Mariuszu ,może znajdziesz chwilkę,by zerknąć i pomóc rozpoznać tę trawę? Kupowałam ją jako miskant Morning Light ale wiem,że na pewno nią nie jest.
To trzyletnia kępa,teraz jej wysokość to ok 170cm,szer liścia 1cm.
Może tu mi ktoś pomoże. Kilka lat temu zmarnowałem po przesadzaniu piękną trawę. Przyszła susza, a działkę mam 80km odo domu i to zrobiło swoje. To była trawa kępowa o wyprostowanym i zwartym pokroju, dosyć wysoka, bo około 1m nie licząc wiech z kwiatami. Liście miała zielone, przypominały trochę bambusowe, a najciekawsze były kwiaty - płaskie, zebrane po kilka, przypominające miniaturowe liście dębu ostrolistnego itp. początkowo były zielone, potem różowe. Zimowała bez problemu. Mam różne trawy, kilka bardzo efektownych, ale ta była najładniejsza i najoryginalniejsza ze wszystkich. Chciałbym mieć taką ponownie, a nie wiem, co to za odmiana.
Sprawdziłem w necie i faktycznie chodzi o obiedkę szerokolistną. Dzięki. Moja miała na bank przeszło metr wysokości (choć nie aż 1,5m) i miałem ją kilka lat. Strasznie mi było jej szkoda jak padła. Teraz wiem, czego szukać i na bank kupię, bo była wyjątkowo ładna.