Ogród - hal1959 /r.2008/
- hal1959
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 mar 2008, o 19:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tesko dość skomplikowany ten przepis,jak znajdziesz łatwiejszy to daj znać.
Mariolu,Ty już tyle nakupiłaś róż to ja nie szalałam,bo nie miałam możliwości,ale powoli nabieram ochoty na jakieś zmiany
.Chociaż ja osobiście szaleje na wiosnę i wtedy to już na pewno zakupię róż.....jak zrobię na nie miejsce,a z tym u mnie nie bardzo,na mojej skalistej ziemi,musiałabym robić doły i napełnić przygotowaną odpowiednio ziemię,tylko dlatego nie mam zapędów do nowych rabat,siły nie te

Mariolu,Ty już tyle nakupiłaś róż to ja nie szalałam,bo nie miałam możliwości,ale powoli nabieram ochoty na jakieś zmiany

NALEWKA Z PIGWY
przepis na nalewke z pigwy:
1,5 kg pigwy umyc, nie obierac tylko wypestkowac, pokroic na kawalki. Do tego 1 kg cukru. Do naczynia na zmiane wsypywac pigwe i cukier warstwowo.
Zostawic na 10 dni, mieszajac co jakis czas. Nastepnie zlac sok i zmieszac w rownych proporcjacj ze spirytusem oraz dodac troche owocow. Pozostawic na 6-8 tygodni.
Reszte owocow przeplukac woda przegotowana i zalc wodka. Pozostawic na 4 tygodnie. Oba trudnki po okresie wyczekiwania przefiltrowac i do obydwu mozna dodac jeszcze rumu lub brandy - rozlac w butelki.
Powinno stac dlugo ale z tym to wiadomo jak jest. "
ta jest prostsza
a ta z sokiem pomarańczowym
http://gotowanie.onet.pl/622,0,1,nalewk ... zepis.html
przepis na nalewke z pigwy:
1,5 kg pigwy umyc, nie obierac tylko wypestkowac, pokroic na kawalki. Do tego 1 kg cukru. Do naczynia na zmiane wsypywac pigwe i cukier warstwowo.
Zostawic na 10 dni, mieszajac co jakis czas. Nastepnie zlac sok i zmieszac w rownych proporcjacj ze spirytusem oraz dodac troche owocow. Pozostawic na 6-8 tygodni.
Reszte owocow przeplukac woda przegotowana i zalc wodka. Pozostawic na 4 tygodnie. Oba trudnki po okresie wyczekiwania przefiltrowac i do obydwu mozna dodac jeszcze rumu lub brandy - rozlac w butelki.
Powinno stac dlugo ale z tym to wiadomo jak jest. "
ta jest prostsza
a ta z sokiem pomarańczowym
http://gotowanie.onet.pl/622,0,1,nalewk ... zepis.html
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
maakita pisze:Tak, tylko uważaj jak kupujesz miody, bo lubią sprzedawać mieszanki z krajów Unii i poza Unii i to takie firmy jak Apipol, czy Bartnik. Często w sklepach (nie marketach) są takie z okolicznych indywidualnych pasiek i takie są najlepsze.
Hahahhaa, to taka historia mi się przypomina.
Na targu, Pani sprzedaje ogrodowe kwiatki, a obok nich,
eksponuje stolik turystyczny z czeskimi towarami spożywczymi.
Prawdziwa musztarda gorczycowa za 5zł, jakieś syropy,
pasty do zębów, witaminy i...prawdziwy leśny miód z nalepką:
Vceli med lesny" niecały litr za jedyne 30zł.
No, myślę, okazja, jak diabli.
Na targach pszczelarskich w Ksiązu, tyle płaciliśmy za spadziowy..
Kupuję, rozanielona pędzę do domu, bo mam leśne pyłki.
Podczas wizyty w markecie, ten sam miód widzę na półce za 9zł.

Rozmowa ze znajomym.
- Słuchaj, czy warto kupować ten miód od górala na targu?
On ma kartkę, Miód z własnej pasieki, ekologiczny"
- Pytasz o wujka X, tego w serdaku?
-Yhmmm, miód wygląda fajnie i nie jest drogi.
-Noooo, możesz spokojnie kupić. Wujo bierze z hurtowni, zagrzewa,
przelewa w słoiki po ogórkach i sprzedaje jako swój, pasiekowy.

a ja się pochwalę, bo ja kupuje takie jajka - i widzę kurki co chodzą..............u mnie na wsi tzn w tej starej wsi jest pani sprzedaje swoje jajka- znaczy się swoich kur
kurkę można kupić, kaczuszkę......jakieś 3 lata do tyłu ludki kupowali też mleko.............
pomidorki są pychoty....
ot takie wiejskie fajne klimaty
Halinko
u mnie opada mgła....a za nią jest słoneczko

pomidorki są pychoty....
ot takie wiejskie fajne klimaty

Halinko
u mnie opada mgła....a za nią jest słoneczko