Ogród jol_ki 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród jol_ki 2014

Post »

Aluś, Dorotko specjalnie dla Was moje wrzosy - tadam! :D

Obrazek

i patrząc od dołu

Obrazek

zmniejszone zdjęcie nie oddaje jednak ich piękna :roll:

Dorotko, ja wrzosy sadzę w mieszaninę kwaśnego torfu z ziemią z dołka i przekompostowana korą w stosunku 1:1:1. Okrywam na zimę gałązkami świerkowymi a wczesną wiosną przycinam, tyle że na wiosnę jest mnóstwo innej pracy więc wrzosy traktowane po macoszemu przycinane są coraz później - w tym roku był to koniec maja :oops: wpływa to jednak negatywnie na ich kwitnienie, lepiej przyciąć początkiem maja. Co roku tez dosypuje im przekompostowanej drobniutkiej kory - uwielbiam korę w tej postaci, a wrzosom ona bardzo pasuje.
Moje wrzosowisko będzie się sukcesywnie powiększało, w tym roku dosadziłam tylko 5 sztuk, ale za rok planuję większe wrzosowe zakupy :D

Poza tym kwitną dalie - uwielbiam ten kolorek!
Obrazek

Pastella obsypana jest kwiatami
Obrazek

a ta hortensja przepięknie się wybarwia
Obrazek

i to by było na tyle :wink:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Fajnie ten strumyczek wygląda, teraz jak kwitną wrzosy, to sprawia wrażenie, jakby naprawdę woda przepływała. Ta biało kwitnąca odmiana podoba mi się, od razu rzuca się w oczy. Wrzosów nigdy nie sadziłam, mam do nich uraz przez jedną ciotkę, która twierdziła, że wrzosy przynoszą pecha, przepowiadają coś złego, bo jakoś jej się tak przytrafiło ze dwa razy. Dzięki temu nie sadzę tych roślin :D wiem zabobon :wink:
Dalie w każdej chyba kolorystyce są piękne, a jak Twoje spisują się w tym roku, obficie kwitną? Wiosną zamówiłam trochę odmian, ale oczywiście zgodność odmianowa wypadła na 50%. Chyba u Pana Stanisława trzeba zamówić kilkanaście chociaż pięknotek.
Hortensja faktycznie żywiołowa wprost z taką barwą, co to za odmiana? Suszyłaś już jej kwiatostany?
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Ala dalie u mnie dopiero zaczynają kwitnąć. W tym roku startowałam z nimi od nowa - część kupiłam i z tych jedna ta, którą pokazałam kwitnie najobficiej, pozostałe jeszcze w pączkach. Część dostałam, te z kolei średnio mi się podobają są czerwone albo żółte a to zdecydowanie nie moje kolory.
Mam tez biało - czerwoną patriotkę :wink:
Zobaczę w tym roku czy uda mi się je przechować, dotychczas miałam z tym problem..

Hortensja kupiona jako Pinky Winky ale to raczej nie ona, czekam aż Wiolka się pojawi i wypowie na jej temat :D Kwiatostanów nie suszyłam, ale spróbuję. Jak dotąd tylko Anabelkę suszyłam do bukietów. A Ty masz jakieś doświadczenie w suszeniu hortensji innych niż Anabelki?
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Witaj Jolu... :wit
"Rzeczka" z wrzosami wygląda pięknie... ;:138 no i dalia... to też mój kolor...
Ja ich nie mam, bo zwyczajnie męczyło mnie wykopywanie i przewożenie z działki do domu i odwrotnie, a i miejsca na nie też brak... cóż... wszystkiego nie można mieć w tak malutkim ogródku jak mój.... nie to co u Ciebie... możesz mieć co tylko zapragniesz.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu :wit
Piękne rabaty ;:63 ;:63
Wrzosowisko imponujące. :D
Hortensje śliczne ,ja też je uwielbiam ;:167
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Ależ pięknie wygląda to wrzosowisko ;:oj Dziękuje za rady dotyczące wrzosów ;:196
Jak się nazywa ta odmiana dalii? Jest ;:167 Muszę sobie w przyszłym roku taką sprawić... nie mam jeszcze różowej ;:131
I oczywiście Pastella ;:333 i widzę, że nabrała różowego kolorku :)
A Hortusia ;:215 to w tym sezonie kolejna moja ;:167
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Moje dalie od ubiegłego sezonu coś marnie kwitną, połowa kolekcji w ogóle nie zakwitła i nawet nie wiem, które jeszcze mi padły. W tym roku też po woli zbierają się do kwitnienia, zawiązały pąki, ale nie chcą ich otworzyć. U Ciebie tez tak jest? Z przechowywaniem też zawsze miałam problem, migrowałam z nimi nawet raz do wujka i dwa razy do dziadków, aż wreszcie siostra trafiła u siebie na dobrą piwnicę w poniemieckim budynku, tam dalie zimują bez naruszenia ;:138
Na działce mam jeszcze tylko hortensję Kyushu i Grandiflorę i ich kwiatostany też suszyłam, nie było problemu jak z Annabele, oczywiście jeśli za wcześnie ich nie zetniesz :wink:
Porządny miałaś deszcz? Bo u mnie nadal pieprz i popiół.
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Bajeczne masz wszystko, a w szczególności wrzosowisko :D .Coś podpatrzę od Ciebie na pewno . :wink:
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Gabrysiu dziękuję za pochwały ;:196 mojemu ogrodowi daleko jeszcze od doskonałości, ale na takiej powierzchni nie da rady wszystkiego od razu zrobić (no, chyba, żeby w lotto wygrać :wink: ), więc działam małymi kroczkami.
Teraz myślę jakie kolejne róże zaprosić do siebie :D Zamówiłam już pnące na pergolę i nie będzie to New Dawn :D Za kilka lat zobaczymy, czy dokonałam dobrego wyboru.
Na szczęście popadało ostatnio i ogród trochę odżył po prawie dwóch miesiącach upałów :D

Aniu witaj! :wit Cieszę się, że do mnie zawitałaś - widuję Cię w kilku moich ulubionych ogrodach :wink: Zapraszam częściej :D

Dorotko prawda, że śliczna ta dalia :D kupiłam ja pod nazwą Perfection, jednak na zdjęciach w necie wygląda trochę inaczej :roll:
Wrzosy ładnie wyglądają przez cały sezon, ja uwielbiam jak są podsypane tą rozdrobnioną korą (mam fioła na tym punkcie :;230 ), no a jak zaczynają kwitnąć to już bajka nic tylko siedzieć i podziwiać :D

Ala moje dalie też są mocno opóźnione w stosunku do tych samych u kuzyna w Bydgoszczy, u niego już dawno wszystkie kwitną a moje dopiero się zbierają. Ta różowa zakwitła jako pierwsza i ma naprawdę dużo kwiatów.
Padało u nas porządnie w poniedziałek, przeszła konkretna ulewa, trochę dopadało wczoraj i w końcu jest mokro. Nawet trawnik się zazielenił po raz pierwszy od czerwca :D

Paweł dzięki! Wrzosowisko to o tej porze roku moja ulubiona część ogrodu. Kombinuję, żeby je w przyszłym roku trochę powiększyć :D

A teraz przy porannej kawce zmykam zobaczyć co tam u Was :D
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

:wit
Piękny trejaż na róże i powojniki ;:138
Ja bym posadziła New Dawn - osobiście sadzę je na łukach i innych podporach - bardzo ją lubię, chociaż śmieci osypującymi się płatkami :D ;:108
jol_ka
1000p
1000p

Post »

hej Monia :wit miło Cię widzieć po długiej przerwie :D
Zastanawiałam się nad New Dawn dość długo, w końcu stanęło na tym, że do każdej z "nóg" posadzę po 2 róże - złożyłam już zamówienie na Lady of the Lake 1szt, Albrighton Rambler 2szt, Bobby James 1szt i zastanawiam się, czy będzie ok. Brakuje mi jeszcze róż na jedną nogę, może dać tam jednak New Dawn? Ot, dylematy początkującej różomaniaczki :?
Wczoraj wieczorem było piękne słońce na robienie zdjęć, niestety czasu nie było :roll: Początek roku przedszkolnego plus dodatkowe zajęcia po południu i czasu na ogród totalnie brak ;:174
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Dobrze będzie ;:7
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Monia i tego się będę trzymać ;:215

Wczoraj na szybko udało mi się utrwalić kwitnące okazy z mojego ogrodu :D oto i one:
Na początek dalie:

Perfection
Obrazek

Edinburgh
Obrazek

i dwie NN
Obrazek

Obrazek

na rabatach wciąż królują róże:
Bonica
Obrazek

Obrazek

chyba Heidi Klum
Obrazek

Pomponella
Obrazek

Obrazek

Pirouette
Obrazek

NN
Obrazek

Louise Odier
Obrazek

Anabelka i rozchodnik
Obrazek

małe co nieco :wink:
Obrazek

Obrazek

i zagadka na koniec - kto zgadnie, co to jest?

Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Cudne dalie ;:333 Taką żółtą NN też mam. Jutro sprawdzę czy zachowała mi się etykieta. Jeśli tak to podam Ci jej nazwę ;:173
Pokaz różyczek ;:138 A różowa nieznajoma ;:167 Jak duża jest ta NN? Jej kwiat wygląda znajomo :wink:
A winogronka mniam, aż ślinka cieknie na taki widoczek ;:152
Różane zamówienia ;:215 . Będziesz zamawiać jeszcze jakieś mniejsze różyczki?
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Pewnie to nasiono jakiegoś powojnika....
Dalie cudniaste.. a róże... ;:215 ... moje beznadziejne... jeszcze takich nie miałam... bidule jedne... :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”