Wszystko o rodzaju Paeonia cz. I
- peonia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:

Dziękuję, postaram się pomóc zainteresowanym.
Warto skorzystać teraz jeszcze z ofert hodowców
w miesięczniku-"Działkowiec".Nie ma ich wiele, ale mają ciekawy wybór.
Mozna zajrzeć też na stronę ... Zmoderowano patrz § 2 pkt d Regulaminu Forum (xipe)
tylko udało sie po wielu próbach w innych miejscach , zadobyć oryginał pięknej anemony -"Bowl of Beauty"- białe! cienkie płatki pręcikowe i
przebarwiające się słupki na całej powierzchni- na czerwonawo zakończone czer.znamieniem,

a to jest anemona-Philomele' często sprzedawana u nas jako 'Bowls of Beauty"- kwiat dużo większy rozmiarem od tej u w/w anemony; kremowe a właściwe żółtawe szersze płatki pręcikowe i jasnozielone słupki .'Philomele' zaczyna w silniejszych pędach kwiatowych , wytwarzać dodatkowe płatki-ja to nazywam- 'pędzelkiem' płatków środkowych(2 ostatnie zdjęcia).

Nastepna rozpoznana piwonia- u Kalmii-
To pełna "Mons Julie Elie", możesz tu pokazać z bliższego ujęcia i większe foto?
Pozdrawiam serdecznie, Peonia
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
- peonia
- Kontakt:
Sadzić mozesz spokojnie bez bryły ziemi. Nawet dobrze zrobi karpie po wymyciu resztek gleby, gdy spróbujesz piwonię podzielić na dwie, trzy części.lucy09 pisze:Domyślam się zatem,że mogę je teraz sadzić ale czy koniecznie z bryłą ziemi?
Wybierz sobie cząstki (kapersy) z 3-4 oczkami , nie bojąc sie ,ze odkroisz trochę nie tak i odpadnie jej kilka uciętych kawałków korzeni. Ważne tylko jest istnienie "oczka' i choć kawałek połamanego korzenia, piwonia też się tak rozrośnie.
Tak jak na tym zdjęciu, odkrojona z kilkoma bulwiastymi korzeniami,

a tu jeden główny odrost( i młodziutkie korzenie ) z dwoma pąkami łodygowymi.

Pozdrawiam , Peonia
Mark Twain
Mark Twain
- izabella1004
- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
- peonia
- Kontakt:
Izabella Cenna podpowiedz utwierdziła me przypuszczenia do dwu następnych twych odmian.izabella1004 pisze: peonia dziękuję za pomoc w nazwaniu mojej piwonii. Może znajdziesz nazwy dla innych.Wiem tylko że są bardzo starymi odmianami.
Wymienione były one jako uprawiane na kwiat cięty już w latach 20-tych w Polsce.
Piwonia rozpoznana- typ pełna
"Mons Charles Leveque"-syn. Mlle.Leonie Calot"- Calot, 1861
Piękność, charakterystyczny- świeży, mocny zapach, średni wzrost-80 cm, doskonała na kwiat do wazonu.
Płatki głębokiej barwy łososia ( płatki pręcikowe) z różem( płatki powstałe ze słupków),mocno fryzowane( skręcone loki), ściśle zachodzące na siebie. Cecha również charakterystyczna-nieco 'ciemne konto'- tj.plamy w centrum płatków kwiatu.

Następna piwonia - typ pełna
"Madame Lemoine"-Calot, 1864

Płatki piwonii mają barwę cielistoróżową. Odmiana cenna, rzadko spotykana.
Bibliografia: Łebkowski Jan - "Kwiaty dochodowe w gruncie" wyd.II, W-wa.
Mark Twain
Mark Twain
- MartaG
- 500p
- Od: 9 wrz 2008, o 12:10
- Kontakt:
Ja też sadziłam w tym roku, masowo pojawiła się w sklepach ogrodniczych:) Ale właściwie dla mnie bez różnicy - obie są piękne. Kiedyś sadziłam też Philomele ale jak zakwitła okazała się być zwykłą pełną piwoniąoliwka pisze:Na wiosnę sadziłam Bowl...
Ciekawe czy to ta, czy tamta druga? , skoro tak mylą

Ja takie anemonowe mam jeszcze dwie - to akurat polskie odmiany 'Ursyn Niemcewicz' i 'Władysława' (ta na zdjęciu), przepiękny kolor, kształt i rewelacyjny zapach.

Pozdrawiam, Marta
- peonia
- Kontakt:
Witaj Marto , bardzo miło mi Cię spotkać i pozdrowić
Kiedy Wy tu tak miło gadu- gadu, to chyba wystąpiły u nas wspólne fluidy ,bo gdy szukając wieści o "Madame De Vatry", to i znalazłam tekst chwalący bardzo właśnie wspomnianą przez Was "Philomele"
.... "Henry S. Cooper powiedział, że te- (Madame De Vatry) i "Philomèle" powinny być w każdym ogrodzie. "
Tak , czy 'Philomelka', czy "Bowl of Beauty"-wszystkie typu- anemonki i japanki są cenne w ogródku.
Kalmia pokazujesz tu typ- pełna,pachnącą, odmianę 'Madame De Vatry'-Guerin,1863
....Henry S. Cooper:... "Jej piękno jest największe, zanim zostaną one w pełni rozwinięte."

Kiedy Wy tu tak miło gadu- gadu, to chyba wystąpiły u nas wspólne fluidy ,bo gdy szukając wieści o "Madame De Vatry", to i znalazłam tekst chwalący bardzo właśnie wspomnianą przez Was "Philomele"
.... "Henry S. Cooper powiedział, że te- (Madame De Vatry) i "Philomèle" powinny być w każdym ogrodzie. "
Tak , czy 'Philomelka', czy "Bowl of Beauty"-wszystkie typu- anemonki i japanki są cenne w ogródku.
Kalmia pokazujesz tu typ- pełna,pachnącą, odmianę 'Madame De Vatry'-Guerin,1863
....Henry S. Cooper:... "Jej piękno jest największe, zanim zostaną one w pełni rozwinięte."

Mark Twain
Mark Twain
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Uwaga obecnie istnieje kilka tysięcy odmian piwonii i dokładna identyfikacja na podstawie zdjęcia nie jest możliwa, nawet dość szczegółowy opis może być pomocny na 70-80%. Bezpieczniej jest naprowadzać posiadacza, jaką prawdopodobnie odmianę uprawia. W przypadku roślin w grę wchodzi również zmienność fenotypowa wywołana warunkami uprawy (podłoże, nawożenie, przebieg temperatur, nasłonecznienie, opady, zabiegi agrotechniczne) - to jest równanie z wieloma zmiennymi a wynik rozwiązanie może być bardzo niepewny. Ponadto wiele odmian to oryginalne chińskie odmiany nazwane tylko przez Europejczyków.
- peonia
- Kontakt:
Ciekawie piszesz o piwoniach w odmianie lactiflora, ale wedle mej wiedzy świadomie ( dla laików) zbyt szeroki ująłeś temat i do tego w jednym zdaniu.
To ciekawy temat, prosze go rozwinąć :
- jakie pochodzenie mają u nas w kraju tzw.babcine piwonie jak ktoś 'lokalnie' je ochrzścił - określił?
-prosze też dokończyć przebieg działalności hodowlanej w Europie: od sprowadzonych z Chin i krzyżowanych przez Francużów, Anglika i Niemców, a następnie w USA.
To ciekawy temat, prosze go rozwinąć :
- jakie pochodzenie mają u nas w kraju tzw.babcine piwonie jak ktoś 'lokalnie' je ochrzścił - określił?
-prosze też dokończyć przebieg działalności hodowlanej w Europie: od sprowadzonych z Chin i krzyżowanych przez Francużów, Anglika i Niemców, a następnie w USA.
Mark Twain
Mark Twain
- xipe
- Kontakt:
"Odmiany piwonii bylinowych uprawiane w Europie wywodzą się głównie od chińskiego gatunku Paeonia lactiflora Pall. Większość z nich to formy ogrodowe uprawiane od tysiącleci w Chinach, a sprowadzone do Europy w XIX w. Zachodnie szkółki wprowadziły je do uprawy zmieniając tylko ich nazwy na europejskie, a niektóre oryginalne odmiany dały też początek nowym liniom hodowlanym" (cytat ten pochodzi ze strony Wydziału Nauk Biologicznych Uniwersytetu Wrocławskiego).
Tak więc my Europejczycy w znacznej części przywłaszczyliśmy sobie dorobek hodowlany Chińczyków. Dopiero na bazie „chińskich odmian z europejskimi nazwami” Francuzi, Anglicy, Niemcy i Amerykanie zaczęli prace hodowlane. Może zburzyło to Twoje wyidealizowane spojrzenie na prawych hodowców no ale trudno. Szkółki wprowadzały na rynek oryginalne chińskie odmiany pod własnymi nazwami. Przykładów odmian nie będę podawać, bo i po co, jeżeli masz zacięcie naukowe to sama powinnaś dotrzeć do materiałów źródłowych.
Tak więc my Europejczycy w znacznej części przywłaszczyliśmy sobie dorobek hodowlany Chińczyków. Dopiero na bazie „chińskich odmian z europejskimi nazwami” Francuzi, Anglicy, Niemcy i Amerykanie zaczęli prace hodowlane. Może zburzyło to Twoje wyidealizowane spojrzenie na prawych hodowców no ale trudno. Szkółki wprowadzały na rynek oryginalne chińskie odmiany pod własnymi nazwami. Przykładów odmian nie będę podawać, bo i po co, jeżeli masz zacięcie naukowe to sama powinnaś dotrzeć do materiałów źródłowych.
- peonia
- Kontakt:
xipe pisze: .... Dopiero na bazie „chińskich odmian z europejskimi nazwami” Francuzi, Anglicy, Niemcy i Amerykanie zaczęli prace hodowlane. Szkółki wprowadzały na rynek oryginalne chińskie odmiany pod własnymi nazwami. Przykładów odmian nie będę podawać bo i po co, .....
Dziękuję za cenne informacje w imieniu wszystkich tu piszących i zakochanych w piwoniach ogrodowych.
I teraz możemy wrócić do sedna tematu - produkcja i sprzedaż piwonii w Europie oraz odmiany jakie można było znależć w naszych ogródkach?
Jakie wybierano rośliny by postawić je do wazonu? Te z zapachem, i takie głównie uprawiano w Polsce w okresie międzywojennym - jako żródło dochodu. Gust ludzi kształtuje popyt na dane rośliny i ich odmiany. I to on ukierunkował prace tych , którzy zajmowali się tworzeniem nowych odmian. Nie było wtedy mody na piwonie z kwiatem pojedynczym a na pełne, i stąd ten typ piwonii można spotkać najczęściej.
Obecnie wszystkie się stały modne, a w krajach bardziej uprzemysłowionych od dawna można też kupić piękne odmiany z Chin i Japonii.
Bardzo długo zajmuję się uprawą zdobytych piwonii- to nie tylko 'suche kolekcjonowanie' i niekomercyjne współdziałanie z nimi , ale by rozrastały się ukazując coraz to nowsze tajemnice jakie potrafiąc mieć te byliny.
O tym chciałam w tym poście wspomnieć. To były lata nim osiągnęłam umiejętność rozrózniania - 'starych' piwonii
(odmian) , rzeczywiście trzeba było 'zacięcia' by w swoim i innych ogrodach , obserwować , porównywać i fotografować różne etapy rozrostu kwiatów tych piwonii.I wciąż szukam ich- bardzo cennych ze względu na niezaprzeczalne piękno, poddane przecież były one (ponad 100 lat ) ostrej weryfikacji klienta - a ten potrafi być wymagający.
Żródłem informacji o odmianach rozpoznawanych przeze mnie są obecnie , jako dokładne to - opracowania Z.Hellwiga i S.Wóycickiego,J.Ślaskiego i materiały przedwojenne
wydania panów :Łepkowski i Jankowski.
Oto jedna z nich- "Mons Julie Elie"- pełna -tzw. bomb kwiaty srebrnorózowe z odcieniel lila,kuliste, olbrzymie. Odmiana wysoka-90cm , wiotkie pędy - termin-średnio póżna do póżnej.
(i bywa mylona z odmianami : 'Mme Emile Debatene' ,"Lady Anna", "Albert Crousse 'Edulis Superba' 'Amabilis','Aleksandr Dumas')
kilkuletnia karpa- kwiat główny, boczne nie oddają często w pełni kształtu w odmianie

- To ujęcia pokazujące pierwszy kwiat sadzonki odciętej od matecznej

Pozdrawiam piwoniowo,
Mark Twain
Mark Twain
- xipe
- Kontakt:
Kiedyś czytałem o polskich odmianach roślin ozdobnych wyhodowanych przed wybuchem II wojny światowej, był to rys historyczny poprzedzający szeroko omówione prace powojenne. Była tam wzmianka o takich odmianach P. lactiflora jak: ‘Hoseriana’, ‘Matejko’ i ‘Moniuszko'. Smutna była informacja poniżej, że w kolekcjach nie są już notowane, dorobek hodowlany zaginął podczas wojny. Teraz przeglądając net trafiłem po nazwie do prywatnej fotogalerii i była tam podobna informacja. Może te odmiany istnieją jako bezimienne gdzieś w polskich ogrodach. Żółte fiołki wonne (Viola odorata) Hosera ocałały.