Hibiskus bylinowy, bagienny ( Hibiscus moscheutos ) wszystko o uprawie
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hibiskus bylinowy(Hibiscus moscheutos)-wszystko o nim
Od trzech dni ponad 25 stopni i pąki zaczęły się rozwijać.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 mar 2013, o 21:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Do końca tygodnia ma być ciepło i noce też cieplejsze, powinno się udać.
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. Czy mogę jeszcze posadzić hibiskusy do gruntu, czy lepiej przechować je do wiosny w nieogrzewanej piwnicy? W piwnicy mogę mieć problem z ze zbyt dużą wilgotnością i boję się, że rośliny zostaną porażone grzybem.
- Ivona44
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2013, o 14:44
Ja bym sadziła i okryła stroiszem i korą, jak nadejdą mrozy 

Pozdrawiam, Iwona.
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 08:19
Podzielam zdanie IVONY, delikatnie wsadzić z nienaruszoną bryłą na kilka cm. większą głębokość. Miejsce musi być bardzo słoneczne i ciepłe. Stroisz zbędny bo i tak od nowa odrasta. W miarę ochłodzenia zasypuj coraz grubszą warstwą kory. Szeroko do wysokości min. 30 cm. Gleba przepuszczalna i b. żyzna, w słabszej też rośnie ale kwiaty dużo mniejsze.W przypadku dużych a szczególnie długotrwałych mrozów jeszcze docieplić. Wiosną wraz idącym ociepleniem usuwać korę żeby korzenie szybciej się nagrzały
Pozdrawiam ! Bolek
Pozdrawiam ! Bolek
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
A kiedy wysiewa się jego nasionka?
- garden11
- 1000p
- Od: 3 gru 2014, o 10:16
Piękne te hibiskusy pokazujecie, muszę w tym roku spróbować i kupić choć jeden okaz:)
Można wysiać już teraz. Potrzebuje ciepłego miejsca do wschodów.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Re: Co to za roślinka? ( Hibiskus )
'Summer Storm' ma bardzo duże jasnoróżowe kwiaty z ciemniejszym środkiem
Jest zimująca. Trzeba pamiętać, że ten hibiskus odbija od ziemi ( jak byliny, nie jak róże, bo róże wybijają z pąków śpiących na gałązkach!) i wegetacje rozpoczyna baaardzo późno. Czasami może zacząć dopiero pod koniec maja ! Ale jak już pokaże się nad powierzchnią to śmiga jak błyskawica
W trakcie wzrostu warto go przyciąć dla rozkrzewienia.
uważam, że lepiej przyciąć wiosną. Wiosenne cięcie ma dwie zalety. Jeśli zetniemy jesienią to do ściętych łodyg, które mają przecież sporą średnicę, dostanie się woda i sprzyja to zagniwaniu, gdy zima jest ciepła lub zamarzaniu. Zostawione łodygi są też znacznikiem dla rośliny, która wiosną wychodzi z ziemi niestety bardzo późno. U mnie pozostawienie łodyg do wiosny było nie tylko znacznikiem, ale także doskonałą ochroną przed zadeptaniem przez psa ( omija wystające badylki
)
A już na pewno nie tniemy we wrześniu, bo one nawet do końca października kwitną

W trakcie wzrostu warto go przyciąć dla rozkrzewienia.
uważam, że lepiej przyciąć wiosną. Wiosenne cięcie ma dwie zalety. Jeśli zetniemy jesienią to do ściętych łodyg, które mają przecież sporą średnicę, dostanie się woda i sprzyja to zagniwaniu, gdy zima jest ciepła lub zamarzaniu. Zostawione łodygi są też znacznikiem dla rośliny, która wiosną wychodzi z ziemi niestety bardzo późno. U mnie pozostawienie łodyg do wiosny było nie tylko znacznikiem, ale także doskonałą ochroną przed zadeptaniem przez psa ( omija wystające badylki

A już na pewno nie tniemy we wrześniu, bo one nawet do końca października kwitną

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- andziula30
- 200p
- Od: 9 kwie 2012, o 16:32
Posiadam jednego hibiskusa bagiennego w kolorze różowym. Ma dwa lata. Rośnie w dużej donicy,latem na podwórku,zimą ścinam i przechowuję w piwnicy. No i w tym roku wcześnie zaczął wyrastać bo już kilka dni temu. Przyniosłam do domu ,do światła i poczeka tak do wiosny.
A moje pytanie brzmi ,czy ktoś z podlaskiego hoduje go normalnie w gruncie? Boję się,że mi zmarznie
A moje pytanie brzmi ,czy ktoś z podlaskiego hoduje go normalnie w gruncie? Boję się,że mi zmarznie

I niech patrzą liście, tak łatwo upaść jak one wszystkie.
Niech kwiaty zobaczą, że ludzie choć tańczą razem, sami płaczą...
Niech kwiaty zobaczą, że ludzie choć tańczą razem, sami płaczą...
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
Kiedy planujecie odkrywać swoje Hibiskusy? W tej chwili przyszło ochłodzenie, ale jeśli za późno zdejmę kopczyki, to kwiatów pewnie mogę spodziewać się we wrześniu?
Czy przykryjesz,czy odkryjesz o tej porze,to i tak zakwitnie pod koniec lata,bo inaczej nie umie.
- goldenka5
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 cze 2013, o 05:25
Ja swoje mam w donicach .Zimuję w komórce,teraz juz wyjełam je na zewnątrz i niech sobie radza.. w ogóle wszystko co miałam w donicach juz wyciagnęłam na zewnątrz
Nie są niczym okryte.Tak jak pisze mirzam okrycie nie ma nic do rzeczy bo i tak kwitna wtedy kiedy maja kwitnąć