest ich ogromny wybór.
Widziałabym w growboxie: aerangisy i dracule, masdevallie, falenopsisy(np. odmiany botaniczne lub ich krzyżówki), katleje i wiele innych.
Myślę, że hoje, też nadawałyby się do uprawy. Jest ich tyle odmian, że można znaleźć perełki
Jest ich ogromny wybór.
Widziałabym w growboxie: aerangisy i dracule, masdevallie, falenopsisy(np. odmiany botaniczne lub ich krzyżówki), katleje i wiele innych.
Myślę, że hoje, też nadawałyby się do uprawy. Jest ich tyle odmian, że można znaleźć perełki

-
- Od: 15 lut 2012, o 12:39
Na taką ścianę nadają się też przeróżne epifity ,pięknie wyglądają epiphylla,paprocie różnego gatunku....
Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
justus27 pisze:Do growboxu - proponowałabym storczyki.
Jest ich ogromny wybór.
No to jest konkretna idea.
Pozdrawiam.
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wtrącę swoje trzy grosze.
Pomysł z drogim oprzyrządowaniem i uprawą roślin drogich i trudnych w uprawie wydaje mi się chybiony.
Myślę, że najpierw powinieneś zdobyć doświadczenie w uprawie różnych roślin, a dopiero potem wybrać sobie grupę docelową.
Nie...nie wiem jak Ci odpowiedzieć. Mam wrażenie, że albo kompletnie nie masz pojęcia o roślinach, albo nas podpuszczasz.
Hobby nie powstaje z dnia na dzień. Dziś uprawiam rośliny a jutro zbieram stare samochody. W hobby wkłada się kasę a korzyści raczej niekoniecznie są. Tworzenie własnych gatunków? Chyba pomyliłeś pojęcia.
Pomysł z drogim oprzyrządowaniem i uprawą roślin drogich i trudnych w uprawie wydaje mi się chybiony.
Myślę, że najpierw powinieneś zdobyć doświadczenie w uprawie różnych roślin, a dopiero potem wybrać sobie grupę docelową.
Nie...nie wiem jak Ci odpowiedzieć. Mam wrażenie, że albo kompletnie nie masz pojęcia o roślinach, albo nas podpuszczasz.
Hobby nie powstaje z dnia na dzień. Dziś uprawiam rośliny a jutro zbieram stare samochody. W hobby wkłada się kasę a korzyści raczej niekoniecznie są. Tworzenie własnych gatunków? Chyba pomyliłeś pojęcia.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
No, akurat tworzenie nowych gatunków to jest to, co można osiągnąć ze storczykami właśnie. Tylko autor nie bierze pod uwagę jednego: w każdą taką sprawę oprócz drogiego sprzętu trzeba włożyć masę pracy i przede wszystkim - uczyć się. Natomiast to, co można w pięć minut wyczytać na forum, raczej wielkiej kasy nie przynosi. Gdyby "drogocenne" rośliny były tak łatwe w uprawie, że każdy początkujący startujący od zera mógłby je bez wysiłku wyhodować w rok, dwa - to już nie byłyby one tak drogocenne, bo przecież każdy mógłby zrobić to samo, prawda? Sałata czy aksamitki nie osiągają na allegro oszałamiających cen...
A poza tym: wiele znacie osób, które za friko, na forum, podzielą się bezinteresownie z obcymi osobami rewelacyjnym pomysłem na biznes dający wielkie zyski?
Eh, marzenia, marzenia...
A poza tym: wiele znacie osób, które za friko, na forum, podzielą się bezinteresownie z obcymi osobami rewelacyjnym pomysłem na biznes dający wielkie zyski?

Zielonym do góry!!!