Asiu jak robisz pasztetową?asma pisze:Te małe200g
![]()
![]()
Dzisiaj robię pasztetową słoikową bo już mi nic kupnego nie smakuje,a od momentu jak mam ketchup paprykowy to bez ketchupu też już nic nie ma smaku
Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
- Judyta84
- 200p
- Posty: 219
- Od: 12 maja 2010, o 17:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podlaskie, Zambrów
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Judytko-przepis Basi w 1cz.wątku
Przepis na słoikową pasztetową znalazłam gdzieś w necie.Przepis sprawdzony przeze mnie, więc śmiało podaję.Potrzebne produkty: 0,5 kg słoniny 4 ćwiartki z kurczaka i 0,5 kg wątróbki drobiowej.Słoninę pokroić w cienkie plastry ułożyć na dnie garnka.Na to 4 ćwiartki z kurczaka i zalać zimną wodą około 1,5 litra.Gotować do miękkości.Wystudzić.Wywar z gotowania zostawić.Zagotować 1 litr wody.Odczekać minutę i wrzucić wątróbkę na minutę, mieszać.Odcedzić na sitku i przelać zimną wodą.Zimne mięsko[łącznie ze skórą] i słoninę i wątróbkę przekręcić 2 razy przez maszynkę.Do tego dodać:
3 całe jajka[ 1 jajko na 0,5 kg przemielonej masy]
30 g soli [10g soli na 0,5 kg masy]
10 dkg kaszy manny[ 5% masy]
1 litr wywaru[ 70% masy]
Dodać przyprawy:majeranek,pieprz, czomber
Całość wymieszać i przekładać do słoików[tylko do wysokości 3/4 słoika]. Gotować 1 godzinę przez 2 dni
UFF skończyłam
_________________
Przepis na słoikową pasztetową znalazłam gdzieś w necie.Przepis sprawdzony przeze mnie, więc śmiało podaję.Potrzebne produkty: 0,5 kg słoniny 4 ćwiartki z kurczaka i 0,5 kg wątróbki drobiowej.Słoninę pokroić w cienkie plastry ułożyć na dnie garnka.Na to 4 ćwiartki z kurczaka i zalać zimną wodą około 1,5 litra.Gotować do miękkości.Wystudzić.Wywar z gotowania zostawić.Zagotować 1 litr wody.Odczekać minutę i wrzucić wątróbkę na minutę, mieszać.Odcedzić na sitku i przelać zimną wodą.Zimne mięsko[łącznie ze skórą] i słoninę i wątróbkę przekręcić 2 razy przez maszynkę.Do tego dodać:
3 całe jajka[ 1 jajko na 0,5 kg przemielonej masy]
30 g soli [10g soli na 0,5 kg masy]
10 dkg kaszy manny[ 5% masy]
1 litr wywaru[ 70% masy]
Dodać przyprawy:majeranek,pieprz, czomber
Całość wymieszać i przekładać do słoików[tylko do wysokości 3/4 słoika]. Gotować 1 godzinę przez 2 dni
UFF skończyłam

_________________
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Asiu ja nie wiem jak Ty na wszystko znajdujesz czas?Chleby pieczesz,wędliny robisz i pasztetowe i miesko w słoikach....
Podziwiam Cie


Podziwiam Cie


- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Co do robienia to...w ostatnim czasie M mi uświaamia,że przesazam,a ja mam problem,żeby zwolnić/odpuścić/nie robić
Zagoniłam się ...czasami tak sobie "radzę"w syt.stresowych...
Dokupiłam worek papryki...
Muszę zrobić ciasto ...

Dokupiłam worek papryki...
Muszę zrobić ciasto ...
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Asia! Nie zajeżdżaj się, stres dzięki temu nie przejdzie, a zdrówko najważniejsze
Dawno mnie nie było u Ciebie, a Ty tyle różności naprodukowałaś
Ketchup paprykowy muszę koniecznie zrobić, dzięki za przepis 

Dawno mnie nie było u Ciebie, a Ty tyle różności naprodukowałaś


Pozdrawiam, Dorota
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Dorotko
ketchup pyszności-polecam
Dzisiaj piekłam paprykę ok 5kg ,będzie w oleju-też mawiają,że rewelacja


Dzisiaj piekłam paprykę ok 5kg ,będzie w oleju-też mawiają,że rewelacja
- ann_30
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1159
- Od: 7 mar 2012, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska-okolice Konina
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Asiu kupiłam dwa worki papryki na targu i biorę się za Twój ketchup.Najpierw zrobię wersję wersję podstawową a potem udoskonaloną żeby mieć porównanie która bardziej nam zasmakuje.Myślisz,że zamiast mielić mogłabym zetrzeć paprykę na tarce?
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Lepiej pokrojoną i oc zyszczoną chwilę pogotować i potraktować blenderem 

Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Wg mnie szybciej zmielić
Ja skończyłam już paprykę pieczoną w oleju i przyznam,ż obieranie,którego tak sie bałam nie było takie złe-papryka nam smakuje


Ja skończyłam już paprykę pieczoną w oleju i przyznam,ż obieranie,którego tak sie bałam nie było takie złe-papryka nam smakuje


Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Może i mniej roboty, ale za to ile mniej mycia
!!

Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Mam zmywarkę,poza tym mycie po papryce to tylko spłukanie wodą,a tarcie 5 kg papryki 

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Dlatego poleciłam blender a nie tarkę
. Przy użyciu blendera myjesz tylko końcówkę, bo papryka i tak jest w jakimś naczyniu.
No ale w końcu każdy robi tak jak mu wygodniej
.

No ale w końcu każdy robi tak jak mu wygodniej

Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
- ann_30
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1159
- Od: 7 mar 2012, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska-okolice Konina
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Zrobiłam dziś wersję podstawową ketchupu i wyszedł przepyszny.Jutro spróbuję z dodatkami. Z chęcią bym zmieliła ale po prostu dopiero jestem w trakcie urządzania kuchni i nie mam w czym
Mi też niespecjalnie przypadła do gustu wizja tarcia papryki więc pokroiłam ją w kostkę a po chwili gotowania zblendowałam.Szkoda,że nie znałam wcześniej tego przepisu bo taki ketchup świetnie pasował by do grillowanej kiełbaski
Oto skromne efekty mojej pracy:



Oto skromne efekty mojej pracy:

- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Papryka pieczona w oleju wg Agness
* 4 kg papryki czerwonej
* 2 główki czosnku
* ulubione zioła (mogą być prowansalskie, ale mogą być i własne świeże - bazylia, oregano, majeranek , tymianek itp, to co lubimy )
* sok z 1-1,5 cytryny
* szklanka oleju lub oliwy
* czubata łyżka soli
* czubata łyżka cukru
* sok powstały przy pieczeniu i obieraniu papryki
Dużą, mięsistą paprykę przecinamy na pół, usuwamy nasiona i układamy na blasze skórką do góry.

Ustawiamy piekarnik na 200* i pieczemy 30-40 min do momentu, aż skórka zacznie ładnie podnosić się i miejscami zrobi się czarna. Ja piekę na 2 poziomach, gdy górna zaczyna czernieć, zamieniam poziomami blachy.
Po upieczeniu wykładamy do pojemnika i szczelnie przykrywamy. Gdy papryka ostygnie, tak, że można łatwo obierać, zdejmujemy skórkę. Odchodzi bardzo łatwo.



Paprykę układamy w słoikach, dodajemy pocięte w plasterki ząbki czosnku i zioła.
Łączymy sok z papryki, olej, sól, cukier i sok z cytryny, zagotowujemy i zalewamy paprykę. Należy widelcem poruszać paprykę, aby wszędzie dostała się zalewa i aby usunąć powietrze.
Zakręcamy i pasteryzujemy około 15 min.
Następnie dokręcamy i odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.

Aniu-BARDZO SIĘ CIESZĘ,ŻE JESTEŚ ZADOWOLONA.jJutro też chciałabym jeszcze zrobić kolejną partię:))
* 4 kg papryki czerwonej
* 2 główki czosnku
* ulubione zioła (mogą być prowansalskie, ale mogą być i własne świeże - bazylia, oregano, majeranek , tymianek itp, to co lubimy )
* sok z 1-1,5 cytryny
* szklanka oleju lub oliwy
* czubata łyżka soli
* czubata łyżka cukru
* sok powstały przy pieczeniu i obieraniu papryki
Dużą, mięsistą paprykę przecinamy na pół, usuwamy nasiona i układamy na blasze skórką do góry.

Ustawiamy piekarnik na 200* i pieczemy 30-40 min do momentu, aż skórka zacznie ładnie podnosić się i miejscami zrobi się czarna. Ja piekę na 2 poziomach, gdy górna zaczyna czernieć, zamieniam poziomami blachy.
Po upieczeniu wykładamy do pojemnika i szczelnie przykrywamy. Gdy papryka ostygnie, tak, że można łatwo obierać, zdejmujemy skórkę. Odchodzi bardzo łatwo.



Paprykę układamy w słoikach, dodajemy pocięte w plasterki ząbki czosnku i zioła.
Łączymy sok z papryki, olej, sól, cukier i sok z cytryny, zagotowujemy i zalewamy paprykę. Należy widelcem poruszać paprykę, aby wszędzie dostała się zalewa i aby usunąć powietrze.
Zakręcamy i pasteryzujemy około 15 min.
Następnie dokręcamy i odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.

Aniu-BARDZO SIĘ CIESZĘ,ŻE JESTEŚ ZADOWOLONA.jJutro też chciałabym jeszcze zrobić kolejną partię:))