Moja kolekcja różyczkowa :)

Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja skromna kolekcja różyczkowa :)

Post »

Daysy dzięki :D ale Eden to nie mój i pewnie taki mi nie urośnie :roll:
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Mateuszu :wit przepiękna ta Twoja skromna kolekcja Rózyczkowa :D
Gratuluję Różanej pasji ;:215
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
baseda
200p
200p
Od: 5 maja 2013, o 17:27

Post »

Super wątek, będę podglądała, bo jak wiesz uwielbiam róże :)
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Paulli :wit Dziękuje :D pasja na razie młoda :lol:
Basiu :wit Podglądaj ile chcesz :D
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Bardzo przydatne są metki na różach :wink: chodzi nie tylko o wiedzę o odmianie ale też np. jaki to rodzaj róży czy jaki możemy się spodziewać koloru kwiatów .
Są np. :
Takie ze zdjęciem kwiatu informacją o intensywności zapachu , sposobie sadzenia , terminu cięcia ... Oraz czy daną roślinę można spożywać ;:92
Obrazek
Albo taką z informacją o odmianie rośliny i kwiatu oraz Hodowcy i koloru kwiatu :) Moim zdaniem to ta jest bardziej przydatna ,chociaż obydwie są dobre ;:108 ( Tylko z tymi drugimi jest kłopot taki że często nie są po polsku a jak ktoś nie umie to ma mały kłopot :lol: Te są z tego co widzę najpopularniejsze
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Są jeszcze takie które większość szkółek przykleja na doniczce .
Albo trzeba poszukać u wujka Google a gdybyśmy zapomnieli nazwy wystarczy poprosić o zidentyfikowanie na tym wspaniałym forum ;:108
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mati - to prawda, nie ma jak dobra metka z dobrą informacją ;:108
Tyle, że jak ja kupuję roślinki, to ona jest najczęściej na doniczce, i najczęściej jest do niczego.
Kupowałam kiedyś 2 odmiany żurawek spośród chyba dziesięciu, a na każdej doniczce był podpis "żurawka".
Dopiero z pomocą Forumków identyfikowałąm gatunki.
Dobrze, że Twoje róże są sensownie opisywane ...
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Nomm ;:108 chociaż niektóre to musiałem identyfikować :wink: I dlatego warto najpierw znać nazwę i jak rośnie dana roślinka a pozniej sadzić bo jak urośnie to może się zniszczyć :?
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Mati moim skromnym zdaniem informajcje dotyczące róż na etykietkach i nawet w szkółkach są orientacyjne. Jedna róża będzie inaczej rosła w każdym regionie, ogrodzie a nawet miejscu w tym samym ogrodzie. W szkółkach mają zapewnione optymalne warunki. Ziemia w każdym ogrodzie inaczej uprawiona. Jestem pewna, że nawet w swoim ogrodzie mam różnie uprawione miejsca, jedne lepiej, drugie gorzej. Ja ze swoimi różami wędrowałam po całym ogrodzie. Najlepszym dowodem są moje pnące, które w ogrodzie musiały zmienić swoje miejsce kilkakrotnie, żeby pokazać całą swoją urodę dopiero w tym roku.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Właśnie to w dużym stopniu zależy jak intensywnie uprawialiśmy ziemię np. u mnie w większości ogródków to ziemia słabej jakości : glina i ił chociaż w niektórych dosypywałem dobrej ziemi :wink: Chociaż może mi ładnie wszystko rośnie bo mam twz. nowiznę bo wcześniej rosła tam sama trawa i nic nie było uprawiane :lol:
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Na wypoczętych glebach wszystko lepiej rośnie, jak jeszcze zasilisz różyczki różyczki, może trochę kompostu lub obornika, to będziesz miał róże jak marzenie.
Mati przejrzałam troche internet /Eden Rose/ i faktycznie pokorojem by sie zgadzało z moimi. Na niektórych zdjęciach tez jest podobna, moze nie na wszystkich, ale tak na 80%. Mati widziałeś ją na żywo, więc powiedz mi, czy jak przekwita, to ma na zewnętrznych płatkach leciutki jakby seledynowy odcień?
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

No niestety nie widziałem ją jak przekwitała bo on dopiero dzień wcześniej zaczęłą w pełni kwitnienie :lol:
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

To chyba czas podsumować ja niektóre różyczki mi rosły w tym roku :lol: niestety nie wszystkie
Astrid Lindgren zakwitła mi jednym ale dość dużym bukietem kwiatów szybko opadły przez upały , nigdy mi nie chorowała a teraz pocieszyła mnie ponad 2,5 metrowymi pędami
Obrazek
Heidi Klum dość zdrowa , ma cudne kwiaty silnie pachnące , ;:108 niestety najwyżej wypuszcza 2-3 na jedno kwitnienie . Może się to zmieni a dzisiaj zachciało się jej w to zimno pąki wypuszczać :D
Obrazek
Bernstein Rose dość ładnie kwitła ale tylko tymi pąkami które miała ze szkółki :evil: pozniej kwitła dość brzydko tylko zapach w miarę :wink: chyba ją będe musiał wydelegować a na jej miejsce może posadzę jak będzie Chippendale :uszy jednak liczę na nią
Obrazek
Pastella ;:167 piękna chociaż miesiąc straciła przeze mnie ;:14 bo nasypałem jej za dużo nawozu do róż i dostała szoku. Chociaż naprawdę jest to ciekawe bo z większości wypuszcza kwiaty z różem a z jednej uparcie białe
Obrazek
Obrazek
Barkarole cuudo naprawdę jest czarna ładnie pachnie i ma proste i sztywne pędy które tak jakoś schludniej wyglądają niż by miały opadać
Obrazek
Zorba Courtyguard ładna ostatnio ta łaskawa pani wypuściła nawet nowy pęd
Obrazek Obrazek
Abraham darby coś wypuszcza podobnie jak Eden który naprawdę fajnie zaczął rosnąć
Obrazek Obrazek Obrazek
Lavaglut i Chopin tutaj nic i nich nie mówię bo jestem nimi oczarowany ;:oj
Obrazek Obrazek
Obrazek
Queen Elizabeth piękne kwiaty , długo się utrzymują , zwarty i prosty pokrój rzadko choruje
Obrazek Obrazek
Gospel piękne kwiaty mocno pachnące tylko długo się mi rozwijają
Obrazek
Biedermeier już by mi 3 raz kwitł ale się nie doczekałem dzięki deszczom
Obrazek
Bermuda z 2006 w tym roku się obudziła i kwitnie mi na 1,5 m wysokości całymi buukietami z 50 cm wysokości tak wysoko urosła . rośnie już 7 lat
Obrazek
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Wszystkie piękne ;:215
Z opisywanych przez Ciebie mam tylko Chopina - z tego samego powodu - bo polska jest :uszy
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Dziękuję :D Chopina nigdy nie zamienię na inną ;:108 ;:167 ją A dobre bo Polskie ;:131
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mateuszu wiele róż mam takich samych, a wybieram bo mi się podobają. Jakiś podobny gust mamy ;:333
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”