Wlasny DOM ? co sie sprawdza a co nie
- ann_30
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2012, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wlasny DOM ? co sie sprawdza a co nie
A ja właśnie jestem na etapie wyboru tynku i mąż namawia mnie na silikonowy.Teraz jestem pełna wątpliwości jaki wybrać 

Silikatowy nie jest zły. Z czego dom budujesz? Jak masz rozprowadzoną wentylację w domu, masz nawiewy, albo chociażby ocieplasz styropianem - to taki tynk w niczym nie przeszkadza.
To jak dom jest ocieplony wełną mineralną to jakim tynkiem go pokryć ?
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Nie wiem czy coś takiego się tu już pojawiło, ale radzę sprawdzić czy fachowiec montując sedes nie podłączył przypadkiem do spłuczki rury z ciepłą wodą.... U znajomych, znajomych coś takiego miało miejsce... Wyobrażacie sobie te rachunki?!
Hm....fachowców jest mnóstwo byle jakich , jak się ktoś nie zna to nabijają człowieka ile się da w butelkę 

- ann_30
- Od: 7 mar 2012, o 10:36
Ściany są zbudowane z betonu komórkowego i ocieplone 15 centymetrowym styropianem.Przed zimą chcemy zrobić tynk zewnętrzny ale jeszcze nie zdecydowaliśmy jaki 

Dowolny. W tym układzie nie ma to znaczenia. oczywiście nowe tynki, gotowe, są lekkie i bardzo ładne. polecam jednak barwione w masie a nie malowane. Malowanie to pozorna oszczędność.
Dziunia. jakie rachunki? Za co? W moim domu to ja produkuję ciepła wodę. Nawet gdybym tak podłączył, to niezauważyłbym jakiś kolosalnych opłat. Jeśli ktoś natomiast ciągnie wodę także ciepłą z sieci..... tu można się zgodzić
Dziunia. jakie rachunki? Za co? W moim domu to ja produkuję ciepła wodę. Nawet gdybym tak podłączył, to niezauważyłbym jakiś kolosalnych opłat. Jeśli ktoś natomiast ciągnie wodę także ciepłą z sieci..... tu można się zgodzić

-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trzeba zastosować okna z nawiewnikami, ewentualnie zastosować nawiewniki nad lub podokienne w ścianie. Wiele osób tego nie robi ze względu na straty ciepła a wtedy wentylacja grawitacyjna ma bardzo utrudnione działanie. Przy niskich kominach grawitacyjnych i dużych temp. zewnętrznych, można śmiało założyć że w ogóle nie działa. A ponieważ powietrze latem jest często bardzo wilgotne stąd grzyby, zacieki etc.Hosta pisze:Nie, wystarczy pamiętać o tym szczególe i zrobić także nawiew i wszystko jest ok. Bo gdy robi się wymuszoną, to dziwnym jest że nikt nie zapomina, bo nawiew to rzecz oczywista a do grawitacyjnej nie wiem dlaczego jest olewany nawiew.Teraz domy są szczelne i tradycyjne wentylacje wymiękają
Generalnie dom z wymuszoną wentylacją, bardzo dobrą izolacją, odzyskiem na wentylacji itd (mocno upraszczając - dom pasywny) będzie o wiele tańszy w użytkowaniu.
Jedno "ale", musi być wykonany bardzo dobrze.
jeśli miałby spełniać wymogi pasywnego, to tak. Ale w normalnym domu nikt nie zabroni zamontować rekuperatora i go zastosować. Wówczas nawiewane powietrze nie jest takie zimne.
Dobra wentylacja da się zauważyć kiedy mamy gości, lub kominek. Przy kominkach norma staje się zasilanie powietrzem z zewnątrz. jest to dobra zasada, ale przez starych majstrów czasami pomijana.
Dobra wentylacja da się zauważyć kiedy mamy gości, lub kominek. Przy kominkach norma staje się zasilanie powietrzem z zewnątrz. jest to dobra zasada, ale przez starych majstrów czasami pomijana.
- Caparzo
- 50p
- Od: 28 kwie 2013, o 20:40
Bzdura. W projekcie w budowie domu kanał wentylacji znajduje się w 90% w projektach jak nie więcej, w salonie z kominkiem 100% a w kuchni kolejny kanał + okap. Druga sprawa, dom sie wietrzy a nie szczelnie zamyka, nawet okien nie powinno się przestawiać na dociąganie zimowe żeby była mikro wentylacja. Codziennie okno powinno być otwarte na jakiś czas, nie masz szans na grzyby pleśnie itd. Zaduch ?? a co to jest, w starych domach to jest bo buty trzymają chyba w salonie albo w kuchni ale nie w nowym domu, gdzie są wiatrołapy i inne pomieszczenia na to. Nie w tych czasach!! Mam ytonga 30 + 15 cm styropian. Nie wiem co to pleśń co to grzyb.radekcezar pisze:1. Ściany z Pustaka Max, czyli wypalana dziurawka - chyba nie ma lepszego materiału. Żaden biały pustak itp.Do tych jakiś dziwnych pustaków, trzeba robić konkretną wentylację, najlepiej wymuszoną.
Teraz domy są szczelne i tradycyjne wentylacje wymiękają. Znajomy wybudował dom z takiego materiału i zamkną styropianem ( grzyb, wilgoć, zaduch)
Tak samo jak wyżej napisałem. Dom sie wietrzy czy jest z wełny czy styropianu. Nie ma prawa nic się dziać.radekcezar pisze:2. Ocieplenie ścian z wełny mineralnej - zrobiłem fasadę z wełny 12 cm. Połączenie wełny z maxem, to jest idealne rozwiązanie, nie ma żadnej wilgoci, zaduchu, mikroklimat idealny. Teraz bym zmodyfikował to rozwiązanie, a dokładniej, podwójna ściana z maxa i w środek wełna.
[/quote]radekcezar pisze:3.Dom bez piwnicy- kto się komu co podoba, ale piwnica dla mnie to czyste zło. Zrobić dobrze piwnice to są potężne koszty, izolacja od wilgoci, dodatkowy strop, milion metrów sześciennych betonu itp., gdzieś wyczytałem, że koszt budowy domu zwiększa się o 1/3 z piwnicą i chyba się nie mylił.
Nie zgodzę się. Fundamenty też izolujesz trak samo jak z piwnicą czy bez piwnicy. Ja nie mam piwnicy i żałuje, kolega ma i zachwala temat. Kwestą jest też położenie domu, u mnie teren płaski i podmokły więc żaden projekt z piwnicą by nie przeszedł, jeśli ktoś ma na wzniesieniu i możliwość piwnicy to kilka kubików więcej betonu i bloczków to nie koszt 100 tyś. tylko max 20-30 a to nie 1/3 budowy domu. Terivy nie musisz kłaść przecież w piwnicy. Jedynie koszty wykończenia wzrastają ocieplenia itp. ale to nie trzeba robić przez zamieszkaniem tylko powoli sobie pomieszczenie po kolei dłubać. Dodatkowa ilość pomieszczeń na rowery bzdety suszarnie... ja mam garaż na 2 auta i nie mam miejsca jak zaparkuje 2 klamoty. Piwnica wskazana
W każdym podłączeniu kominka powinien być dolot z zewnątrz, powietrze z wewnątrz domu nie wystarcza.Hosta pisze:
Tak powinno być. Acz nie zawsze jeszcze o tym ktoś pamięta.W każdym podłączeniu kominka powinien być dolot z zewnątrz, powietrze z wewnątrz domu nie wystarcza.
Szczególnie w domach starego typu, gdzie wymieniono okna/drzwi, ocieplono i problemów z kominkiem nierzadko szukają w kominie

- Caparzo
- 50p
- Od: 28 kwie 2013, o 20:40
No tak to sie nie będzie palić, chyba że drzwiczki będą cały czas uchylone, niedomknięte do końca, dodatkowo dopływ powietrza powinien być ze strony chyba południowej lub wschodniej, ale nie jestem pewny nie chce mi sie szukać 

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Czy ktoś ma zainstalowane takie ogrzewanie w domku na działce lub w domu ?
http://kooperatywa.izerska.org/szkoleni ... rakietowe/
Chciałabym zapytać czy rzeczywiście zdaje to egzamin.
http://kooperatywa.izerska.org/szkoleni ... rakietowe/
Chciałabym zapytać czy rzeczywiście zdaje to egzamin.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Mieszkałam w swoim życiu w 4 domach (od dziecka do obecnego domu). Od maleńkiego 2 pokojowego domku, po dom 190m2. Miały różne rozwiązania i wiele mnie to nauczyło.
Moje uwagi:
Dobrze dobrać powierzchnię domu. Dla rodziny 4-osobowej 100m2 to zdecydowanie za mało, ale 190m2 to za dużo. Optimum to ok 140-150m2 moim zdaniem.
Jak dla naszej rodziny, obliczyliśmy kiedyś, że 40 arów to minimalna działka, by czuć się dobrze.
Dobrze przemyśleć układ przestrzenny działki. Wg mnie świetnie sprawdza się podział domu na część ozdobną - dom, ogród kwiatowy itp. Budynek gospodarczy z garażami i drewutnią oddziela część ozdobna od praktycznej - po drugiej stronie mamy sad, warzywnik, taka mniej wystawową część, gdzie jest bardziej prywatnie. Tam M rąbie drewno, ja się opalam i mam warzywnik. Tak mogą biegać kury, psy, gęsi czy co kto ma. Nie ma bajzlu przed domem.
Nie sadzić drzew blisko domu. Poprzedni właściciel mojego obecnego domu posadził 2 dęby w odległości 2m od domu. Są z tym same problemy. Duże drzewa nadają charakter podwórkom, ale nie róbcie tego przy samej ścianie.
W domu - nie robić ciemnych podłóg, ciemnych blatów kuchennych, ciemnych mebli. Brud widać na nich dużo szybciej!
Nie żałować na ociepleniu domu. to się zwróci.
Piwnica jest absolutnie konieczna, choć droga. my niestety mamy ją bardzo nisko, jest problem ze zrzuceniem drewna. gdybym ja budowała, podniosłabym poziom parteru na niecały metr nad gruntem. I piwnice koniecznie dobrze zaizolować, bo jak będzie w niej 15 stopni to nie spełni swojej roli.
:arrow:Garderoba to genialny wynalazek,
wygodne schody na górę. Nie żałujmy powierzchni!
Podział domu na dolna/dzienną strefa i prywatna górę. Bardzo komfortowa sprawa!
Spiżarka przy kuchni - absolutnie bezcenna i konieczna.
Moje uwagi:

:arrow:Garderoba to genialny wynalazek,

- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Fajnie, że część z tych podpowiedzi mam zastosowane u siebie