życzę Ci spełnienia marzeń o Vandzie i tak wyczekiwanych pędzików na phalaenopsis
Storczyki Storczykowej
Duśka pięknie masz na tym parapecie, a w dodatku jeszcze moje ulubione kolory
życzę Ci spełnienia marzeń o Vandzie i tak wyczekiwanych pędzików na phalaenopsis
moje falenopsisy podlewam teraz bardzo rzadko, nawet w odstępach 4. tygodniowych i prawie przy każdym podlewaniu dodaję niewielka ilość nawozu, do tego mają zapewnione odpowiednie światło oraz wilgotność i różnicę temperatur między dniem a nocą i pojawiły się pędy kwiatowe i chyba na kolejnym wychodzi pęd, bo na korzeń to ma zbyt spiczasty koniec
no i niektóre w marcu były popryskane ASAHI SL, ale te które nie były, tez wytwarzają nowe pędy, teraz tylko oczekiwanie pełne napięcia czy z tych pędów rozwiną się piękne kwiaty 
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja moje uprawiam tzw. "systemem ciągłym" . podlewam co 10-14 dni, stoją na tym samym oknie. a 6 tygodni to dla mnie za długo, ja jestem tak niecierpliwa i nadgorliwa że i tak musiałabym o niego dbać. w zeszłym roku miałam tylko garstkę Phalaenopsisów, ale puściły jesienią pędy, które wczesną wiosną zakwitły. no, ale w zeszłym roku były w szklarni, a teraz nie (prawdę mówiąc, bardzo się ciesze, że ich nie wynosiłam). pęd puścił jak na razie tylko biały Phalaenopsis. ten pęd ma już ok. 40 cm i ciągle rośnie.
kwitną tylko te co kupiłam w sierpniu/wrześniu/październiku tego roku i 1, który puścił odgałęzienie z przekwitniętej łodyżki.
kwitną tylko te co kupiłam w sierpniu/wrześniu/październiku tego roku i 1, który puścił odgałęzienie z przekwitniętej łodyżki.
6 tygodni tak czy inaczej przeminie.Storczykowa pisze: ... a 6 tygodni to dla mnie za długo, ja jestem tak niecierpliwa ...
Można coś zrobić i w związku z tym zdobić nowe doświadczenia, nowe spostrzeżenia i może doświadczyć radości ... można także przez ten czas, w co którymś wątku wspomnieć o braku nowych pędów i nadal ich nie znajdować.
Wybór oczywiście należy Storczykowo do Ciebie
Pozdrawiam, Baśka
- Storczykowa

pędów wciąż nie ma, ale na Mini marku coś pęka między liśćmi. chciałabym, żeby to był pędzik, ale pewnie to będzie korzeń. nie ma co się nastawiac, że będzie dobrze. korzeń to też dobrze, ale chciałabym łodyżkę. Większość moich Phalaenopsisów jest ładne i zdrowe, więc dziwi mnie, że kwitnąć nie chcą. kwitnie tylko 7/28 , 1 ma pęd (40 cm, niedługo pewnie pąki puści), a reszta tylko puszcza liście i korzenie, a 3 są marniutkie, 1 wkrótce uschnie (ten, którego kupiłam przelanego kilka miesięcy temu), a pozostałe 2 - nie wiadomo.
Dusia ,ale z Ciebie pesymistka
ciągle kraczesz,to źle ,to usnie ,vandy nie mam.....
Więcej optymizmu
taka młoda dziewczyna powinna go mieć dużo,a ty wciąż narzekasz....
zacznij myśleć pozytywnie
wszyscy Cię tu wspieramy,daj też coś od Siebie
Więcej optymizmu
zacznij myśleć pozytywnie
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa

zawsze jestem pesymistką, ciągle mi się coś nie udaje... jak założę z góry, że coś się nie uda, a jednak się uda, to jestem pozytywnia zaskoczona, a jakbym zakładała, że będzie dobrze, a okaże się, że nie, to byłabym zawiedziona i smutna, ze się nie udało.dorela pisze:Dusia ,ale z Ciebie pesymistkaciągle kraczesz,to źle ,to usnie ,vandy nie mam.....
Więcej optymizmutaka młoda dziewczyna powinna go mieć dużo,a ty wciąż narzekasz....
zacznij myśleć pozytywniewszyscy Cię tu wspieramy,daj też coś od Siebie
a parę storczyków to rzeczywiście może uschnąć. niektórzy z was to nawet jak storczyk nie ma liści i korzeni zakładają, że na pewno odżyje, a ja w coś takiego nie wierzę. jak storczyk zrzuci wszystkie liście, to już nic z niego nie będzie.
- Storczykowa

wiem, wczoraj je widziałam. jak T. mi nie kupi Vandy na wystawie, to może go przekonam, żeby mi zamówił... a ja wczoraj przeglądałam internet w poszukiwaniu ładnych storczyków i moja lista marzeń wydłużyła się o kilka storczyków, ale nie mam pojęcia, skąd je wezmę, bo jeszcze nigdy takich nie widziałam na żywo. Oczywiście chcę kwitnące, bo po co mi bez kwiatów? muszę widzieć, co kupuję. ale na pewno ich nie będę miała
((
to ich nazwy (wypisałam z internetu):
Phalaenopsis bellina
Phalaenopsis violacea
Phalaenopsis kaiulani
Phalaenopsis equestris, ale o tym marzę już od jakiegoś czasu.
jak ktoś z was wie coś o tych storczykach (gdzie je zdobyć, uprawa, ceny) to niech napisze.
a u moich nic się nie dzieje. kwitną te co kwitną, pęd białemu rośnie i niedługo może będzie miał pąki, mini markowi coś puszcza między liśćmi ale jest na razie tak małe, że nie wiem, co to będzie. a ja czekam na wystawę. musze się wybrać w czwartek, bo w piątek T. niestety pracuje, więc nie będzie miał mnie kto zabrać.
to ich nazwy (wypisałam z internetu):
Phalaenopsis bellina
Phalaenopsis violacea
Phalaenopsis kaiulani
Phalaenopsis equestris, ale o tym marzę już od jakiegoś czasu.
jak ktoś z was wie coś o tych storczykach (gdzie je zdobyć, uprawa, ceny) to niech napisze.
a u moich nic się nie dzieje. kwitną te co kwitną, pęd białemu rośnie i niedługo może będzie miał pąki, mini markowi coś puszcza między liśćmi ale jest na razie tak małe, że nie wiem, co to będzie. a ja czekam na wystawę. musze się wybrać w czwartek, bo w piątek T. niestety pracuje, więc nie będzie miał mnie kto zabrać.
- Storczykowa

Mini Mark kosztował 50 zł (kwitnący, 2 pędowy), ale zwykle są chyba droższe. a co do Mini Marka: coś mu wychodzi, mi to wygląda na pęd, ale jest jeszcze maleńkie. coś puszcza też jeden z niekwitnących Phal. ever spring. myślę, że to pęd, bo na korzeń jest za ostre i nie ma welamenu. byłoby super, gdyby te rzeczy rosnące na tych Phal. okazały się pędami. a co do wystawy, jutro się wybieram. i w sobotę też. w piątek T. niestety pracuje. mam nadzieję, że będzie tyle Vand, że i dla mnie wystarczy. no i żeby nie były drogie.
a dzisiaj zrobiłam 2 fotki mojemu najnowszemu Phalaenopsisowi. odkąd go mam rozwinął już 2 pąki i jest prześliczny.

ostatnio bardzo lubię robić fotki storczykom, chociaż wiem, że nie wychodzą ładnie. nie widać dokładnie koloru tego storczyka. on jest naprawdę piękny i często się na niego patrzę, zwłaszcza, że stoi blisko mnie (moje biurko jest tak ustawione, że jedno okno mam tak ukośnie naprzeciwko, a drugie jest za mną i wystarczy, że się odwrócę, a już mogę podziwiać moje kwitnące storczyki.
a dzisiaj zrobiłam 2 fotki mojemu najnowszemu Phalaenopsisowi. odkąd go mam rozwinął już 2 pąki i jest prześliczny.

ostatnio bardzo lubię robić fotki storczykom, chociaż wiem, że nie wychodzą ładnie. nie widać dokładnie koloru tego storczyka. on jest naprawdę piękny i często się na niego patrzę, zwłaszcza, że stoi blisko mnie (moje biurko jest tak ustawione, że jedno okno mam tak ukośnie naprzeciwko, a drugie jest za mną i wystarczy, że się odwrócę, a już mogę podziwiać moje kwitnące storczyki.
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dusia, naprawdę piękny jest ten Twój Phal. ja również nie mogę się na niego napatrzeć i mam nadzieję, że też kiedyś na takiego trafię. A co do pojawiania się nowych pędów, to po co było tak biadolić, mówiłyśmy Ci, że to tylko kwestia czasu i zaraz zaczną wychodzić i u Ciebie. Teraz nadszedł dobry okres na kwitnienie, więc każdego dnia coś się dzieje u naszych śpioszków. Potrzeba tylko troszkę cierpliwości. Już nie słuchamy lamentów, czekamy od Ciebie na same zachwyty i dzielenie się radością z nowych pędów, których będzie z dnia na dzień więcej 
- Storczykowa

- Storczykowa

byłam dzisiaj na przygotowaniach do wystawy. kupiłam sobie już 1 storczyka (Phalaenopsis z liśćmi w kropki), ale 2 sobie zarezerwowałam i mam nadzieje, że jeszcze będą w sobotę. Vand jeszcze nie było.
a to fotki storczyka z liśćmi w kropki i jeszcze jednego, którego sobie kupiłam jadąc na wystawę (ma 1 pomarańczowego kwiatka i 1 pęd w pąkach):

a to fotki storczyka z liśćmi w kropki i jeszcze jednego, którego sobie kupiłam jadąc na wystawę (ma 1 pomarańczowego kwiatka i 1 pęd w pąkach):