Zielono mi w głowie i... na parapetach cz.V;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielono mi w głowie i... na parapetach cz.V;)

Post »

Iwek- tak, ta siewka jest pełnym skrętnikiem ;)

Mmaryla- dziękuję.
Widać, krzyżowanie, wysiewy nie jest takie trudne. Nie mam żadnego przygotowania biologicznego, skoro mi się udało...to jest to proste zajęcie. Trzeba tylko lubić pikowanie maleństw. A ja to kocham...

Fraszka_1- Wiesz, już zaczęłam wysiewy tegorocznych nasion, czyli zaczyna się koło fortuny kręcić od początku.
Wnet będzie pikowanie...

Anetta- dziękuję.
Tak, wszystko kwitnie i jest mnóstwo pączków.
I jestem przed pełnią sezonu na moje, ukochane chryzantemy. Będzie kolorowo :tan

Trzynastko- kolory to chyba moja wizytówka. Uwielbiam kolory...a rośliny mają ich całą gamę.
Ogród daje też owoce... nie wiem ile kilogramów malin zjadłam w tym sezonie. Ale sporo, to na pewno ;:224

Crazydaisy- dziękuję. Właśnie takie "inne" siewki zostawiam do dalszych krzyżówek i rozmnażania.

Elcia1974- pewnie Masz rację ;)
Dalie są cudowne, ale nie tylko dalie są w moim ogrodzie ;:224
Malineczki...a to zależy, czy bardzo je Lubisz? U mnie się ich nie mrozi... ale za to: soki, dżemy, kompoty i oczywiście nalewka malinowa zawsze musi być.
Na kwitnienie hoi carnosy tricolor czekałam dwa lata.

Blueberry- O, Widzisz.
To zaciskam kciuki za zabawę w Mendla.
Hippeastra są duże i zajmują sporo miejsca, więc Szykuj to miejsce dla siewek. Ja mam około setki, może więcej siewek z różnych krzyżówek i już dużo miejsca zajmują. A co będzie za rok? Jak dojdą krzyżówki z tego sezonu, a z poprzedniego podrosną? Wiem... będzie brak miejsca :;230

Dzastin-
droga Imienniczko, dziękuję.
Tak, zapach malin jest cudowny. Dla mnie czereśnie, truskawki i maliny są najsmaczniejszymi, może też ze względu na mocny zapach, owocami. Uwielbiam je ;:108

Edyta 74- dziękuję. Kolejne siewki w pączkach, ale do kwitnienia im daleko.
Kto nie lubi herbatki z sokiem malinowym...

Doromichu- dziękuję.
Właśnie te skojarzenia chryzantemowe Polaków (pewnie nie tylko?) chcę zmienić. Są to cudowne rośliny, z pięknymi kwiatami i...okres kwitnienia jedyny w swoim rodzaju. I potrafią kwitnąć do początku grudnia, nawet.

Bizu- bajecznie by było, gdyby Ktoś jeszcze Podlewał to towarzystwo za mnie ;:224 Chociaż z drugiej strony, nie umiałabym sobie odmówić zaglądania w doniczki, codziennie. Za bardzo kocham moje rośliny ;:108
Sukcesy zawsze są powiązane z porażkami. Ale i błędy musimy popełniać, by się uczyć nowych rzeczy i wyciągać wnioski ;)

Dziękuję za kciuki w imieniu swoich, przyszłych irysów. Poczekamy na nie...trochę.

Emma1966- dziękuję.

Renata1962
- dziękuję.
hoja już w pełni kwitnienia... a zapach...carnosowaty, oczywiście jest.
Wiosną się zastanawiałam, czy jej nie sprzedać, bo miejscówkę zajmuje. Ale chciałam, by zakwitła.
I doczekałam się, teraz, wiem, że zostaje w kolekcji. Bo mam dwa, różniące się między sobą klony. Oba są śliczne.

Ula123- dziękuję.

Ostatnio, doba mi się nieco skróciła... bo robimy ogrodzenie na działce. A to...pochlania czas ;:224
A ja mam dla Was tyle do pokazania... tyle debiutów...

Moje rośliny doniczkowe...a zwłaszcza ulubiona rodzina ostrojowatych pokazuje, że mnie lubi. I z wzajemnością.
To najpierw achimenesy jesienne...Ambroise Festiwal:

Obrazek

Kohleria... Marquise de Sade... z wymiany, od Moniczki, u mnie debiut...cudowna roślina o pięknych włochatych kwiatach:

Obrazek

Druga kohleria, czerwona nn...też rozkwitła:

Obrazek

Chirita (wcale mi miłość do nich nie przechodzi)... Chastity... o cudownych pastelowych kolorach. Kwiaty bardzo duże, jak na chiritę, w delikatnym fioletowo - liliowym kolorze. Z wyraźnym kreseczkami wzdłuż kielichów...

Obrazek

Jedna z piękniejszych episci. U mnie stoi na stałe w mnożarce, widać, środowisko wilgotne jej służy. Wyprodukowała mnóstwo korzeni powietrznych i ślicznie rośnie. Czekam na kwiatki - KDS Magic Glitter

Obrazek

Tricolorka o zachodzie słońca. Kwiaty lekko wpadające w róż... zapach wieczorem, zniewalający... Polecam ją Początkującym Hojomaniakom, Lubiącym kolorowe liście i pachnące kwiaty:

Obrazek

Jedna z dischidii, z wymiany od Krysi... w mojej kolekcji. Była w ziemi, ale zasuszyła korzenie. Szybko przeniosłam ją do mchu. Odżyła w mnożarce... teraz szybko rośnie; dischidia ovata

Obrazek

Skrętnikowo... moja siewka już na dwóch rozkwitniętych kwiatach - jeden pełny, drugi - półpełny:

Obrazek

Jesienny Valor:

Obrazek

I... Dracula

Obrazek

A w ogrodzie u mnie jest wiosna... pierwiosnki kwitną:

Obrazek

Lato... zakwitła ostatnia lilia orientalna (kupiona z przeceny w czerwcu) zdążyła przed pierwszymi, jesiennymi przymrozkami:

Obrazek

I jesień...śliczna, skalniakowa chryzantema... w pięknym kolorze:

Obrazek

I kolejny, mały sukces. Zaczęłam zbiory nasion liliowcowych... z moich krzyżówek:

Obrazek

Czy to już wszystko? Oczywiście, że nie. Bo przecież jesień to czas kolorowych liści, przebarwiających się traw, kwitnących astrów, wrzosów.
I pięknych, przebarwionych hoi... Kolejne fotki, wnet.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Faktycznie, Justynko, u ciebie wszystkie pory roku, no może bez zimy. :D Skrętniki piękne, zwłaszcza siewka. No i zazdroszczę ci episcii. Ale widzę że dla nich trzeba jakieś terrarium , lub coś podobnego. Moje mimo spryskiwania, zasilania i tańczenia dookoła nich , marnie rosną. Będę rozglądać się za jakimś większym szklanym naczyniem dla nich.Nie chcę rezygnować z tych pięknych mechatych listeczków. A jak tam siewki liliowców, co masz ode mnie? Moje ładnie się rozrosły, ale jeszcze nie kwitły.
:wit
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Justynkomiło tak do Ciebie zajrzeć i ponapawać się pięknymi portretami Twoich ślicznotek :tan
Twoja siewka skrętnikowa ma wspaniałe kwiaty ;:oj wielkie brawa ;:138
Ja episcie miałam normalnie w oknie powieszone i świetnie rosły, no ale hoje je wyparły ;:108
A wiesz że u mnie też kwitną prymulki :tan
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Coś czuję, że zaczynam chorować.... na Chiritiozę :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko, u Ciebie jak zwykle kwitnąco ;:138 Ostrojowate prześliczne ;:138 Widzę, że lubisz nie tylko skrętniczki :wink: Za każdym razem gdy do Ciebie zaglądam , widzę jakieś nowe roślinki i tak się zastanawiam, jak Ty to wszystko mieścisz ;:224
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Wszystkie pory roku w ogrodzie, a na parapetach kwitnąca wiosna ;:173
Hippeastra są na tyle dobre, że zamierają na zimę, więc na ich miejsce na parapecie mogę wtedy postawić rośliny które normalnie stoją dalej, a miałyby za mało światła. Pocieszam się też tym, że aż tak ciasno u mnie nie jest, większy problem to stały argument "masz za dużo roślin". A szykują się też nasiona hibiskusa ;:oj Oj, będzie się działo na wiosnę ;:224
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
gardeniaa
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 maja 2008, o 14:42

Post »

Justynko, kolorowo i promieniście u Ciebie. :) Gratuluję cierpliwości do rozmnażania skrętników z nasion. Widziałam już efekty, są znakomite. Na szczególną uwagę zasługuje 12-13-A-JP, jest podobny trochę do Pepit. :)
Chryzantemy ładnie Ci rozkwitają, u mnie zakwitła kilkoma kwiatkami Solar od Ciebie.
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09

Post »

pięknie, kolorowo i róznorodnie u Ciebie...
do tej pory nie miałam pojęcia ze Irysy, pelargonie maja swoje ,,imiona,, :):)
Zazdroszczę,, ręki,, do fiołeczków i skrętników...a mozesz napisac coś więcej o Chiritach?? bo chyba mam jedną sadzoneczke, ale stoi jak zaklęta...

Ponownie przypominam o poprawnej pisowni./Iwona
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Witaj Justynko ;:196
Podziwiam twoje jeszcze letnie zdjęcia i zastanawiam się, kiedy kwiatki wrócą z letniska do domu.
Widać, że dobrze im na działce.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Fascynują mnie Twoje sukcesy w rozmnażaniu skrętników ;:138 .
Ta fioletowa siewka o pełnych kwiatach bardzo wpada w oko ;:108 .
Zresztą bardzo chętnie oglądam Twoje kwitnienia, bo nie dość że roślinki śliczne to jeszcze fotki dobrze pstryknięte ;:108 .
Czekam na kolejne kwitnienia maluchów streptocarpusów ;:65 .
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Georginjo- tak... u mnie się zaczyna gorący czas przenosin roślin, przygotowywania ogrodu do zimy, porządków, realizacji planó, co do jesiennych rabat, itd.
Doba - za krótka.
Jeśli chodzi o skrętniki, to wysiewam już (mam pierwsze wschody) tegorocznych krzyżówek.

Tesio39- bo u Ciebie chyba wyższa wilgotnośc powietrza jest. W moich górkach - przy upaknym lecie - wilgotność powietrza potrafi spaść do 45%. A to stanowczo za mało dla episci. Choć niektóre stoją normalnie na parapecie i mają się świetnie.

Paula15- to trzeba pomóc zaradzić tej chiritozie...

Edyto74- kocham rośliny ostrojowate i z wzajemnością. Pewnie dlatego się dogadujemy... a może mam warunki dla ich uprawy, nie wiem.
Mieszczę się na działce. Sporo roślin na zime uśnie, więc parapety się zwolnią dla innych roślin.
Większość roślin na zime wróci do mieszkani (przede wszystkim: hoje, episcie, fiołki, chirity, begonie). A reszta...zostanie na działce w budynku - lekko ogrzewanym.

Blueberry- o, tak. Masz rację. Tylko siewki hippeastrowe, przynajmniej przez dwa lata nie można zasuszyć...Ale i dla nich Znajdziesz miejsce... Są tak piękne, że nie można ich nie mieć.

Gardenio- dziękuję bardzo. Sporo siewek jest jeszcze w pączkach, może zdążą przed zimą pokazać, choć jeden kwiat...
Cieszę się, że Ci kwitnie Solar. U mnie już zaczyna się festiwal chryzantem powoli...

Izary- dziękuję za miłe słowa.
Wiesz, ja trzy lata temu, myślałam, że jest kilkanaście odmian hoi... Teraz, sama, mam kolekcję, kilkadziesięciu odmian.

Heliofitko- wrzesień jest wyjątkowo ciepły i słoneczny. Rośliny (te balkonowe) już w budynku - ale do mieszkania jeszcze nie jadą.

Oxalis- dziękuję bardzo.
Fotki są różne, raz gorsze, raz lepsze. Ale lubię piękno roślin pokazywać na ładnym tle... z różnym skutkiem...

To po kolei... idzie jesień...to czas na wysiewy ;:306 Nowe, wschody skrętników tegorocznych krzyżówek:

Obrazek

Powtórzę się..idzie jesień..to czas na...tysiące "wiosennych" pączków...
Obrazek

Zakwitła kolejna siewka skrętnikowa, tym razem jej Hodowczynią Jest Kaska1ge:

Obrazek

Skoro mowa o skrętnikach..to jeszcze raz DS-Beloved... Pachnący i zmieniający kolor. Teraz w różu:

Obrazek

Mam tyle zdjęć hoi, fiołków... i jak tu wybrać najładniejszą? To kilka bez podpisu...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lato w pełni, nawet trawa zielona i brzozy..też:

Obrazek

I nawet liliowcom wydaje się, że lipiec wkrótce...

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

No widzisz?U mnie powojniki z biedronki zaczeły rosnać,chca kwitnąć,aksamitki z nasion mają kwiatki(samosiew).
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

Justynko, tylko nie przepracowuj się - spokojnie wszystko zdążysz.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Widzę Justynko,że kwiaty u Ciebie nic sobie nie robią z nadchodzącej jesieni ;:63 Skrętniki cudowne ;:138
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09

Post »

Skrętniki i fiołki...najpiękniejsze :) ;:138 ;:138 ;:138
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”