Miejsce na ziemi - Ave /2013-2014/cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Miejsce na ziemi - Ave /2013-2014/cz.7

Post »

Ave pisze:W rzeczywistości to wygląda bardziej ... normalnie i zwyczajnie ;:333
Jak się robi fotki to ogród wygląda tak jakoś ... nierealistycznie, jakby nie mój ;:306 przynajmniej mój mi sie tak widzi.
Oj Ewciu... skromna jesteś, a rabatki masz rewelacyjne... ;:138
Ja nie umiem robić zdjęć takich bardziej "widokowych"... widać wtedy wszystko i nic... wolę portrety...
U Ciebie jest wszystko widoczne...
Ja też mam szpaler ze szmaragdów i już się trzęsę jak to wszystko da radę wytrzymać... chyba też coś wkopię... nawet mam stare linoleum, to będzie w sam raz.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wandziu - to zapraszam do oglądania

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gabrielo - lepieij wkopać "separatory" jak tujki są młode, niż walczyć potem z ich korzeniami.
I nie bądź taka skromna - robisz śliczne zdjęcia. ;:196
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Ave!
Czytam Wasza rozmówkę "grzebać czy nie grzebać w ogrodzie" i mogę powiedzieć tak:
ogród starzeje się, brzydnie, niektóre elementy "wychodzą z mody", nie zmieniać i nie odświeżać go, to jakby chodzić kilka lat bez przerwy w tym samym ubraniu ;:224.
No i stagnacja to przecież nuda, a życie ogrodnika ma być ciągłym pasmem zachwyceń i radości z tego zielonego kawałka ziemi, który mamy.
Inspiracje innymi ogrodami też są ciekawe i do wzięcia, ale na pewno nie w całości, a tylko w elementach, pasujących do naszych warunków i upodobań.
Za kluczową informację uważam tę o rodzaju gleby. I nic na siłę...
Ja swój ogród traktuję jak mały teatr ze zmieniającym się repertuarem i w każdym z nich inni "aktorzy" grają swoją wielką rolę.
A tak w ogóle, to uwielbiam rozmowę o ogrodach zamiast pustosłowia...

Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie - Jagoda
PS. Nie wkopałam zapór przy tujach, teraz już są wielkie i chyba będę się szamotać z korzeniami do końca świata ;:218.
PPS. Iga, specjalistka od żurawek, zaleca dzielenie tych roślinek właśnie jesienią, ponoć najlepiej się korzenią o tej porze...
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Ewuś znów nie zasnę ;:306 , powiedz czym przycinasz żywopłot brabantowy? Z drabiny czy nożycami na wysięgniku?
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Gdybyśmy nic nie zmieniały w swoich ogrodach to nie byłoby tego błysku w oku na widok nowych nabytków. Nie byłoby zmartwień jak przezimują kolejne nasze roślinki. Wiało by nudą...a tak ciągle jest coś do zrobienia, przesadzenia i tak bez końca i to właśnie jest ;:215
Coś o tym wiem, mój ogród przeżywa od trzech lat takie rewolucje, a zaczęło się zupełnie niewinnie od jednej rabatki ;:306 a ja już kombinuję co tam nowego wymodzić na wiosnę :)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właścielko Ibrakadabry - JagiS - cieszę się bardzo, że zaszczyciłaś moje progi :wit
Ja też nie lubię pustosłowia :;230
Nasze zmagania ogrodowe chyba faktycznie są "na zawsze" - właśnie zaczęłam kolejne rewolucje na rabatach - mój M. popukał się w głowę ;:223 jak zobaczył, że wykopałam wielkiego krzaczora, żeby go przesunąć o... 50 cm. No, ale on się tam źle komponował i musiał być przesunięty... :;230 Inne rośliny przesadzam, bo za duże rosną, albo coś za bardzo przesłaniają... i tak w kółko.

Co do zurawek to Ewa-Mewa też tak mówi, więc skoro dwie znawczynie tak mówią to tak zrobię.

Ewciu-Mewo - a czemu nie zaśniesz... kawkę na noc wypiłaś :uszy :;230
Brabanty tnę wiosną - po przycięciu hortensji. Mam wtedy szanse ustawić przy żywopłocie drabinę - później, jak hortensje i inne zieleninki ruszą nie ma już szans. Tnę od góry z drabiny (a właściwie to tnie Połówek) a ja z ziemi szaleję z elektrycznymi nożycami goląc tuje po bokach. Z tyłu, od strony sąsiada nic nie robię, bo tam prawie wejść nie można. Tak więc mój zywołot wyglada moze trochę dziwnie - z trzech stron ucywilizowany, a z jednej - dziki ;:306

Dototko350 - masz rację, masz rację. Ilez razy deklarowałam, że już nic nie wsadzam, nie kupuję... po czym wychodziłam ze sklepu z zieleniną (bo sie do rąk przykleiła ;:306 i na rabatach rewolucje, bo trzeba to gdzieś wsadzić.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Obejrzałam, dziękuję za piękne widoczki. Wypatruję teraz obrazków rozchodników, bo jak co roku o tej porze bardzo mnie ciekawią.
Jea jeszcze słowo o żurawkach gwoli ścisłości. Jest różnica między DZIELENIEM żurawek a ROZMNAŻANIEM z krótkopędów. Ta druga metoda wymaga, aby krótkopęd ukorzenił się przed zimą, a na to już jest mało czasu. Moim zdaniem nie ma sensu robić tego teraz, bo po co? Natomiast dzielenie jak najbardziej.
Ewka42
200p
200p
Od: 26 sty 2012, o 11:19

Post »

Ave, te jesienne różowości w twoim ogrodzie wyglądają bardzo elegancko. zdjęcie Larissy z perovskią chyba? całkiem jak u mnie:)
rabata wzdłuż żywopłotu jak z angielskiego katalogu, wygląda profesjonalnie, pięknie.
moje hortensje wciąż raczej kremowo-zielone, za to rozchodniki już zaczęły się różowić i przyciągają masy motyli.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Rozchodniki super wyglądają - ostatnio jak szłam swoją furtką do lasu to za ogrodzeniem wsród trawska i pokrzyw znalazłam coś ciekawego - okazało sie że to rozchodnik- musiałam go tam pewnie wyrzucić ,bo kiedyś miałam a teraz nie ;:306
I jeszcze białą naparstnicę mam za siatką - musiała sie wysiac z wiatrem bo nikt w pobliżu tych kwiatów nie ma ;:224
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu - a ja chciałam właśnie z krótkopędów... to mówisz, że za późno... ok, dam im spokój, tym bardziej, że strasznie zimno nocami się robi. Całe szczęście, ze w domku kominek chodzi i bucha ciepełkiem.

Ewciu42 - dziękuję kochana... angielski katalog... ej, chyba przesadzasz... no właściwie nie ma się co dziwić - przecież jesteś ogrodniczką ;:306 ;:196
A u mnie niektóre, nowsze odmiany, rozchodników już nawet przekwitły. Okazuje się, że te stare odmiany rozchodników olbrzymich są najlepsze - kwitną najdłużej.

Ewciu-Mewo - czyli wyrzucać najlepiej niedaleko - nie wiadomo kiedy przyda się zaimportować wyrzutki znowu do swojego ogródka :;230
ja tak przyniosłamdo swojego ogrodu krwawnicę z łąki - oczywiście pojęcia wtedy nie miałam jakie ona ma potrzeby siedliskowe - podobała mi sie, to wykopałam i hyc na rabatę. To, ze ta bidula przetrwała to moje barbarzyństwo i do tej pory stara się kwitnąć uważam za... cud boski :;230
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Witaj Ewo. :)
Chyba ściągnęłam Ciebie myślami do swojego wątku.
Nie tak dawno właśnie oglądałam i podczytywałam Twój wątek, ale nie zdążyłam nic napisać. :lol:
Masz cudowne , wielkie krzewy hortensji. ;:138
To Twój sukces, bo w tle widzę tam wysoki żywopłot. Już wiem, że zabezpieczyłaś przed korzeniami Brabantów swoje rośliny.
Też mam taki wysoki brabantowy żywopłot, ale korzenie rozłażą się swobodnie, a przed nimi nie
zabezpieczyłam swoich róż. ;:223 Będę musiała coś z tym zrobić.
Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ignis05 pisze: Masz cudowne , wielkie krzewy hortensji. ;:138
To Twój sukces, bo w tle widzę tam wysoki żywopłot. Już wiem, że zabezpieczyłaś przed korzeniami Brabantów swoje rośliny.
No niestety nie wszystkie, ale tam gdzie jeszcze mogę to wkopuję.

Dzięki za rewizytę Krysiu :wit
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ewuniu nie poznaję ogrodu sprzed lat ;:180 Cudna kaskada i mnóstwo moich równie kochanych hortensji ;:167i cudnie zbudowane rabatki ;:180 .Dostanę od koleżanki sadzonkę Vanilki ,bo już podziwiałam ją u Christinkrysi .Cudnie się przebarwia jesienią .No cóż jak każdy ogrodnik przesadzasz ,dosadzasz i tak w kółko :;230 Skąd ja to znam???? ,bo też tak mam :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewka17
200p
200p
Od: 1 gru 2009, o 20:53

Post »

:wit Ewunia te rabatki powalają mnie cudo ;:215 hortensje pięknie wybarwione w komponowane w otoczenie.
    Chyba my wszystkie kobitki tak mamy :heja jak coś nie pasuję to lubimy przesadzać ,dosadzać,lub sekatorkiem ciach.
    Awatar użytkownika
    maryla-56_56
    Przyjaciel Forum - gold
    Przyjaciel Forum - gold
    Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Czyżby jaśminowiec został przesadzony? :D
    Ewo pierwsze zdjęcie na tej stronie przedstawia rośliny na tle jałowca. (tak?)
    Posadziłam pod lipą taki wiosną, ładnie rośnie. Tylko kiedy będzie taki duży jak Twój?
    Śliczny zakątek z hortensjami -podoba mi się. ;:108
    Pozdrawiam.
    Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”