Więdnące storczyki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Więdnące storczyki
Witaj, ja osobiście proponowałabym zrobić okłady z wacików na liście. Pół roku temu tak właśnie ożywiłam liście mojego storczyka. A myślałam że za chwilkę go wyrzucę. Nie obcięłam jego pędu. Miał ponad 20 pączków. Nie kwitł bardzo długo jak pozostałe storczyki ale też nie tak krótko. W dodatku napisz może jaki system podlewania preferujesz? Ja np zaprzestałam podlewać i robię tylko kąpiele.
Dziekuje bardzo za odpowiedz!
moj sposob podlewania to przelewanie doniczki wodą ,
do tej pory z kranu, teraz juz przegotowaną odstaną,
nie robie kąpieli ponieważ zrobilam w doniczce dziurki dla lepszego oddychania korzeni
i wg mnie za duzo wody przez nie wlałoby sie...
sama juz nie wiem jak lepiej,
zaczynam powatpiewać czy coś z mojego Phala będzie...
moj sposob podlewania to przelewanie doniczki wodą ,
do tej pory z kranu, teraz juz przegotowaną odstaną,
nie robie kąpieli ponieważ zrobilam w doniczce dziurki dla lepszego oddychania korzeni
i wg mnie za duzo wody przez nie wlałoby sie...
sama juz nie wiem jak lepiej,
zaczynam powatpiewać czy coś z mojego Phala będzie...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na pewno coś z niego będzie! Wtedy kiedy ja zwątpiłam to forum podniosło mnie do góry
I moje storczyki też. Podobno dobrze jest robić takie dziurki do oddychania . Ja jednak uparcie trwam przy kąpielach. Storczyki naprawdę ruszyły do góry. No i przede wszystkim opadłe liście stoją teraz niemal pionowo. Spróbuj z tymi wacikami. Może też zastosuj spryskiwanie liści tych oklapłych. Tylko tak delikatnie żeby woda nie dostała się do stożka storczyka. Bardzo dobrze że przerzuciłaś się z kranówki na przegotowaną odstaną wodę. Storczyki nie lubią kranówki. Kupiłam tez mgiełkę do korzeni. Są na jej temat różne opinie. Ja spryskiwałam codziennie i nic złego im się nie działo. Wykorzystałam całą butelkę i zrobiłam im przerwę. Ale teraz znowu muszę kupić.

Storczyk więdnie, czy przesadzać?
Witam
Pod koniec lipca dostałam storczyka. Wszystko było ok, ale zauważyłam, że od pewnego czasu więdną kwiaty i te korzenie, które wystają u góry doniczki usychają, niektóre są zielone, ale niektóre usychają. W środku natomiast zauważyłam coś jakby pleść na niektórych korzeniach. Wrzucam zdjęcia. Poradźcie mi czy mam go przesadzać? Kupiłam już podłoże i większą doniczkę, bo ta w której jest jest dosyć mała. Słyszałam coś o zasypywaniu korzeni cynamonem albo węglem drzewnym, albo o moczeniu w piwie ale dokładnie nie wiem o co chodzi, może mi ktoś podpowie jak go zreanimować, bo już sama nie wiem...
zdjęć nie ma /K
Przepraszam zdjęcia robione telefonem, jak na razie tylko tyle mogę je powiększyć :/
Pod koniec lipca dostałam storczyka. Wszystko było ok, ale zauważyłam, że od pewnego czasu więdną kwiaty i te korzenie, które wystają u góry doniczki usychają, niektóre są zielone, ale niektóre usychają. W środku natomiast zauważyłam coś jakby pleść na niektórych korzeniach. Wrzucam zdjęcia. Poradźcie mi czy mam go przesadzać? Kupiłam już podłoże i większą doniczkę, bo ta w której jest jest dosyć mała. Słyszałam coś o zasypywaniu korzeni cynamonem albo węglem drzewnym, albo o moczeniu w piwie ale dokładnie nie wiem o co chodzi, może mi ktoś podpowie jak go zreanimować, bo już sama nie wiem...
zdjęć nie ma /K
Przepraszam zdjęcia robione telefonem, jak na razie tylko tyle mogę je powiększyć :/
Re: Storczyk więdnie, czy przesadzać?
Według mnie roślinka wygląda zdrowo, nic jej nie dolega, a przecież musi odpocząć po kwitnięciu.
Nie przesadzaj jej , trzeba pielęgnować ją jak dotąd i czekać na następne kwitnienia. Pozdrawiam
.
Nie przesadzaj jej , trzeba pielęgnować ją jak dotąd i czekać na następne kwitnienia. Pozdrawiam

.
Czyli nic złego się nie dzieje? Kwiaty muszą same opaść tak?
a co z tymi korzeniami napowietrznymi? Są suche, tzn od połowy. Cz mogę je obciąć czy raczej zostawić?

Przytnij tylko ususzoną część korzeni powietrznych, bo z niej już pożytku nie będzie 

A ja właśnie gdzieś czytałam, żeby przyciąć uschniętą część.Goshia pisze:Korzeni powietrznych się nie usuwa.
A czy tą część także trzeba zasypywać węglem drzewnym czy wystarczy tylko odciąć?Nashi pisze:Przytnij tylko ususzoną część korzeni powietrznych, bo z niej już pożytku nie będzie
Może storczyk potrzebuje częstszego podlewania, jak często podlewasz lub namaczasz?
Mniej więcej co tydzień, czasem co 1,5 tyg takim kubeczkiem 0,5 l.
To zdecydowanie za mało.Gdy storczyk ma srebrno-białe korzenie należy zanurzyć roślinę w naczyniu z wodą do wysokości ok.2cm poniżej brzegu doniczki i zostawić na 15-30 minut żeby roślina porządnie się napiła..
Zanurzyłam go wczoraj w wodzie tak jak pisała Lady H. DO tej pory ma zielone korzenie. Gdy robią się takie sine to znaczy, że czas podlać go ponownie, tak? Wtedy mamy pewność, że podłoże wyschło? Doradźcie jeszcze co z tymi korzeniami napowietrznymi? Czy jeśli poobcinam tylko tą uschniętą część to miejsce ucięcia muszę zasypać węglem? Czy tak robi się tylko w przypadku tych korzeni w podłożu? I czy to na pewno normalne, że gubi coraz więcej kwiatów? Na dwóch łodygach zostały mu po 3 kwiatki na każdej:/ Teściowa powiedziała, że jej kwitł cały rok (ale jej wszystko tak kwitnie:PP)
Ana, gdy korzenie rosnące w podłożu robią się srebrzyste, to wtedy podlać
, tak jak wspomniała Lady H. Co do kwiatów, to normalne, na zdjęciach widać, że podłoże jest nadmiernie przesuszone. Storczyk nie miał czym wyżywić kwiatów więc zaczął je zrzucać.
Co do korzeni to utnij tylko uschniętą część nie naruszając tkanki żywej, jakieś pół centymetra nad tkanką żywą powinno być ok wtedy nie musisz zasypywać węglem drzewnym.

Co do korzeni to utnij tylko uschniętą część nie naruszając tkanki żywej, jakieś pół centymetra nad tkanką żywą powinno być ok wtedy nie musisz zasypywać węglem drzewnym.
Ok, podcięłam korzenie. Czyli to znaczy, że jakby miał dobre warunki to kwitł by cały rok?:(