Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Post »

Wandziu, ja również zaglądam, a z pisaniem to u mnie ciężko, nie lubię wpisów och jak pięknie ;:138 Co prawda i takie popełniam ;:306
Teraz początek szkoły i czasu jeszcze mniej, a i przetwory trzeba ogarnąć.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ech, Wandeczko, obudziłaś refleksje :!:
Z tyloma osobami tak się świetnie gawędziło i czerpało inspiracje, nawiązały się mocne więzi, można nawet powiedzieć, że przyjaźnie i co? Osoby te w pół zdania, nie mówiąc słowa wyjaśnienia, ani nawet "pocałuj mnie w nos" poszły sobie, żeby radośnie i wesoło brylować na innym forum.
Bardzo to nieładnie i bardzo tego nie lubię. Tak się przyjaciół nie traktuje ;:222.
Dlatego nawet nie chce mi się tam zaglądać, bo co im powiem..., że się zawiodłam?
Staram się o tym nie myśleć, ale czasem..., ot, choćby teraz, aż się prosi, żeby coś powiedzieć ;:224.
Na szczęście tutaj jest jeszcze sporo osób, które bardzo lubię i ogrodów, do których mnie ciągnie, i to nie tylko wirtualnie. Pal licho tę tymczasową małomówność, jest jeszcze z kim pogawędzić ;:108.

Tak więc, Wandeczko ;:196, trzymajmy się i nie dajmy się.
;:304 - Jagoda
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Jak tak oglądam te fotki z twojego ogrodu, to dochodzę do wniosku, że u Ciebie Wandziu to raj jest i kolory nigdy nie znikają.
A trawek zazdraszczam. Bardzo. :wit
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sie 2013, o 09:02

Post »

Nie mogę chwalić jednej roślinki bo inne się pogniewają piękne ;:180 ;:180 ;:180
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Bartku, pochwał nigdy dosyć :D Każda jedna jest miła. Dziękuję :D
Ave, i u Ciebie z pewnością jest teraz raj. To nic, że nie masz dużo traw. Masz za to Ewuniu piękne róże, hortensje, jeżówki. Jest teraz ogólnie pięknie i słonecznie. Podziwiajmy więc naturę i róbmy fotki, żeby łatwiej spędzić zimę. ;:196
Takasobie. Wiesz Miłeczko, że dla mnie wrzesień zawsze oznaczał jesienną porę, niezależnie od kalendarza. Taka wczesna jesień. Dla mnie znikanie host to już niestety wczesna zima i koniec sezonu, a gdybym miała dalie, to puste miejsca po nich wpędzałyby mnie chyba w depresję. Dobrze, że ty sobie z tym świetnie radzisz :D
Nena, ja też takich jałowych postów raczej nie lubię. Ani pisać, ani dostawać. Chyba że w wyjątkowych przypadkach. Jeżeli są przynajmniej dwa zdania, to jest OK. Robisz przetwory? Ja już dawno nie. Choć kiedyś, gdy miałam małe dzieci, robiłam różne słoiczki. :D
DTJ_1, to bardzo mi miło Dorotko! Bedę się nadal starać, żeby coś tam ładnego pokazać.
Annes, cieszę się, że coś z mojego ogrodu (pomysł) będzie u ciebie. A tak w ogóle to hosty świetnie rosną w pojemnikach. Może tylko jakieś cenne odmiany należałoby lepiej zabezpieczyć na zimę na wszelki wypadek. Jak zima jest normalna, to nie ma sprawy. Ale nie wiadomo, co nas czeka. Po tamtej z roku 2012 to już nic nie jest pewne ;:108

Jagulko pociągnęłaś ten bolesny temat, więc dodam jeszcze słów kilka.
W płaszczyźnie wirtualnej to nie są przyjaźnie. Przyjaźń to zbyt duże słowo. Taka więź umacnia się przez lata pośrod wielu rozmaitych doświadczeń życiowych. Tutaj są jedynie tymczasowe powierzchowne znajomości. Krótsze lub dłuższe. Kiedyś, gdy byłam bardzo czymś zawiedziona, pewna forumka ostrzegała mnie, że nie można tu liczyć na głębsze więzi. Nawet gdy nam się wydaje, że z kimś się często odwiedzamy, nawet gdy poniekąd zwierzamy się komuś z pewnych spraw, to z chwilą gdy taka osoba przejdzie na inne forum, natychmiast cię nie zna, wyrzuca cię jak zużytą chusteczkę, wymazuje z pamięci, jakbyś nigdy nie istniała. I to nic, że poznałaś ją bezpośednio, że byłaś u niej w domu albo ona u ciebie. To nie ma znaczenia Takie są wirtualne realia. Ja nieraz miałam poczucie odrzucenia, ale z czasem nabrałam dystansu i nie spodziewam się za wiele. Dzięki temu mniej boli. Z przyjemnością biorę wiedzę ogrodniczą, którą dają mi inni, i staram się odwdzięczać, przekazując to, co sama wiem. I tyle.
Z taką postawą jest dużo łatwiej. I najlepiej niczemu się nie dziwić ;:108
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Wandziu ;:196 też doświadczyłam i doświadczam takich sytuacji.
Ale trzeba , tak, jak piszesz nabrać dystansu i nie oczekiwać za wiele.
Też nie mam zamiaru znikać. Należy po prostu przestrzegać ustalonych zasad.
Lubię tu bywać i cieszę się, że mam tu swoje ulubione wątki.

Zachwycam się Twoimi kompozycjami z traw, żurawek i jeżówek. ;:138 ;:138 ;:138
I przyznaję, że pod wpływem widoczków z Twojego ogrodu odkryłam wiklinowe kosze, które są już
obecne i w moim ogrodzie. :tan
Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Myślę, że generalnie do kontaktów z innymi ludźmi lepiej podchodzić bez wielkich oczekiwań. Brać życie, jakim jest i cieszyć się każdą chwilą. Życie jest pełne rozczarowań. Sami siebie często zawodzimy, więc tym bardziej musimy się z tym liczyć w kontaktach z innymi. Generalnie tu na forum jesteśmy znajomymi, ale ja tu także znalazłam przyjaciółkę. Z tym, że nasza znajomość już dano przeszła z wirtualnej na realną.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Wandeczko, Sweety, dzięki za wykład o naturze ludzkiej. Myślę, że i ja znam ją dobrze.
Ale to nie znaczy, że wszystkie zachowania akceptuję. I nie mogę zgodzić się, że świat wirtualny to "śmieci na wejściu i śmieci na wyjściu". Nikogo tak nie traktuję i nie chcę być tak traktowana.
No i wiem przecież, że Wy też. Takie czasy, takie obyczaje, ale fakt, że je znam nie oznacza, że muszę je pochwalać.
I, jak pisze Sweety, są wyjątki :!:
Ale, faktycznie, lepiej rozmawiajmy o trawkach, a te masz piękne.

;:304 Jagoda
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wandziu,zgromadziłas niezłą kolekcję traw,o hortensjach nie wspomnę.Ja kupiłam ostatnio u Kapiasów polar bear,moje marzenie,nawet ładna i niedroga sadzonka.U nas w sobotę jest agra i będę szukałą jedynie silwer dolar i wiąza holenderskiego wredei.
Awatar użytkownika
kaja_krys
200p
200p
Od: 17 lip 2012, o 10:22

Post »

Zauroczona jestem Twoimi trawami i jeżówkami. Twoje dodatki ogrodowe nadają mu styl. Trawy nadają eleganckiej lekkości i są głównym atutem Twojego ogrodu.
Jeżówki są śliczniutkie. Czy próbowałaś zbierać nasiona jeżówek i wysiewać? Jak się wówczas ma czystość odmianowa siewek? Czy powtarzają cechy roślin matecznych?
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Wandziu a możesz pokazać jak kwitnie proso? Bardzo mi się podoba ta trawa a nie wiem dlaczego zakodowałam sobie, że proso u nas nie zimuje :roll:
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Wandziu,Twój ogród mieni się kolorami mimo,że troszkę jesiennie ,trawy masz piękne przy tych Twoich tajemniczych ścieżkach ,i promienie słońca przebijające się się,przez ich liście potęgują efekt ich urody,można tak stać i oglądać w nieskończoność ,pozdrawiam ;:168
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ignis, cieszę się Krysiu, że mamy podobne zdanie co do bytności na FO. Mam nadzieję, że nadal będziemy się kontaktowały i dzieliły wiedzą. Słówko o wiklinowych koszach. Mam kilka, ale niektóre są bez dna, a więc w zasadzie są to tylko takie obręcze. Dzięki temu dno nie gnije od wody. Weź więc pod uwagę ten szczegół, rozmieszczając kosze w ogrodzie. Te z dnem najlepiej sprawowałyby się pod dachem ;:108

Sweety, prawdę powiedziawszy Aniu, tudno byłoby mi żyć, zachowując w życiu realnym dystans do bliskich mi osób. Mamy od lat przyjaciół i wiem, że możemy na nich liczyć, a oni na nas. Pozostałe osoby to po prostu koledzy i znajomi. Cieszę się, że na FO zdobyłaś przyjaciółkę. Miałaś po prostu szczęście. :D

Jagi, a myślisz, że ja to akceptuję? Ależ skąd! Tylko staram się przyjmować racjonalną, sceptyczną postawę, nie emocjonalną. Co do trawek -- fakt, to bezpieczniejszy temat -- dziękuję za pozytywną opinię. Będę je jeszcze często pokazywać, bo są, tak jak róże, bardzo fotogeniczne. :D

Małgosiu, mam Silver Dollara i chcę do kupić jeszcze dwie sztuki, bo ma sztywne pędy i nie pokłada się jak inne. Wiąż też jest piękny, no ale niestety... nie wcisnę.

Kaja_krys. Dziękuję bardzo za wizytę i miły post. Mam nadzieję, że wpadniesz jeszcze nie raz. Zapraszam! NIgdy nie wysiewałam jeżówek. Ta zwykła różowa i biała wysiewają się same, natomiast co do odmianowych to czytałam wiele razy, że nie da się ich uzyskać z nasion, więc nawet nie próbuję. Moim marzeniem jest, żeby przeżywały kolejne zimy i rozrastały się w kępy. Może uda mi się jaką podzielić na kilka. Bardzo bym chciała, bo jeżówki są w ogóle drogie.

Koziorożec, ach Marto, ta jesień jest wyjątkowo piękna, choć może troszkę sucho jest u nas. Muszę podlewać co wrażliwsze rośliny. Ale coraz to przystaję w zachwycie i chłonę kolorowe widoki, żeby je zapamiętać i wracać do nich wspomnieniem w czasie zimowej słoty.

Anym, absolutnie nie jest tak, że proso nie zimuje. Ta trawa właśnie najlepiej zimuje u nas. Mam kilka odmian i każda oczywiście troszkę inaczej kwitnie, ale wszystkie dość podobnie. Oto zdjęcia dla ciebie...

Kwitnące proso
Obrazek

Obrazek

I ogólnie
Obrazek

Miskant Memory
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu witaj ;:196
Jak zawsze z ogromną przyjemnością pospacerowałam po Twoim ogrodzie, uwielbiam te romantyczne widoki. Teraz królują trawy..... wspaniały obraz, naprawdę napatrzeć się nie mogę..... Bardzo brakuje mi ich w moim ogrodzie, one tworzą wrażenie takiej niesamowitej lekkości i zwiewności i to głównie te wyższe odmiany ;:167 Ja mam troszkę traw, ale to przeważnie maluchy, największe z nich to rozplenice i Red Baron, pozostałe niziutkie, ale uwielbiam je wszystkie :lol:
U Ciebie nawet pajęcze sieci pogłębiają wrażenie romantyzmu 8-)
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Wandziu pooglądałam sobie Twoje sielskie widoczki , na których jest dosłownie wszystko... nawet misternie utkana pajęczyna w promieniach słońca.
Przeczytałam rozmowy o traktowaniu ludzi siebie nawzajem. Te wirtualne znajomości - ja też tego bym nie nazwala przyjaźnią i ludzi znikających bez słowa... ;:131
Przykre ale prawdziwe ... czasy takie dziwne i bardzo "gryzie się" z moim wychowaniem i wpojonymi zasadami.
Już wiem ,że trzeba brać wszystko na dystans ze stoickim spokojem, wymieniać doświadczenia, korzystać z wiedzy praktycznej i cieszyć się tym co udało się stworzyć na małej powierzchni naszych ogrodów.
Trawy ... co tam jednym słowem cudne i zwiewne i do tego spora kolekcja. Mnie zaczęły kręcić kilka late temu ale te najwyższe, teraz powiększyłam kolekcję w różnych wysokościach.
Powiedz mi czym sie różni Cętkowany miskant Misterious Meiden od odmiany "Zebrinus" ?

Iwonka pytała o odmiany hortensji, które nie przebarwiają sie jesienią na różowo .
Na tej liście powinna być też Hortensja HAYES STARBURST.
Muszę pod tym kątem poobserwować swoją kolekcję .
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”