Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..
Tu jest dość sporo na ten temat http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=5546 

- Margita
- 500p
- Od: 21 kwie 2012, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Udało mi się zamówić pół fury obornika bydlęcego na koniec października. Chcę obłożyć maliny po obcięciu (owocujące na jednorocznych pędach), które po kilku latach na tym samym miejscu są niskie i słabo już owocowały.
Czy mogę obłożyć też czteroletnią różę Karpatia oraz sadzone tej wiosny jagody kamczackie, borówki amerykańskie?
Planuję w przyszłym tygodniu kupić i posadzić po dwie sadzonki derenia jadalnego i świdośliwy. Czy takie młode sadzonki też obłożyć obornikiem. Czy poczekać z sadzeniem do końca października, gdy będę miała obornik?
Czy mogę obłożyć też czteroletnią różę Karpatia oraz sadzone tej wiosny jagody kamczackie, borówki amerykańskie?
Planuję w przyszłym tygodniu kupić i posadzić po dwie sadzonki derenia jadalnego i świdośliwy. Czy takie młode sadzonki też obłożyć obornikiem. Czy poczekać z sadzeniem do końca października, gdy będę miała obornik?
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
Czy można jeszcze zasiać nawóz zielony, żeby jeszcze przed zimą go przekopać?
Pozdrawiam. Ania
- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Kontakt:
Masz ostatnią chwilę na to, żeby coś zasiać. Z jarych to już chyba tylko gorczyca i koniczyna, bo resztę sieje się najpóźniej w sierpniu. Za moment zostaną ci do wysiewu tylko gatunki ozime - żyto czy wyka.
U mnie w paru miejscach gorczyca wysiana niecałe 2 tygodnie temu całkiem ładnie rośnie.
U mnie w paru miejscach gorczyca wysiana niecałe 2 tygodnie temu całkiem ładnie rośnie.
- rozmalinka
A czy tę gorczycę będziesz jeszcze w tym roku przekopywać? Siałaś rzutowo? Ile na m kw.?
Pozdrawiam. Ania
- Elfia
- 500p
- Kontakt:
Siałam rzutowo, zagrabiłam, a później ulewa i tak zrobiła z nią co chciała. Nie wiem ile wyszło na m2, bo siałam w dwóch miejscach, w sumie wysiałam prawie kg nasion. Planuję je przekopać późną jesienią.rozmalinka pisze:A czy tę gorczycę będziesz jeszcze w tym roku przekopywać? Siałaś rzutowo? Ile na m kw.?
W tej chwili wygląda to tak w najwęższym miejscu za zagonkiem selera:

- Elfia
- 500p
- Kontakt:
Pięknie. Gęsto, jakbyś wysiała rzeżuchę na spodku, tylko w wersji maxi.
Odkażamy i poprawiamy strukturę gleby i dlatego jest tak gęsto.Na poprawę jakości gleby ziaren na poplon nie żałuję(gorczyca tania).
- Elfia
- 500p
- Kontakt:
Czy taka tania, to nie wiem. U mnie w ogrodniczym kosztuje 6 zł za kg. To najdroższy z dostępnych tam poplonów (łubin czy wyka są tańsze). Muszę wysłać kogoś z rodziny na rynek. Tam powinni takie rzeczy sprzedawać taniej, niż w ogrodniczym.
- rozmalinka
Chciałem napisać kilka słów o wysiewie poplonów, zwłaszcza w kontekście sadzenia na ich miejscu najpopularniejszych warzyw , czyli pomidorów. Ogólne zalecenia , czyli wysiew gorczycy , łubinu i innych a potem późńą jesienią przekopanie ich jest oczywiście ok ale dotyczy to przede wszystkim dużych gospodarstw, gdzie na pierwszym miejscu liczą się koszty i zyski. W uprawie amatorskiej można pozwolić sobie na dodatkowe koszty pracy, żeby uzyskać dodatkowy zysk, dlatego polecam wszystkim, którzy sadzą pomidory wysiew teraz wyki ozimej. Wczesną wiosna powinna ładnie zagęścić grządki, niedopuszczając chwasty no i najważniejsze wzbogaca ziemię asymilując w korzeniach azot. Dodatkowa praca polega na skoszeniu lub wyrwaniu wyki i skompostowaniu, przyda się w przyszlym roku, ewentualnie głębokie przekopanie samych korzeni tak, żeby rozkładające się korzenie nie wpływały na młodą roślinę.
W ten sposób nie martwimy się o odchwaszczanie na wiosnę, mamy dodatkowy materiał na kompost, ziemia opdpoczywa przez zmianowanie.
W ten sposób nie martwimy się o odchwaszczanie na wiosnę, mamy dodatkowy materiał na kompost, ziemia opdpoczywa przez zmianowanie.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Nie do końca się z tobą zgadzam. jeśli przekopieny poplon jesienią to do czasu posadzenia pomidorów częściowo się rozłoży i dostarczy składniki pokarmowe. A jeśli wykę przenaczymy na kompost to te składniki zabierzemy z pola. Zostanie oczywiście azot w korzeniach.