Zrobiłam twarożek w wiejskiego mleka zsiadłego, zalanego słodkim, przegotowanym. I otrzymałam serwatkę. Jak mogę z niej zrobić ricottę?tralaluszy pisze:Witaj, mam pytanie odnośnie sera ricotta. Właśnie odcieka mi serwatka, jak mam z niej zrobić ten serek? Podasz przepis?
Domowo i zdrowo
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Domowo i zdrowo
Pozdrawiam - BabajAGA
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Może być problem, jeśli serwatka wyjdzie kwaśna, naukowo do pH 6,5 Ricotta powinna wyjść, spróbuj, bo warto.tralaluszy pisze: Zrobiłam twarożek w wiejskiego mleka zsiadłego, zalanego słodkim, przegotowanym. I otrzymałam serwatkę. Jak mogę z niej zrobić ricottę?
Podgrzej serwatkę do 95 C (warto mieć mieć termometr), mieszaj, aby białka zawarte w serwatce się nie przypaliły (najlepiej rózgą), odstaw do wystygnięcia, najlepiej na noc, potem przecedź na sicie, na które nakładamy : najlepsza będzie chusta serowarska, ale dobra jest również gaza złożona kilka razy lub tetra, jak się wszystko znajdzie na gazie/chuście, związujemy , wieszamy i pozostawiamy do dalszego odcieknięcia na kolejną noc.
A z ricotty jest moc potraw.
Pozostawiona serwatkę warto spożytkować dalej zawiera wapń i sole mineralne. Napisz , czy się uda .
Gocharosiowa pisze:.... Zatem powiedz proszę, jak robisz ricottę z serwatki. Bo chyba dobrze zrozumiałam, że to tak się robi? Jutro u mnie targ. Będę mogła kupić prawdziwe mleko, więc będę mogła zadziałać
Ty jesteś w lepszej sytuacji, bo dopiero zaczynasz.
W Łodzi ul.G.Bacewicz 33 ma sklep mój Kolega Jacek ,, ZdrowoDomowo,,
U niego kupisz formę do wyciskania sera podpuszczkowego, podpuszczkę , CaCl2, chustę serowarską i osłonkę do zrobienia Mielonki Tyrolskiej, o której napiszę niebawem. Takie zakupy są naprawdę potrzebne, uwierz mi na słowo pisane.

Zrobisz 1 w swoim życiu ser podpuszczkowy (tak mniemam), może być na początek ziołowy, a potem z niego Ricottę, która wg mnie jest dużo smaczniejsza od ricotty z twarogu. Produktów opisanych przez Jacka ,, ZdrowoDomowo,, nie komentuję, mieszanek przypraw do różnego rodzaju kiełbas nie polecam .
Po zrobieniu sera podpuszczkowego (jak się na niego zdecydujesz napisze co i jak 3-ba zrobić) , serwatkę zakwaszamy (ja kwasem mlekowym), ale można również cytrynowym, a dalej postępujemy jak w przypadku ricotty z twarogu.
Liczę, że kupisz mleko ok, a nie od np cielnej krowy.
Wiedziałem , że tak będzie , bo już Cię trochę poznałem.asma pisze:W biegu,ale wpadłam po mój majonezprzepis znalazłam-wydaje się cudnie łatwy-dzięki
.Resztę przepisów zostawiam na później-jak sprawy urzędowe/szkolno/rehabilitacyjno/remontowo/rodzinne się ułożą
![]()
Koment co do mojej niewiedzy jest całkiem niepotrzebny i tylko jest mi solą w oku

A poniżej 1 etap do zrobienia Mielonki Tyrolskiej w osłonce : potrzebna będzie osłonka i termometr na początek.

- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2177
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wieś pod Łodzią
Re: Domowo i zdrowo
No toś mnie chłopie wciągnął teraz. Jak się uporam z przepaścią na koncie bankowym, to poczynię odpowiednie kroki w tym kierunku i zgłoszę się do Ciebie po wszelkie informacje.
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3539
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: 60 km od W-wy
Re: Domowo i zdrowo
Witaj Piotrze znalazła Cię u Agness -widzę fachowca
i dużo fajnych przepisów - na pewno będę próbować . Piotrze poszukuję przepisu lub rady jak zrobić syrop z czarnego bzu - podobno dobry na odporność dla dzieci, może wiesz jak wykonać żeby nie stracił swych wartości zdrowotnych i przede wszystkim mi się nie popsół, albo nie zrobiło się z niego winko? bo z malinami to tylko takie doświadczenia mam.
pozdrawiam,Dorota


pozdrawiam,Dorota
Re: Domowo i zdrowo
Czy to ten Piotr ktory w 2010 roku udzielił mi porad na temat oscypków
na WD
Oj tak z pewnością
Dzięki Twoim radom nie miałam żadnych problemów .
Skoro mowa już o oscypkach to może zrobisz fotoleracje i podzielisz się z nami.
Mam zamiar za dwa tygodnie robić

Oj tak z pewnością


Skoro mowa już o oscypkach to może zrobisz fotoleracje i podzielisz się z nami.
Mam zamiar za dwa tygodnie robić

Pozdrawiam. Ewa
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Witam ponownie
kup 5-6 l świeżego mleka i wspólnie zrobimy pyszny twaróg, a potem ricottę, następnie, jak okrzepniesz wykonasz ser podpuszczkowy ziołowy, na początek oczywiście.
sok z czarnego bzu jest b.zdrowotny, szkoda, że tak mało Ludzi o tym wie, zawiera chyba najwięcej p-utleniaczy.
Przejdę się z Apapem na spacer , widziałem k/siebie dojrzale owoce, pokażę , jak robię sok. Masz małego Synka, odżywiaj Go zdrowo, nie kupuj śmieci w karaluchach, zacznij sama robić Mu papu, niestety w takich czasach żyjemy, że musimy być samowystarczający.
widzę, że moja nauka przed lat nie poszła w las. Zrobiłaś oscypki , tak jak Cię nauczyłem wówczas? Pamiętam, że miałaś problem z doborem drzewa do wędzenia, czy się mylę ?
W dowód podzięki za przekazaną wiedzę, pokaż jak robisz oscypki , a ja je ocenię rzetelnie, zobaczymy czy Uczeń zda egzamin praktyczny.


Gocha, spokojnierosiowa pisze:No toś mnie chłopie wciągnął teraz. Jak się uporam z przepaścią na koncie bankowym, to poczynię odpowiednie kroki w tym kierunku i zgłoszę się do Ciebie po wszelkie informacje.

kup 5-6 l świeżego mleka i wspólnie zrobimy pyszny twaróg, a potem ricottę, następnie, jak okrzepniesz wykonasz ser podpuszczkowy ziołowy, na początek oczywiście.

DorotaDTJ_1 pisze:Witaj Piotrze znalazła Cię u Agness -widzę fachowcai dużo fajnych przepisów - na pewno będę próbować . Piotrze poszukuję przepisu lub rady jak zrobić syrop z czarnego bzu - podobno dobry na odporność dla dzieci, może wiesz jak wykonać żeby nie stracił swych wartości zdrowotnych i przede wszystkim mi się nie popsół, albo nie zrobiło się z niego winko? bo z malinami to tylko takie doświadczenia mam.
![]()
pozdrawiam,Dorota
sok z czarnego bzu jest b.zdrowotny, szkoda, że tak mało Ludzi o tym wie, zawiera chyba najwięcej p-utleniaczy.
Przejdę się z Apapem na spacer , widziałem k/siebie dojrzale owoce, pokażę , jak robię sok. Masz małego Synka, odżywiaj Go zdrowo, nie kupuj śmieci w karaluchach, zacznij sama robić Mu papu, niestety w takich czasach żyjemy, że musimy być samowystarczający.

Ewamewa pisze:Czy to ten Piotr ktory w 2010 roku udzielił mi porad na temat oscypkówna WD
Oj tak z pewnościąDzięki Twoim radom nie miałam żadnych problemów .
![]()
Skoro mowa już o oscypkach to może zrobisz fotoleracje i podzielisz się z nami.
Mam zamiar za dwa tygodnie robić
widzę, że moja nauka przed lat nie poszła w las. Zrobiłaś oscypki , tak jak Cię nauczyłem wówczas? Pamiętam, że miałaś problem z doborem drzewa do wędzenia, czy się mylę ?
W dowód podzięki za przekazaną wiedzę, pokaż jak robisz oscypki , a ja je ocenię rzetelnie, zobaczymy czy Uczeń zda egzamin praktyczny.

- Galicjanka
- 100p
- Posty: 172
- Od: 16 wrz 2013, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Przemyśl
Re: Domowo i zdrowo
Przeczytałam wszystko "od deski do deski".
Podziwiam wiedzę, umiejętności i zapał.
Sama troszkę robię, np. mięso do słoików.
Mąż postawił wędzarnię i czasami zrobimy wędzoną kiełbasę, szynkę, boczek- fajna sprawa.
Nawet zdarzyło mi się zrobić twaróg z mleka prosto od krowy. mam dostęp do takiego mleka tylko w odległości ok.6 km, a mnie się wydawało to daleko!
Już skopiowałam przepis na pasztet słoikowy i sposób na majonez własnej roboty.
Pewnie jeszcze nie raz Twój wątek będzie dla mnie inspiracją. A tak w nawiasie, właśnie się zarejestrowałam do wędzarniczej braci
a Apap cudny
Podziwiam wiedzę, umiejętności i zapał.

Mąż postawił wędzarnię i czasami zrobimy wędzoną kiełbasę, szynkę, boczek- fajna sprawa.
Nawet zdarzyło mi się zrobić twaróg z mleka prosto od krowy. mam dostęp do takiego mleka tylko w odległości ok.6 km, a mnie się wydawało to daleko!

Już skopiowałam przepis na pasztet słoikowy i sposób na majonez własnej roboty.
Pewnie jeszcze nie raz Twój wątek będzie dla mnie inspiracją. A tak w nawiasie, właśnie się zarejestrowałam do wędzarniczej braci

a Apap cudny
Pozdrawiam Gosia
Re: Domowo i zdrowo
Tak Piotrze miałam problem z gruszką
, ale za Twoją radą wędziłam własnie nią i wyszły super, lecz nigdy nie doczekają na sesję zdjęciowa. Twoje rady mam spisane na kartce i zawsze wieszam nad kuchenką. 


Pozdrawiam. Ewa
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Domowo i zdrowo
Chyba z następnej porcji zrobię, bo tą mi ten oto pasibrzuch wydudliłBiotit pisze: Pozostawiona serwatkę warto spożytkować dalej zawiera wapń i sole mineralne. Napisz , czy się uda .

Pozdrawiam - BabajAGA
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Dziewczyny i Chłopaki
Pomogę.
damy spokojnie radę omijać Karaluchy, jak ja to robię.
Ja mieszkam w W-wie, udało mi się znaleźć dobrą ubojnie z Podlasia, która zaopatruje knajpy w moim mieście, więc mięso jest ok.
Zawsze sprawdzam jej jakość przy robieniu kiełbas.wypadki niestety się zdarzają. Omijajcie szerokim łukiem promocje mięs w karaluchach, często jest to mrożone mięso wieloletnie, kupowane za grosze z rezerw wojskowych krajów UE.
Tutaj na FO nie będę uczył wędzenia, jest od tego WD, dobre rady tam daje mój serdeczny kolega AndyAndy z Gdańska, inni są .....rożni, za to weryfikacja jest zawsze wzorowa.
Za to pokażę, jak można bez wędzarni robić pyszne wyroby mięsne i nie tylko
, niekoniecznie kiełbasy słoikowe, które są na ostatnim miejscu pod względem smaku w kolejce wyrobów parzonych, warunek: 3-ba mieć termometr , najlepiej z sondą (dostępny w Ikei za 26 zł), osłonki poliamidowe do wędlin i oczywiście dobre chęci.
-- 11 wrz 2014, o 13:46 --
Poszukam foty Apapa, jak siedział i patrzył na rozkrojony Ementaler, widok był nieziemski.
Pomogę.
damy spokojnie radę omijać Karaluchy, jak ja to robię.
Ja mieszkam w W-wie, udało mi się znaleźć dobrą ubojnie z Podlasia, która zaopatruje knajpy w moim mieście, więc mięso jest ok.
Zawsze sprawdzam jej jakość przy robieniu kiełbas.wypadki niestety się zdarzają. Omijajcie szerokim łukiem promocje mięs w karaluchach, często jest to mrożone mięso wieloletnie, kupowane za grosze z rezerw wojskowych krajów UE.
Tutaj na FO nie będę uczył wędzenia, jest od tego WD, dobre rady tam daje mój serdeczny kolega AndyAndy z Gdańska, inni są .....rożni, za to weryfikacja jest zawsze wzorowa.
Za to pokażę, jak można bez wędzarni robić pyszne wyroby mięsne i nie tylko

-- 11 wrz 2014, o 13:46 --
Fajna psina, ale to nie Seter?tralaluszy pisze:
Chyba z następnej porcji zrobię, bo tą mi ten oto pasibrzuch wydudliłNajpierw skakał wokół i mlaskał, a potem TAK patrzył...
Poszukam foty Apapa, jak siedział i patrzył na rozkrojony Ementaler, widok był nieziemski.
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Domowo i zdrowo
Widziałam tę fotę, na tym forum o serach, usmiałam się z niej. Ruduś nie jest seterem, mixem tollera i aussie
Pozdrawiam - BabajAGA
Re: Domowo i zdrowo
Kusisz Piotrze tymi serami ... tylko jak je zrobić nie mając miejsca na dojrzewalnię
.

Pozdrawiam. Ewa
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Ewa
na WD pokazałem jaką mam dojrzewalnię, teraz jest skasowana, bo mam tylko 1 ser dojrzewający, a mianowicie 4 kg goudę, nie warto 3-mać dla niej dojrzewalni:

kupiłem w Auchan pojemnik na tort (tak mnie poinformowała Sprzedawczyni), a ja szukałem nowego mieszkania dla sera i stworzyłem serowi dojrzewalnie na najniższej półce w lodówce, gdzie temp wynosi 10 C ( dolna granica normy ) i wilgotność 85% (b.dobra), którą sam steruję.
Można?


Dalej z uporem maniaka będę powtarzał : chcieć to móc.

na WD pokazałem jaką mam dojrzewalnię, teraz jest skasowana, bo mam tylko 1 ser dojrzewający, a mianowicie 4 kg goudę, nie warto 3-mać dla niej dojrzewalni:

kupiłem w Auchan pojemnik na tort (tak mnie poinformowała Sprzedawczyni), a ja szukałem nowego mieszkania dla sera i stworzyłem serowi dojrzewalnie na najniższej półce w lodówce, gdzie temp wynosi 10 C ( dolna granica normy ) i wilgotność 85% (b.dobra), którą sam steruję.
Można?


Dalej z uporem maniaka będę powtarzał : chcieć to móc.

- cyganka77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2062
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Domowo i zdrowo
Podczytuję i podczytuję i na zwykły twaróg mam ochotę, już proszę eMa o szukanie krów i mleka, ale coś to opornie idzie (chyba zapomniał
). Kiedyś zwykły twaróg robiłam z zsiadłego mleka, reszta to czarna magia.
Dzięki za rady odnośnie kupowania mięs. Nie wiedziałam, że to aż tak daleko idące promocje. O wędzarni myślę i będę eMa przekonywać, że warto postawić, szczególnie, że trochę cegieł zostało po budowie.
Będę zaglądać i się uczyć.

Dzięki za rady odnośnie kupowania mięs. Nie wiedziałam, że to aż tak daleko idące promocje. O wędzarni myślę i będę eMa przekonywać, że warto postawić, szczególnie, że trochę cegieł zostało po budowie.
Będę zaglądać i się uczyć.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Witam
przedstawiam przepis na obiecaną nalewkę owocową na śmietanie.
Nalewka owocowa na śmietanie
Składniki
1,5 kg owoców netto ( gruszki, maliny, truskawki, wiśnie, banany )
1l śmietany 18%
1l Spirytusu
sok z 3 cytryn + skórka z 1szt pozbawione albedo
cukier wg uznania, proponuję zacząć od 150-200g
Słój 3-4 litrowy , blender z rózgą
Wykonanie
do słoja wrzucamy pokrojone bez pestek, gniazd nasiennych ( czyste netto) owoce, zalewamy je 1 l śmietany.
Kiedyś wszystkie śmietany były bez ulepszaczy, teraz 3-ba dobrze przeczytać skład i wygrać taką co ma tylko samą śmietanę, kiedyś stosowałem Piątnicę, teraz Krasnystaw.
Teraz rzecz najważniejsza, uruchamiamy blender z rózgą, powoli mieszamy owoce ze śmietaną w słoju i małym strumieniem wlewamy spirytus, wszytko ma być płynne , niezważone (podobnie jak przy majonezie), potem dodajemy cukier , sok z cytryn
( bez pestek) i skórki z 1 cytryny.
Słój zakręcamy i odstawiamy do lochu na 30 dni.
Jednak o nim nie zapominamy, tylko co 2-3 dni dokładnie mieszamy. 27 dnia, czyli 3 dni przed filtracją już nie mieszamy.
Potem filtrujemy, odczekujemy kolejne 2-3 miesiące i zlewamy znad osadu, nalewka będzie gotowa.
Poniżej wyglądają kolejne czekające do wysyłki za zioła : doszła gruszka w śmietanie 2012

przedstawiam przepis na obiecaną nalewkę owocową na śmietanie.
Nalewka owocowa na śmietanie
Składniki
1,5 kg owoców netto ( gruszki, maliny, truskawki, wiśnie, banany )
1l śmietany 18%
1l Spirytusu
sok z 3 cytryn + skórka z 1szt pozbawione albedo
cukier wg uznania, proponuję zacząć od 150-200g
Słój 3-4 litrowy , blender z rózgą
Wykonanie
do słoja wrzucamy pokrojone bez pestek, gniazd nasiennych ( czyste netto) owoce, zalewamy je 1 l śmietany.
Kiedyś wszystkie śmietany były bez ulepszaczy, teraz 3-ba dobrze przeczytać skład i wygrać taką co ma tylko samą śmietanę, kiedyś stosowałem Piątnicę, teraz Krasnystaw.
Teraz rzecz najważniejsza, uruchamiamy blender z rózgą, powoli mieszamy owoce ze śmietaną w słoju i małym strumieniem wlewamy spirytus, wszytko ma być płynne , niezważone (podobnie jak przy majonezie), potem dodajemy cukier , sok z cytryn
( bez pestek) i skórki z 1 cytryny.
Słój zakręcamy i odstawiamy do lochu na 30 dni.
Jednak o nim nie zapominamy, tylko co 2-3 dni dokładnie mieszamy. 27 dnia, czyli 3 dni przed filtracją już nie mieszamy.
Potem filtrujemy, odczekujemy kolejne 2-3 miesiące i zlewamy znad osadu, nalewka będzie gotowa.
Poniżej wyglądają kolejne czekające do wysyłki za zioła : doszła gruszka w śmietanie 2012
