Domowo i zdrowo
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Domowo i zdrowo
Dictum acerbum jest wskazana dla niedowiarków, a na drugim końcu są Ci ,, tonący , co brzytwy się łapią.,,
My póki co jesteśmy po środku. To co wiem na temat kapsaicyny napiszę niebawem.
My póki co jesteśmy po środku. To co wiem na temat kapsaicyny napiszę niebawem.
Nalewka jest krystalicznie czysta, jak znajdę chwilę czasu to odnajdę fotki mojej nalewki według przepisu Piotra i wrzucę.kasik 69 pisze:....... A bananów w nalewce jakoś nie mogę sobie wyobrazić,czy taka nalewka z nich nie jest mętna
Pierwszy raz jak robiłem tę nalewkę, to mówiłem nigdy więcej ale jak zobaczyłem jak wygląda i jak smakuje, to wracam z produkcją

Naprawdę warto poświęcić czas i robotę dla efektu końcowego. Ja robiłem z bananów i truskawek

-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piotrze zrobiłam sok zgodnie z Twoimi wskazówkami wyszło 5 słoików minus 1(pękł jakiś pech, robiłam zielone pomidor też jeden poszedł), dodałam na koniec szklankę cukru( bez tego nie przejdzie) jest pyszny i dziewczyny już piją, akurat przeziębione- zaraz je na nogi postawi, bardzo im smakuje jak ten ze sklepu - tylko zdrowszy. Dziękuję.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Piotrze, poradź co zrobić z nadmiarem śliwek, mam taki wysyp węgierek i innych - klęska urodzaju. Myślałam o jakimś alkoholu, bo dżemów, powideł i kompotów nie przejemy przez 2 lata?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Biotit
Beata
ja robię z późnych węgierek następujące rzeczy:
1. suszę i dodaję do bożonarodzeniowego kompotu z suszu
2. wędzę i dodaję do podłoże, niektórych tłustych potraw, a przede wszystkim przy produkcji mocnego Portera.
3. "Śliwki afrodyzjaki", kiedyś Koleżanka z WD poczęstowała mnie i od tej pory robię co roku kilka słoików, przepis mogę odszukać, ale z pamięci podaję : czarna gorczyca, seler włoski i chyba coś jeszcze.
4. długo smażone gęste powidła do pleśniaka i mazurka (tutaj dodaję gorzką czekoladę)
5. 2-3 słoiczki śliwek w occie do koreczków i wódki, są l.słodkie i octowe.
A na bieżąco bardzo lubię knedle, mam do nich sentyment z dzieciństwa, polane słodką śmietaną z cynamonem.
ja robię z późnych węgierek następujące rzeczy:
1. suszę i dodaję do bożonarodzeniowego kompotu z suszu
2. wędzę i dodaję do podłoże, niektórych tłustych potraw, a przede wszystkim przy produkcji mocnego Portera.
3. "Śliwki afrodyzjaki", kiedyś Koleżanka z WD poczęstowała mnie i od tej pory robię co roku kilka słoików, przepis mogę odszukać, ale z pamięci podaję : czarna gorczyca, seler włoski i chyba coś jeszcze.
4. długo smażone gęste powidła do pleśniaka i mazurka (tutaj dodaję gorzką czekoladę)
5. 2-3 słoiczki śliwek w occie do koreczków i wódki, są l.słodkie i octowe.
A na bieżąco bardzo lubię knedle, mam do nich sentyment z dzieciństwa, polane słodką śmietaną z cynamonem.
- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
Mogę prosić o przepis na śliwki w occie.
Dostałam kiedyś słoik takich właśnie słodko kwaśnych. Podobno można taki ocet śliwkowy wykorzystywać do sałatek.
Dostałam kiedyś słoik takich właśnie słodko kwaśnych. Podobno można taki ocet śliwkowy wykorzystywać do sałatek.
Ja wczoraj robilam śliwki w occie
-zakończenie w piątek
- na zagryzeczkę idealne - tak malż mówi 

Pozdrawiam. Ewa
- Bogsaf
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 13:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Piotrze, jak suszysz śliwki? W piekarniku, czy w suszarce?Mam ochotę trochę ususzyć, właśnie z myślą o świętach.
- Biotit
Bogdan
owoce suszę w suszarce na 1 biegu najpierw śliwki węgierki , potem gruszki \ odmiana KSENIA - korzenna \ i na koniec późne odmiany jabłek \ Champion i Bankroft \.
owoce suszę w suszarce na 1 biegu najpierw śliwki węgierki , potem gruszki \ odmiana KSENIA - korzenna \ i na koniec późne odmiany jabłek \ Champion i Bankroft \.
- Biotit
Witam

Jest wiele przepisów na przygotowanie ogórków, ale jest jedyny jw, która ma w zalewie wiele smaków, co wg mnie daje niesamowity bukiet w ustach.
Ogórki nazywają się po Żydowsku.
Śliwki w occie
Śliwki twarde, umyć, osuszyć, ponakuwać patyczkiem i włożyć do słoików.
Zalewa :
3% ocet spirytusowy
cukier 400g na 1 l zalewy octowej 3 %
3-4 goździki
cynamon w lasce (koniecznie), wielkość ok 3-4 cm, pół laski.
Zalewę gotujemy i studzimy, zalewamy śliwki. Zakręcamy słoiki
Teraz trochę zabawy.
Przez 4 kolejne dni zlewamy zalewę, podgrzewamy , ciepłą zalewamy śliwki.
Następnego dnia postępujemy tak samo, ale zalewamy coraz cieplejszą zalewą.
4 dnia zalewamy gorącą zalewą , mocno zakręcamy, nie pasteryzujemy. Po miesiącu można jeść.
Do roku 3-ba zużyć. Dla mnie jest to dobra zakąska pod %, smak słodko-l.kwaśny, korzenny. Pasują do koreczków serowych.
A dziś przerobiłem kilkanaście kg pomidorów odmiany DYNO na sos pomidorowy:

A wygląda przystawka Zelmera 8 do przerobu pomidorów: zrobiła to b.szybko

Jest wiele przepisów na przygotowanie ogórków, ale jest jedyny jw, która ma w zalewie wiele smaków, co wg mnie daje niesamowity bukiet w ustach.
Proszę bardzo:nena08 pisze:Mogę prosić o przepis na śliwki w occie.
Śliwki w occie
Śliwki twarde, umyć, osuszyć, ponakuwać patyczkiem i włożyć do słoików.
Zalewa :
3% ocet spirytusowy
cukier 400g na 1 l zalewy octowej 3 %
3-4 goździki
cynamon w lasce (koniecznie), wielkość ok 3-4 cm, pół laski.
Zalewę gotujemy i studzimy, zalewamy śliwki. Zakręcamy słoiki
Teraz trochę zabawy.
Przez 4 kolejne dni zlewamy zalewę, podgrzewamy , ciepłą zalewamy śliwki.
Następnego dnia postępujemy tak samo, ale zalewamy coraz cieplejszą zalewą.
4 dnia zalewamy gorącą zalewą , mocno zakręcamy, nie pasteryzujemy. Po miesiącu można jeść.
Do roku 3-ba zużyć. Dla mnie jest to dobra zakąska pod %, smak słodko-l.kwaśny, korzenny. Pasują do koreczków serowych.

A dziś przerobiłem kilkanaście kg pomidorów odmiany DYNO na sos pomidorowy:

A wygląda przystawka Zelmera 8 do przerobu pomidorów: zrobiła to b.szybko

Biodit wyglądają świetnieBiotit pisze: Jest wiele przepisów na przygotowanie ogórków, ale jest jedyny jw, która ma w zalewie wiele smaków, co wg mnie daje niesamowity bukiet w ustach.

Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Właśnie otrzymałam wspaniałą przesyłkę od Piotra
W paczuszce była przepyszna truskawkowa nalewka na śmietanie. Moje wrażenia jako "zawodowego jedzera": to tak jakby ktoś mi podał tort truskawkowy w płynie i to jeszcze z procentami
Koniecznie sama będę musiała przyrządzić w przyszłym sezonie coś takiego. Pycha i wow!

Oprócz nalewki w paczce był jeszcze kawałek sera, dojrzewający Emmentaler z 2013 roku... Boże, to dosłownie niebo w gębie. Nigdy w życiu nie jadłam tak pysznego sera... I jeszcze ta świadomość, że to zupełnie bez chemii
Szkoda, że nie mogę przesłać Wam smaku i zapachu... Chociaż nacieszcie oko

Piotrze gratuluję wyrobów

W paczuszce była przepyszna truskawkowa nalewka na śmietanie. Moje wrażenia jako "zawodowego jedzera": to tak jakby ktoś mi podał tort truskawkowy w płynie i to jeszcze z procentami

Oprócz nalewki w paczce był jeszcze kawałek sera, dojrzewający Emmentaler z 2013 roku... Boże, to dosłownie niebo w gębie. Nigdy w życiu nie jadłam tak pysznego sera... I jeszcze ta świadomość, że to zupełnie bez chemii

Szkoda, że nie mogę przesłać Wam smaku i zapachu... Chociaż nacieszcie oko

- Biotit
Sylwia,Dziunia87 pisze:Właśnie otrzymałam wspaniałą przesyłkę od Piotra![]()
bardzo dziękuję za mile słowa

Ewa,mewa pisze:Oj Sylwio proszę przestań.Muszę się wytrzeć
Ty moja serowa Uczennico sprzed 4 lat (chyba), gdybyś się przyłożyła, to zrobiłabyś wiele smacznych serów. Nie ma co się lenić.
danaa pisze:Biodit wyglądają świetnieBiotit pisze: Jest wiele przepisów na przygotowanie ogórków, ale jest jedyny jw, która ma w zalewie wiele smaków, co wg mnie daje niesamowity bukiet w ustach.
Ogórki nazywają się po Żydowsku.. A co oprócz ogórków włożyłeś do słoików
? Czyli innymi słowy: przepis poproszę
.
Mój nick to Biotit

Ja te przepyszne ogórki dostaję od ponad 10 lat od Znajomych co roku, poprosiłem o przepis dla Was i niebawem go wkleję.
Różnorodność składników może naprawdę zdziwić.
O wymianie,handlu itp zależnościach - rozmawiamy w sekcji OFERTY i tam proszę skierować swoją uwagę. Zapraszamy Piotrze.../KaRo
Piotrze
.... Bardzo przepraszam!
Pamiętaj, że sezon ogorkowy się już kończy dlatego przepis "musi się pośpieszyć"

-

Pamiętaj, że sezon ogorkowy się już kończy dlatego przepis "musi się pośpieszyć"

-
Pozdrawiam - Danuta