Ogród Ignis05 część 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Ignis05 część 6

Post »

:wit Witaj Krysiu.... i mi czas biegnie bardzo szybko.... kwiatuszków mi nie zabrakło..... :;230
tylko czas gdzieś przecieka przez palce ;:173
Liczę, że jesienią i zimą nadrobimy zaległości na forum ;:108
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam ;:7

Słoneczna pogoda nas nie opuszcza. Teraz już nie ma takich upałów i bardzo przyjemnie pracuje się w ogrodzie.
Dzisiaj zaczęłam od oczyszczenia ziemi pod rododendronami a skończyłam na przetrzebieniu zarośli.
Na koniec jeszcze zmieliliśmy wszystkie gałęzie.
Do ogrodu wpadło więcej słonecznego światła.

Ewa :D zapamiętam, postaram się dostarczyć Ci ten kawałek przy okazji. :uszy

Asiu ;:196 cieszę się , że już lepiej.

Majeczko ;:196 to wspaniała wiadomość, że wracasz na łono forum. ;:138
Strasznie brakowało mi Twoich relacji z Twojej kwitnącej różanki.

Chociaż wciąż mam wrażenie , że w ogrodzie brakuje kolorów, to jednak coś tam kwitnie. :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Co to za ładna hortensja? ;:oj
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Krysiu widzę, że pojawia Ci się myśl o zbyt dużej ilości iglaków? Mam to samo tylko, że większość tuj kulistych poszła już do sadu, teraz jesienią wyrzucę 5 świerków 4mterowych, miałbym ochotę wyrzucić wszystkie ale jednocześnie mi szkoda bo te inne są odmianowe. Coraz bardziej zniechęcam się do iglaków. Ale Wam zazdroszczę Renku, możecie się spotykać i przyjemnie wydawać pieniądze :wink: Czytając Twój wątek naszło mnie na pomniejszanie trawnika bo już mi się nie mieści wszystko w ogrodzie a trawy mi nie szkoda, więc może jeszcze tej jesieni , pod Twoim wpływem powstanie nowa rabata :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Krysiu, jak cudnie, że udało wam się spotkać na zakupach!
Ja zaraz jadę do Skierniewic na targi, ale niestety tylko sama z moim M. W poprzednich latach bywało, że spotykała się nas tam spora grupa. Niestety forumowiczki się kolejno wykruszałyy albo nie mają czasu. Szkoda, żałuję tamtych pięknych chwil. I żałuję też, że nie mieszkam w pobliżu Was, bo widzę, że stanowicie zwartą grupę, podobnie jak lubelacy. Serdeczności przesyłam Wam wszystkim ;:196 i no cóż, zazdroszczę ;:108
Róże twoje podziwiam jak zawsze.
Z iglakami mam tak samo. Zbyt dużo ich kiedyś kupiłam, a teraz cichcem, cichcem eliminuję... :wink: Chcem, bo mój M stawałby okoniem na te moje poczynania
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jednak zimno spływa na nasz region. Dzisiaj po pracy wpadłam tylko na chwilę do ogrodu , by posadzić nowe cebule tulipanów.
Chłód i wiatr odebrały mi ochotę na dalszą pracę w ogrodzie.
W prognozach widać, że noc z wtorku na środę ma być wyjątkowo zimna i zastanawiam się , czy nie schować swoich fuksji do domu na ten czas. Zaczęły kwitnąć pod koniec lipca a tu już widać, że nadchodzi pora na koniec sezonu. :roll:

Obrazek

Obrazek

A co z begoniami ? Czy wytrzymają niewielki spadek temperatury ?
Obrazek

Obrazek

Ewa drewutnia :wink: , to jakaś hortensja ogrodowa. Kwitnie, bo przez zimę siedziała w garażu
i dopiero w tym sezonie zdecydowałam się ją posadzić do ogrodu.

Michale :D też bardzo m,nie cieszy, że w mojej okolicy znalazły się takie osoby, które chętne są na
wspólne spotkania w ogrodach i na zakupach. Wystawa w Renku jest właśnie dla nas taką wspaniałą okazją,
by cieszyć się wspólną pasją.
Jak będziemy brać tak przykład z siebie nawzajem , to wkrótce Ty zostaniemy bez trawnika i bez iglaków. ;:306
Niezłe wykopki sobie zafundowałeś. ;:224

Wandziu ;:196 kiedyś zazdrościłam tak grupie wrocławskiej. Dlatego zaczęłam rozglądać się na forum za osobami z mojej okolicy i najpierw znalazłam dziewczyny z Trójmiasta, które mają działki na Kaszubach. I tak powoli znajdowało się nas coraz więcej. Też niektórzy zrezygnowali ale przyszły inne osoby, chętne na takie spotkania. Może kiedyś będziesz miała okazję być w naszych okolicach , to serdecznie zapraszamy na jakieś spotkanko.
Za serdeczności dziękuję w imieniu swoim i koleżanek i przesyłam nawzajem. ;:196

Takie tam ogrodowe. :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Krysiu!
Nie pamiętam, jak to jest z fuksjami (Twoje przepiękne :shock:), ale begonie, które składają się głównie z wody mogą mocnych spadków temperatury nie przeżyć ;:222.
Że też ja będąc u Ciebie nie zwróciłam uwagi na Fisherman's Friend, a to taka piękna róża ;:oj.

;:196 Jagoda
PS. Piątek pasuje, zapraszam.
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Krysiu piękne masz baletnice ;:138 a Supreme Cantaluppe ;:215
Szkoda ,że mnie nie było z Wami .Chętnie kupiłabym kilka dyń i ten warkocz czosnku :D
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Słoneczna pogoda nas nie opuszcza.
Jak ja Wam zazdroszczę...
Moje fuksje zmęczone deszczami sypia kwiatami na potęgę. I tak się zastanawiam, czy takie z nich śmieciuchy, czy to przez ta pogodę :roll:
Rabata przy ścianie domu wygląda idealnie :D Nie jestem pewna, ale chyba nigdy jej tak kompleksowo nie pokazywałaś...
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Witaj Krysiu :wit
Róże, liliowce, lilie, powojniki, jeżówki i cała reszta ślicznych roślin.... oczarowała mnie w twoim ogrodzie ;:180
Piękną masz kolekcję róż. Kilka z nich mam też u siebie w ogrodzie :)
Róża Orpheline de Juillet ;:167
Mam pytanie dotyczące Winchester Cathedral. Czy dobre będzie dla niej stanowisko półcieniste? Widziałam ją u Ciebie. Możesz coś o niej więcej napisać?
I jak się sprawuje u Ciebie Cardinal Hume? Wszyscy na niego narzekają, że łapie plamistość. Ciekawa jestem czy Twój jest zdrowy?
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Krysiu :wit
Bogactwo roslin ogrmne, kolorowe i to lubię i ja :D
róze pięknie ci kwitna, nie jak na poczatku jesieni,a na poczatku lata.óż nowych juz 7 zamówiłam.A nad Leonardo ciągle się jeszcze zastanawiam, zamówić,, nie zamówić,,zamówić,,,
Jeżówki sliczne, to tez ostani mój bzik, jeszcze we wrześniu 3 nowe ale kwitnące,albo dzięki temu ,ze były z kwiatami to je kupiłam, bo nie mogłam sie im oprzeć . Supreme Cantaloupe też :D
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu-fuksje zostaw,zniosły bezpiecznie u mnie wiosenne przymrozki ,nawet kilkustopniowe ;:108
Zostawiam swoje niemal do zimy :wit Piękne masz fuksiaje ;:215
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit
Mimo pesymistycznych prognoz ta noc minęła z temperaturą na plusie. :)
Begonie na ganku jeszcze żyją. :tan Fuksje też.
Na przekór wiatrom i na razie niewielkim deszczom kwitną i rozkwitają niektóre róże.
Zachwyca zwłaszcza Kronenburg. Zaraz wstawię jej zdjęcia, ale najpierw powitam miłych gości.

Jagódko ;:196 tak właśnie się spodziewam, ze najpierw padną te begonie. Na szczęście jeszcze nie teraz.
Wcale mnie nie dziwi, że nie zauważyłaś róży FF. Ta jedna taka wredota nie raczyła zakwitnąć na Twoje powitanie.
Nawet jeszcze nie miała wyrazistych pąków. Ale to dobra róża, chociaż angielka.
Nawet nieco dłużej utrzymuje kwiatki na krzaczku. I mimo, że kupowana w markecie za niewielkie pieniądze,
to trzyma się dzielnie u mnie już kilka lat. W przeciwieństwie do kupowanego z licencją Szekspira, z którym
musiałam się rozstać po trzech sezonach.
W piątek, jeszcze przed , zadzwonię. :tan

Jadziu, ;:196 prawda, że fajne te warkocze czosnkowe. Miałam na nie ochotę, ale nie miałam pomysłu,
co z nimi pocznę w domu. Musiałabym chyba powiesić w garażu, bo to pewnie jedyne miejsce, gdzie by przetrwały, nim zostałyby skonsumowane , przynajmniej w części.
Ta Supreme jak dotąd jakby zatrzymała się w rozkwicie. Wydawało mi się, że powinna dostać jakąś czuprynkę
ale tej nie widać. Może jej już za zimno ?

Aniu ;:196 współczuję deszczowej pogody. Teraz u nas już zimno i wietrznie, deszczu nie za wiele, mimo obietnic w prognozach a ziemia, jak robię wykopki już sucha dość płytko. Przed zimą przydałoby się jej solidne nawodnienie.
Wiatr też nie oszczędza kwiatów fuksji i codziennie zbieram je z ganku. Do tego ona owocuje i należałoby zrywać regularnie te owocki. A na to nie zawsze starcza mi czasu i te owocki też spadają. Chyba z niej jednak jest niezła śmieciarka. :lol:
Nad tą rabatą, to od lat pracuję i staram się ją doprowadzić do jakiegoś wyglądu. Tym razem udało mi się znaleźć takie miejsce, skąd jest dość dobrze widoczna do ogarnięcia na zdjęciu. Miło mi, że się podoba. ;:196

Witaj Dorotko :D Miło mi, że zawitałaś do mojego ogródka i dziękuję za komplementy pod jego adresem. ;:180
Moją Winchester przesadzałam w tym sezonie i chyba to się jej nie bardzo spodobało. Może pogodzi się z tym faktem w przyszłym sezonie ? Jednak trochę lepiej kwitła niż w poprzednim miejscu, gdzie miała trochę ciasno. U mnie ma słońce dopiero po południu, To myślę, że trochę cienia jej nie zaszkodzi. W tym roku jestem zadowolona z Cardinal Hume.
Głównie dlatego, że kwitnie praktycznie bez przerwy. Trochę pojedyncze listki z dolnych partii łapały plamistość, ale te obrywałam. Ogólnie w tym sezonie wyglądała dotąd dość zdrowo. W poprzednim roku była za to prawie łysa, więc tym razem szybko ją zapobiegawczo pryskałam przeciwko chorobom grzybowym i to chyba pomogło.
Orpheline też uwielbiam, gdyby tylko jeszcze chciała powtarzać kwitnienie, byłoby już całkiem dobrze. Ale ona kwitnie obficie i długo, tylko raz , jak większość galijek.

Anabuko1 Aniu ;:196 Leonarda powinnaś kupić koniecznie. To śliczna róża, zdrowa i powtarzająca kwitnienie. Kwiatki długo utrzymują się na krzaczku. Będzie pięknie zdobić każdą rabatkę .
Jeżówki mnie też oczarowały i też popełniłam takie zakupy. ;:304

Asiu ;:196 dziękuję Ci za poradę. Już teraz nie będę tak o nie się obawiać. Spokojnie pozwolę im kwitnąć na tym ganku.
Kiedy je zamawiałam myślałam, że będą bardziej lawendowe. Ale mogą być. Czy mi się wydaje, ale Twoje są chyba właśnie bardziej w kolorze lawendowym ?
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz pora na zdjęcia. :D

Najpierw sesja z różami Kronenburg.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Fisherman's Friend i Cardinal Hume
Obrazek Obrazek

Cardinal Hume i Leonardo da Vinci.
Obrazek Obrazek

Trawki przesadzone na nową rabatę.
Obrazek Obrazek
Astry
Obrazek

Moja Misia na mostku ;:173
Obrazek
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu-nie mam takiego skojarzenia,ale są jaśniejsze.Zrobie Ci sadzonkę w przyszłym sezonie tylko mi sie przypomnij :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”