Moje roślinki domowe i balkonowe

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MT89
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 maja 2014, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Moje roślinki domowe i balkonowe

Post »

Na początek chciałabym się przywitać z forumowiczami, ponieważ jestem tutaj nowa. Od kilku miesięcy jednak śledzę forum, ponieważ kiedyś znalazłam tutaj ciekawe porady i postanowiłam, że będę tutaj zaglądać, aż wreszcie zdecydowałam się dołączyć do tej społeczności. Moja przygodę z roślinkami zaczęłam kilka lat temu kiedy to odziedziczyłam po mojej babci kolekcję kaktusów oraz lektury na temat ich hodowli. Postanowiłam kontynuować, niestety w moim domu pomieszczenia były dość ciemne i roślinki nie chciały ładnie rosnąć. Zaniechałam na jakiś czas swoje zainteresowanie, ale po przeprowadzce do miasta zapragnęłam mieć maleńki skrawek zieleni w mieszkaniu.

Najpierw postanowiłam zająć się roślinkami mojego chłopaka, które od kilku lat gniotły się w ciasnych doniczkach i zaniepokoiło mnie to, że Kalanchoe od 3lat nie kwitnie, a pozostałe roślinki nie chcą rosnąć.

Obrazek
Po obcięciu i włożeniu pędów do ziemi moja roślinka kwitnie nieprzerwanie od grudnia zeszłego roku i nawet ponowny zabieg przesadzenia, który był konieczny, nie przeszkodził pięknym czerwonym kwiatuszkom, aby dalej zdobić roślinkę.

Obrazek
Aloes tygrysi natomiast niestety nie chce dalej rosnąć, ale może jeszcze coś z niego będzie.

Obrazek
Cytrynka wyhodowana z pestki, która okazała się najsilniejszym okazem ze wszystkich, dlatego przetrwała wszystko. Pozostałe niestety nie były tak silne i musiałam wyrzucić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Najnowsze nabytki, czyli walentynkowa hoja kerrii, która podobno już zawsze będzie miała taką postać, Aloe Vera, czyli aloes, którego kupiłam również dla celów pielęgnacyjnych i zdrowotnych oraz Grubosz i Zygokaktus, które mam nadzieję ukorzenią się w tej ziemi.

A oto mój balkonowy warzywniaczek:
Obrazek
Obrazek
Poziomka, którą wczesną wiosną wykopaliśmy z opuszczonego ogrodu niedaleko autostrady i jak widać świetnie się przyjęła i rozrasta się w najlepsze. Ma już kilka owoców i dalej kwitnie, a poza tym mam z niej już kilka małych egzemplarzy. Truskawkę zakupiłam natomiast w Tesco i póki co wstydzę się ją pokazać, ale postaram się ją jakoś wyprowadzić.

Obrazek
Pomidor malinowy, który póki co marnie rośnie.

Obrazek
Szczypiorek - sadzonka kupiona w ogrodniczym po prawej i tegoroczne siewki z własnej uprawy po lewej, a także szczypior z cebuli. Wszystkie uwielbiane przez mszyce :cry:

Obrazek
Fasola wrzucona do słoika dla eksperymentu, ale jak widzę ładnie się rozrasta, więc będę musiała znaleźć jej, a raczej im lokum.

Obrazek
Pierwiosnek wyniosły, który także pochodzi z dzikiego ogródka, o którym już wspomniałam.
Poza tym próbuje ukorzenić Jukę, posiałam kaktusy, bazylię, oregano i majeranek, więc czekam na efekty. Niestety w mieszkaniu dysponuje tylko jednym parapetem, na którym muszę się zmieścić z tym co mam, a na balkonie też już więcej nie posadzę, ale kiedy spełni się marzenie o większym mieszkaniu na pewno zwiększę swoją kolekcję.
Będę śledzić wątki i uczyć się od najlepszych ogrodników, ponieważ ja jestem początkująca,więc moja wiedza i doświadczenie są jeszcze w powijakach.

Pozdrawiam wszystkich :)
Awatar użytkownika
Vampi
200p
200p
Od: 25 kwie 2014, o 19:36

Re: Moje roślinki domowe i balkonowe

Post »

Fajnie się wątek zaczyna :) Ale dawaj może większe zdjęcia, będzie czym oko nacieszyć ;:oj
Awatar użytkownika
MT89
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

Dzięki za odpowiedź. Wiem, że coś sknociłam :wink: Chociaż po kliknięciu w zdjęcie przenosi na Fotosika, gdzie jest większa wersja. Obiecuję, że następne posty będę dodawać z oryginalnymi zdjęciami :wink:
Awatar użytkownika
Vampi
200p
200p

Post »

Jak idzie rozrastanie? :D
Awatar użytkownika
MT89
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

Saeyl cebuli nie próbowałam, ale szczerze mówiąc nawet czosnek na nie nie działa. Nie chciałam tego pryskać chemikaliami, więc zastosowałam "broń biologiczną" i nasłałam na nie stadko biedronek. :lol: Może to i zabawne, ale teraz została mi tylko garstka mszyc :)

Vampi oto co słychać u mnie:

Obrazek
Nareszcie wyrósł mi długo oczekiwany kaktusik z nasion zakupionych w Tesco. Jest na razie maleńki i zlewa się z otoczeniem, dlatego zaznaczyłam go w kółku.

Obrazek
Wreszcie ukorzenił mi się też daktyl, ale jeszcze nie ma listków, więc teraz wielkie oczekiwanie na pojawienie się zieleni w tej doniczce. Posadziłam tam też oliwki, ale póki co od kilku miesięcy ani widu ani słychu :(

Obrazek
W tej doniczce posiałam kilka nasion, które dostałam od firmy Oleander m. in. Eukaliptus, Drzewko jedwabne i Waszyngtonię. Oprócz tego wrzuciłam do doniczki kilka nasion mandarynki i właśnie jedna kiełkuje, więc będę miała kolejnego cytrusika do kolekcji.

Obrazek
Juka - drugie podejście i znów mam korzonki, które niestety dość łatwo się łamią. Nie wiem jak duże muszą być korzonki, bo poprzednia miała trzy razy dłuższe, ale w ziemi się nie przyjęła.

Obrazek
A tutaj mój nowy nabytek, którego próbuję rozmnożyć z liścia, czyli Kalanchoe o pięknych różowych kwiatach. Oby się przyjął.

Balkonowe:

Obrazek
Na poziomce zaczynają się powoli wybarwiać owoce, ale pogoda tutaj u nas na Podbeskidziu niestety cały czas deszczowa, więc nie mają kiedy złapać promieni słonecznych.

Obrazek

Obrazek
Pomidor i fasole pięknie rosną tylko fasola musi chyba juz zostać przesadzona do doniczki, bo korzenie nie mieszczą się juz w moim największym słoiku.

Obrazek

Obrazek
Na koniec maleństwa, czyli Bazylia, Majeranek i Oregano - nareszcie wyrosły pięknie, więc już jestem spokojna.
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo ciekawie zapowiada się twój wątek :wit
W tamtym roku też miałam fasolę w doniczce (szparagową) i muszę przyznać, że to naprawdę świetna sprawa. Też zdarza mi się zbierać biedronki, bo to jeden z lepszych sposobów na mszyce (złotooki też je lubią, ale je ciężej łapać), chociaż mszyce lubiące szczypior rzadko trafiają na balkony. Poziomki super rosną, a co się dzieje z truskawką?
Będę tu zaglądać :wink:
Awatar użytkownika
Vampi
200p
200p

Post »

Aaaaa ile sadzonek! Ja z juką mam tak samo więc się nie martw :P
Awatar użytkownika
MT89
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

Ja mam Jasia Fasole hehe :D i rośnie mi jak zwariowany, żeby tak pomidor chciał rosnąć. Cóż chyba mam zbyt duże wymagania co do niego. Nie wiem skąd mi się te mszyce wzięły akurat na szczypiorku, ale pewnie przeszły spod balkonu albo od sąsiadów. Aktualnie została mi jedna biedronka i kilka skupisk jajek, które jedna z nich zniosła, więc młode się zajmą mszycami do końca mam nadzieję.

Truskawce nawet nie zrobiłam zdjęcia - będę to musiała nadrobić. Kupiłam ją chyba w marcu w Tesco i zdążyła mi zakwitnąć w domu, jednak było jeszcze zbyt zimno, żeby wystawić ją na balkon i nie zawiązały się owoce. Musiałam poobcinać też stare listki, ale zostawiłam dwa, żeby truskawka miała czym oddychać. Obecnie po obcięciu tych dwóch dużych liści, młode powoli się rozwijają. Nie oczekuję od niej w tym roku niczego spektakularnego :wink:

Co do Juki to nie wiem, czy sobie nie darować czasem, bo zajmuje mi cenne miejsce, a i tak z niej nic nie mam.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

A ja właśnie jestem na etapie walki z jukami, które z trudem wykarczowała moja 80-letnia (ponad) mama. ale one nie dają za wygraną. Zostawiłam tylko jedn a o pasiastych liściach. Nawet jak nie kwitnie, jest ładna.
Awatar użytkownika
MT89
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

Znam kogoś kto chętnie by taką jukę ogrodową przyjął ;) Ja próbowałam ukorzenić Jukę domową, ale do 3 razy sztuka i dość. Muszę uaktualnić wątek, bo u mnie sporo zmian :)
Awatar użytkownika
MT89
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

Obiecałam, że napiszę co u mnie słychać, więc dotrzymuję słowa. Od ostatniego wpisu wiele się u mnie zmieniło i jeśli chodzi o domowników to Daktyl pięknie wypuścił jeden listek i niestety musiałam się z nim pożegnać, bo owy listek wysuszył się doszczętnie. Nie ma tez już Mandarynki, a eksperymenty z Juką skończyły się niepowodzeniem. Aloes natomiast został ogołocony prawie do zera, bo liście które miał były powyginane na wszystkie strony i nie mogłam ich ujarzmić. Z balkonowców zostały mi tylko poziomki, ale za to doszły dwie kępki szczypiorku i pietruszka. Poza tym wiele nowości.

Obrazek

Aloes tygrysi według mnie bez zmian, chociaż może odrobinę jest większy, więc albo tak wolno rośnie albo ja coś robię źle. Poza tym do ziemi włożyłam mu szablę, którą mam nadzieję w ten sposób ukorzenić.

Obrazek

Kalanchoe coraz bardziej bujne i jestem z niego bardzo dumna, a poza tym mam całą doniczkę ukorzenionych liści jego braci w różnych kolorach.

Obrazek

Obrazek

No 1 to Awokado Hass, a to drugie to niestety nie wiem jeszcze, ale było w kształcie gruszki o jasnozielonej błyszczącej skórce ;)

Obrazek

Moja mała kaktusiarnia, w której jest też kilka innych sukulentów. Od lewej: dwie Pitahaje odłączone od podkładu, Zygokaktus, dwie Krassule, Patyczak i jakiś mały kaktusik oraz na środku moje małe kaktusiki z nasion - póki co wielka tajemnica dla mnie ;)

Obrazek

Różne gatunki Koleusów, które dopiero wypuszczają korzonki w szklaneczkach z wodą i mam nadzieję, że wszystkie się ukorzenią.

Obrazek

Pilea, którą przy pomocy jednej z forumowiczek staram się odratować, ponieważ stożek wzrostu się zasuszył i roślinka odmówiła współpracy.

A teraz balkonowe:

Obrazek

Mini skalniak pełen skarbów, które na zimę będzie trzeba chyba przenieść do piwnicy ;)

Obrazek

Dwie małe Malinki, które wykopałam dopiero jakiś miesiąc temu.

Mam jeszcze poziomkę, którą już widzieliście (teraz już nie wygląda ładnie) oraz kilka ziół, ale niektóre z nich niestety chyba padną, bo zostały przyniesione z Tesco, a jak wiadomo zioła z marketów są zbyt długo trzymane w ciasnych doniczkach i na przemian suszone i przelewane. Myślę jednak, że te najzdrowsze się zachowają.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj :wit
Bardzo ładne roślinki, Masz.
Zadbane ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Ładnie skomponowany ten skaniaczek. I sprytny sposób na butelkową "szklarenkę" muszę zapamiętać, bo może się przydać.
W mojej częćści Kamienicy już prawie nie ms śniegu. Trochę resztek w cieniu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”