Mariola! Ja wiem, ze nic tak nie cieszy, jak feeria barw kwietnych późnym latem. A dalie rzeczywiście jakby się ścigały urodą!
Daysy! Życzę Ci powiekszenia kolekcji o piękne okazy w przyszłym roku! To nie będzie trudne, bo dalie z natury są piękne! Dalie w ogrodzie to pewność, ze koniec sezonu w ogrodzie będzie tonął w kwiatach!
Paula! Co Ty wyprawiasz!? Co tak znikasz? Już chciałam do Soczewki jechać, sprawdzić, czy żyjesz!
Ja? Chwila słabości? Celowo tam polazłam, żeby kupić tulipany. Miałam wiosną pustą plamę więc musiałam zakupić cebule. W Biedrze były tanie i ładne. Odpowiadały mi. Poczytałam, że co poniektórym nawet nieźle wyrosły. Czyli plan wykonany
Becia! Widziałam, fajne! Red White Fubuki coś się ociąga w tym roku. Kwitnie jakby chciała, a nie mogła
Dziś musiałam posadzić do donic to, co wczoraj dostałam od kuzynki. Niektórych roślin nawet nie znam, ale postaram się nie zmarnować. Nawet dostałam asparagus. Muszę przeczytać, jak się go uprawia. Kiedyś miałam praktyki w szklarni i m.in. obrywałam nieładne łodygi asparagusa. Pamiętam, że to cięło ręce i musiałam mieć dwie pary rękawic. Tyle wspomnień, ale teraz muszę wiedzy poszukać...
Oczywiście miałam długi obchód z sekatorem, dłubanie, pielenie. Musiałam pochować kopciszka złapanego przez kocura.
Z przyjemnych: wyrosła mi pyszna papryka, znaczy papryki! Hungarian Red Wax i Rokita. Obydwie o cudownym smaku i aromacie, nie mają nic wspólnego z kupnymi. Marzyłam latami, że zjem jeszcze taką paprykę, jaką jadłam w dzieciństwie i wreszcie się sprawdziło. Rokita jest fajna, po po przeżuciu zaczyna lekko piec, ale słodycz to niweluje.
Wieczorem prałam hamak, niezła gimnastyka. Ale się udało. Pomogła mi stara emaliowana miednica. Nic innego nie dałoby rady.
Moja stara konewka ocynkowana się popsuła. Odpadł jej wylew, czy jak to nazwać. Nie szło jej zlutować, zespawać, skleić. Ale smutek nie trwał długo. Dostałam od sąsiadki starą jej konewkę. I cieszyła się, że wzięłam, bo w kącie ogrodu płakała (konewka, nie sąsiadka)!
Parę fotek na dziś:
Babylon Lila
Pinneland Princess
Good Earth
Windmill
Mingus Randy
Bright Star, ale coś mizernie mi rośnie
Honka
Black Touch