Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Czy uprawia ktoś papryczkę chili Drop Lemon? Jak wysokie macie krzaki?
Pozdrawiam, Marta.
Ja mam 3 krzaczki, wszystkie mają ok. 30 cm, ale są dosyć rozłożyste. Owoców dużo, tylko, że późno zaczęły kwitnąć, zerwałam ostatnio dopiero 3 pierwsze żółte owoce
W ogóle, to tydzień temu poobrywałam wszystkie kwiaty, gałązki, na których nie było owoców, trochę liści i trochę zielonych papryk, wtedy szybciej owoce zaczęły dojrzewać. Lepiej zebrać mniej niż zostać z całą masą zielonych
Papryczka w ogóle jest bardzo smaczna, cytrusowy posmak jest dosyć wyczuwalny. Polecam

W ogóle, to tydzień temu poobrywałam wszystkie kwiaty, gałązki, na których nie było owoców, trochę liści i trochę zielonych papryk, wtedy szybciej owoce zaczęły dojrzewać. Lepiej zebrać mniej niż zostać z całą masą zielonych

Papryczka w ogóle jest bardzo smaczna, cytrusowy posmak jest dosyć wyczuwalny. Polecam

Ja mam 2 krzaki w ~4l doniczkach po 70-75cm, tyle że zasadzone w zeszłym roku późnym latem i podcięte, by były bardziej zwarte niż rozłożyste. Jest to moja ulubiona chili, bo rośnie jak szalona, łatwo i szybko się zapyla i dość plenna, a ostrość tak nie masakruje jak np. habanero. Na każdym z krzaków rosnących na parapecie mam po kilkanaście sztuk
po dojrzeniu same odpadają 

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Mam dwa krzaki. U mnie również późno zaczęły kwitnąć. na razie dopiero masa zielonych papryk 

- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
A tu moje (obiecane) wczorajsze zbiory 

Żółte Cayennki już przecięte wzdłuż na pół

W sumie mój największy jednorazowy zbiór w tym sezonie
Po wydłubaniu nasionek większość wysuszę na zimową "posuchę"

Żółte Cayennki już przecięte wzdłuż na pół

W sumie mój największy jednorazowy zbiór w tym sezonie

Piękne!
Cayennki biedne, takie wypatroszone

Cayennki biedne, takie wypatroszone

- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Dziunia87 ależ udane zbiorki, gratulacje. Ja mam nieudane zbiory papryk i zastanawiam się, jaka może być tego przyczyna...Z jednej strony rosły pomidorki, a z drugiej miechunka pomidorowa i rodzynek brazylijski. Co o tym myślisz?
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Jeśli te rośliny nie rosły za blisko papryczek lub ich nie zacieniały to raczej większego wpływu na plonowanie nie miało....
Przyczyn może byc wiele, za mało lub za dużo wody, za mało lub za dużo nawozu itd... niestety.
Przyczyn może byc wiele, za mało lub za dużo wody, za mało lub za dużo nawozu itd... niestety.
- MARIOooZIOOM
- 100p
- Od: 25 lut 2014, o 17:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja swoje krzaki z foliaka już wyniosłem ze względu na to, że będą tam teraz stały chryzantemy. Krzaki mają się już coraz gorzej, ponieważ rozrosły się a doniczki już lekko dla nich za małe, no ale i tak w tym roku miałem od groma papryczek także nie jest źle. Jeszcze zbiore około 100 papryk i koniec na ten sezon, czekam do następnego:D
No i miała być fajna papryczka ozdobna, a wyrósł jakiś "dzwonek".
Nasiona formy Toraf. Bardzo późno owocuje, wiem, ale to z mojej winy, bo nie chciało mi się o nią zadbać za bardzo. Zdążą te owoce dojrzeć czy raczej nie ma szans?

Witam. jako że swoja przygode z papryczkami dopiero zaczałem wiec kupiłem nasionka do wysiewu w polowie lipca (wiec troche za pozno chyba). Zasiałem i wyrosły. Sadzonki moich Scotch Bonnet maja ok 10-15cm wysokości. Jest szansa że przezyja zimę bo o owocach to chyba raczej moge zapomniec? Idą na zmarnowanie czy zostawic i niech rosna?
Faktycznie, nasiona rabarbaru są łudząco podobne do nasion buraków. 

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
No widzisz ,a ja się od razu poznałem
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=434

- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27