Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
- Tournesol
- 200p
- Od: 3 maja 2012, o 08:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Red Habanero => Kiedy jest czerwony, i nawet juz troche przedojzaly
Madame Jeannette => kiedy jest zolty mocno dojzaly
Tournesol
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
- lelumpolelum
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki wielkieTournesol pisze:Red Habanero => Kiedy jest czerwony, i nawet juz troche przedojzaly

Owoców jest naprawdę dużo, o ile Mme wyraźnie żółknie, o tyle Red Habanero nic... czy przycięcie może tu pomóc?
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Teoretycznie mam paprykę Habanero Orange
- 2 krzaki. Podejrzewam jednak,że to kundelki- owoce na jednym krzaku( trzecia i czwarta na pierwszym zdjęciu) są dość podobne do Hot Pepper Lantern-( na drugim zdjęciu.) Z habanerek nasion nie wybieram,ale HPL ma piękne,czerwono-pomarańczowe i bardzo błyszczące owoce.
Wszystkie są piekielnie ostre

Pozdrawiam serdecznie- Ela
Moja papryka z "niewiadomki" jest piekielnie ostra i to jest chyba mój limit ostrości.
Nie potrafię sobie wyobrazić co bym czuł po zjedzeniu Habanero.
Chyba jest zerowa przyjemność ze spożywania takiej papryki w stanie surowym np. do kanapki?
Sam właściciel niech powie jak wrażenia po zjedzeniu takiego cacka...
Nie potrafię sobie wyobrazić co bym czuł po zjedzeniu Habanero.
Chyba jest zerowa przyjemność ze spożywania takiej papryki w stanie surowym np. do kanapki?

Sam właściciel niech powie jak wrażenia po zjedzeniu takiego cacka...

Pozdrawiam, Krzysiek
Jedz z większą ilością tłuszczu to przeżyjesz
Np. dodaj do dipu z mascarpone czy śmietaną-znacznie więcej posiekanej papryczki wtedy się toleruje niż np w leczo.

Np. dodaj do dipu z mascarpone czy śmietaną-znacznie więcej posiekanej papryczki wtedy się toleruje niż np w leczo.
Pomorze...klimat łagodniejszy
.

- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Im papryka ostrzejsza,tym więcej w niej dobroczynnej kapsaicyny
A poza tym papryczki zawierają dużo witaminy A i C,stymulują i poprawiają trawienie. Składniki zawarte w papryczkach wpływają też na rozszerzenie naczyń krwionośnych,przez co kiedyś uznawano je za potężny afrodyzjak.

A poza tym papryczki zawierają dużo witaminy A i C,stymulują i poprawiają trawienie. Składniki zawarte w papryczkach wpływają też na rozszerzenie naczyń krwionośnych,przez co kiedyś uznawano je za potężny afrodyzjak.

Pozdrawiam serdecznie- Ela
Witajcie
A ja mam pytanie do pozyskiwania nasion. A w zasadzie chce potwierdzić czy źle nie robię. Czekam aż owoc mocno dojrzeje i zacznie mu się marszczyć skórka a potem wyjmuje nasiona i susze 3 dni.

A ja mam pytanie do pozyskiwania nasion. A w zasadzie chce potwierdzić czy źle nie robię. Czekam aż owoc mocno dojrzeje i zacznie mu się marszczyć skórka a potem wyjmuje nasiona i susze 3 dni.
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Bardzo dobra taktyka
Wydłubywanie nasion z zaczynającej się już lekko marszczyc papryczki daje pewność, że nasionka będą "pełnowartościowe"
Ja u siebie sukcesywnie od początku sezonu zbierałam nasionka, ale teraz to mi wszystko hurtem zaczyna dojrzewać i wczoraj miałam swój największy zbiór w tym sezonie ( wieczorkiem wstawie jakieś foty). Część juz wydłubana i się suszy, dziś ciąg dalszy
Przy okazji zbierania dojrzałych papryczek zastosowałam również cięcie pielęgnacyjne i pousuwałam gałazki z pączami kwiatowymi, co by już powoli zacząć odciążać roślinki przed zimą

Ja u siebie sukcesywnie od początku sezonu zbierałam nasionka, ale teraz to mi wszystko hurtem zaczyna dojrzewać i wczoraj miałam swój największy zbiór w tym sezonie ( wieczorkiem wstawie jakieś foty). Część juz wydłubana i się suszy, dziś ciąg dalszy

Przy okazji zbierania dojrzałych papryczek zastosowałam również cięcie pielęgnacyjne i pousuwałam gałazki z pączami kwiatowymi, co by już powoli zacząć odciążać roślinki przed zimą

dokładnie, u mnie stało sie dokładnie to samo i tak jak piszesz to były przędziorki, wytępiłam to dziadostwo preparatem na przędziorki i był spokój. Ogólnie przędziorki to strasznie żarłoczne robale, trzeba je tępić jak tyklko się pojawią. Nie wiem czy jest jakiś preparat żeby w ogóle się nie poajawiły?
Ja raz taką mocno dojrzałą zerwałam, odstawiłam w domu i zapomniałam o niej. Tak się sama ładnie wysuszyła, nasionka się poodłączały i grzechotały w środku jak w grzechotcePomidek pisze:Witajcie![]()

Ale gdy np. nasiona nie są jeszcze dojrzałe - po wysuszeniu są cienkie jak papier, łatwo je złożyć na pół, widać, że coś z nimi nie tak

- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Amanitko Twój sposób jest dobry, ale raczej przy mniejszych papryczkach, które szybko się zasuszają. Większe i o grubszych ściankach potrafią wewnątrz przy głąbie splesniec.... Także trzeba uważać co by nie stracić nasion.
Witam. Mój krzak Cayenne ma ok. 50-60cm i jest w doniczce. Posiada ok 10-15 owoców długosci ok 6-12cm. Niektóre juz sie czerwienią. Są tez małe owoce ok5-10mm, które zaczynają żółknąć i opadać. Krzak ma tez lekko żółtawe liście na dole. Jaka może byc przyczyna? Ziemia jest wilgotna
Tak, to prawda. Tamta moja to była wtedy cayenne long slim z akcji 2 lata temu, a więc była chuda i długa - dlatego tak łatwo poszło. Przy grubościennych tak się nie da