Niestety nie posiadam takowy warunków. W pokoju mam ok 22 stopnie, podlewam cytryna raz na 3 dni.krzand pisze:Jak nie masz warunków do zimowania (temp. ok. 10 st. C), to nic nie rób. Ogranicz tylko podlewanie tak, żeby miała wilgotno, a nie mokro.
Cytryna - cięcie, przycinanie
Re: Przycięcie cytryny
- krzand
- 100p
- Od: 27 maja 2011, o 23:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I tak trzymaj. W tej temperturze na pewno puści przez zimę długie i brzydkie pędy, które najlepiej na wiosnę obciąć.
Pozdrawiam serdecznie, Krzysztof
krzand pisze:I tak trzymaj. W tej temperturze na pewno puści przez zimę długie i brzydkie pędy, które najlepiej na wiosnę obciąć.
Mam nadzieje, że w przyszłym roku zaowocuje

Mam pytanie do specjalistów, jak najlepiej przyciąć cytrynę ze zdjęcia:
"przód"
i "tył":
(nie wiem czemu zdj są w poziomie, skoro wgrywając je były w pionie)
Proszę się też nie śmiać z oryginalnych podpórek
(cienkopis + gumki recepturki - warunki studenckie
) )
Chodzi o to, która opcja była by dla tego pestkowca najlepsza: forma ozdobna, owocująca, drzewko..
Najlepsza, to też taka, która wymagała by stosunkowo mało strat przy obcinaniu.
Jeśli mógłby ktoś na zdjęciu pokazać, gdzie konkretnie dokonać cięć, byłbym wdzięczny.
Dodam, że ostatnio niechcący oczywiście, odpadł mi wierzchołek głównego pędu.
Słyszałem też o technice bonsai - modelowaniu roślin - drzew na miniatury. Macie jakieś linki do stron, gdzie jest to opisane od nasienia do dorosłego drzewka?
Pozdrawiam, i dziękuję za odpowiedzi,
Kamil
"przód"

i "tył":

(nie wiem czemu zdj są w poziomie, skoro wgrywając je były w pionie)
Proszę się też nie śmiać z oryginalnych podpórek

Chodzi o to, która opcja była by dla tego pestkowca najlepsza: forma ozdobna, owocująca, drzewko..
Najlepsza, to też taka, która wymagała by stosunkowo mało strat przy obcinaniu.
Jeśli mógłby ktoś na zdjęciu pokazać, gdzie konkretnie dokonać cięć, byłbym wdzięczny.
Dodam, że ostatnio niechcący oczywiście, odpadł mi wierzchołek głównego pędu.
Słyszałem też o technice bonsai - modelowaniu roślin - drzew na miniatury. Macie jakieś linki do stron, gdzie jest to opisane od nasienia do dorosłego drzewka?
Pozdrawiam, i dziękuję za odpowiedzi,
Kamil
Witam jestem nowym użytkownikiem i chciałbym prosić o pomoc nie mam kiedy szperac po forach wiec pisze.
Moje pytania:
Jaką ilością wody trzeba podlewać drzewko raz w tygodniu,
i przede wszystkim jak i gdzie mam ją podciąć aby ładnie urosła wysokość załączonej cytruski to ok. 90cm dodam że chciałbym aby wyglądała jak normalne drzewo poniżej zdjęcia:
1 zdjęcie to gdzie była przycięta jak kupiłem,
2 zdjęcie gdzie się rozgałęzia,
3 zdjęcie to całość i na tym zdjęciu jak mogłbym prosić aby pokazać gdzie podciąć?

Moje pytania:
Jaką ilością wody trzeba podlewać drzewko raz w tygodniu,
i przede wszystkim jak i gdzie mam ją podciąć aby ładnie urosła wysokość załączonej cytruski to ok. 90cm dodam że chciałbym aby wyglądała jak normalne drzewo poniżej zdjęcia:
1 zdjęcie to gdzie była przycięta jak kupiłem,
2 zdjęcie gdzie się rozgałęzia,
3 zdjęcie to całość i na tym zdjęciu jak mogłbym prosić aby pokazać gdzie podciąć?

- stalewiak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Kontakt:
Re: Cytryna-przycinanie
Witaj . Skróć ja do polowy a przyjdzie czas i sie rozgałęzi .
Maniak roślin egzotycznych 

- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
Re: Cytryna-przycinanie
Jak chcesz mieć kulistą koronę to po co skracać aż o połowę? Wyprowadź dość długi pień, czyli przywiązuj do pionowego palika, wycinaj boczne pędy, daj jej rosnąć do góry. Jak pęd główny osiągnie już odpowiednią dla Ciebie wysokość (80 cm - 100cm) przytnij i zaczynaj na tej wysokości formować koronę.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
Czy cytryna może być narażona na slonce od godziny 17 do końca dnia ?
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zobacz tutaj: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 19&t=24730 , gdzie jest wątek poświęcony uprawie cytrusów (w tym i cytryny).
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- MT89
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 21 maja 2014, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:

Witam, mam standardowe pytanie, a mianowicie - jak mam podciąć moją cytrynkę, aby uformować z niej kulkę? Całe szczęście pień jest w miarę prosty i nic z niego nie wyrasta (to na dole to chyba Koleus). Bardzo proszę o wskazówki, bo moje drzewko dziczeje, a chciałabym, żeby było ozdobą póki jeszcze nie owocuje. Pozdrawiam.
- tomekb1
To znaczy kulkę, ale na jakiej wysokości?
Jeśli chcesz wysoki pień z kulistą koroną, to najpierw musisz ten pień wyprowadzić. Więc wbij obok palik, przywiąż najdłuższy pionowy pęd do tego palika, a resztę bocznych wytnij. Dopiero jak uzyskasz jeden odpowiednio wysoki pień, możesz się zacząć myśleć o rozkrzewieniu korony.
Jeśli chcesz wysoki pień z kulistą koroną, to najpierw musisz ten pień wyprowadzić. Więc wbij obok palik, przywiąż najdłuższy pionowy pęd do tego palika, a resztę bocznych wytnij. Dopiero jak uzyskasz jeden odpowiednio wysoki pień, możesz się zacząć myśleć o rozkrzewieniu korony.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- MT89
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 21 maja 2014, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:

Chciałabym, aby moja Cytrynka wyglądała tak jak ta mniejsza od Krzanda ;) Przycięłam ją jeszcze troszkę, natomiast nie wiem jak będzie się zachowywał ten pień w czasie wzrostu. Chodzi o to, żeby nie wyszedł zbyt niski, bo będę miała karykaturę hehe :P
Myślałam, żeby przyciąć ją jeszcze w dwóch miejscach (tam gdzie czerwone linie), bo wtedy pień będzie jeszcze nieco wyższy.

Po obcięciu moje drzewko wyglądałoby mniej/więcej tak:

Tylko co później zrobić z koroną? Pozwolić jej jeszcze trochę urosnąć, czy też przyciąć? Jeśli przyciąć to poradź jak

- tomekb1
Pień masz jeszcze stanowczo za niski.
Pień w czasie wzrostu rośliny będzie przyrastał tylko na grubość, więc musisz go przedłużyć jeszcze wykorzystując jedną z gałązek.
Pień w czasie wzrostu rośliny będzie przyrastał tylko na grubość, więc musisz go przedłużyć jeszcze wykorzystując jedną z gałązek.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
Re: Cytryna - cięcie, przycinanie
Proszę, powiedzcie mi gdzie robię błąd. Nie umiem przyciąć cytryny (ani żadnej innej rośliny) tak by zaczęła się rozkrzewiać. Zamiast wypuścić dwa albo i więcej pędów moje cytryny puszczają jeden, bardzo blisko miejsca przycięcia, który rośnie dalej w górę. Efekt jest taki, że żadnego efektu nie ma. Poza tym, że wygląda to dziwacznie. Będę wdzięczna za wszelkie rady.