Ogród różany nad stawem

Zablokowany
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród różany nad stawem

Post »

Parky

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Calmar

Obrazek

Gracufull Palace

Obrazek

Obrazek

Marseliborg

Obrazek

Obrazek

Stadt Rom

Obrazek

Obrazek

Berleburg

Obrazek

Obrazek

Frau Karl Drushki

Obrazek

Obrazek

Robin Hood

Obrazek

Obrazek

Heritage

Obrazek

Obrazek

Maria Antoinette

Obrazek

Obrazek

Roberto Capucci

Obrazek

Ticled Pink

Obrazek

Charming Piano

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ogród

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu piękne róże i cudny ogród
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Alu,u Ciebie jeszcze w ogóle nie widać nadchodzącej jesieni.Róże tak obficie kwitną,jakby to było pierwsze ich kwitnienie,hortensje (limelajtki?) jeszcze nie różowieją no ale jak mają dostateczną ilość wilgoci,to szaleją.
Czy róża na trzecim zdjęciu między conicą a czarnym bzem (chyba,bo schowany za klonem) to Elmsthorn?
A dywanik zimowitowo -czyśćcowy jak zwykle ;:63 ;:63 ;:63
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daysy dzięki.

Danusiu Przebarwiły się już inne hortensje ,Limelajtki jeszcze nie.Jeśli chodzi o te ze stojaczkiem to Jarocin a ta po prawej Conica ,bardziej różowa to Berleburgi.Elmshorn jeszcze bardziej z tyłu, przed kwitnieniem.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha... myślałam że to Elmshorn ,mój też jeszcze przed kwitnieniem ,co prawda będzie kilka tylko kwiatków ale nie ma co wymagać ,bo to młodziak jeszcze.Czy zakwitła już powtórnie Bonita? Chętnie obejrzałabym ją zanim zawita do mojego ogródka.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bonita robi powtórkę z ubiegłego roku.Wypuszcza bardzo długie pędy i na nich dopiero będzie kwitła.Nie wiem dlaczego tak robi.Pierwsze kwitnienie ma na zwykłych pędach a drugie na bardzo wysokich.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu, widoczki ogólne piękne ;:215
Różyczki zdrowe...widać Twoją ;:333 rączkę.
Graceful Palace urzeka kwiatem i płatkami, no jest po prostu śliczna.
Chciałam Cię zapytać o Roberto Capucci... gdzie ją można kupić? Mój M ma tak na imię i chciałabym mu sprawić taką róże za to, że znosi moją " różaną chorobę " i zgadza się na wciąż nowe zakupy i pomysły jak max wykorzystać naszą niedużą przestrzeń ;:108
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Georginia pisze:Bonita robi powtórkę z ubiegłego roku.Wypuszcza bardzo długie pędy i na nich dopiero będzie kwitła.Nie wiem dlaczego tak robi.Pierwsze kwitnienie ma na zwykłych pędach a drugie na bardzo wysokich.
Jak ją tniesz wiosną a jak po kwitnieniu?
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko Roberto kupiłam u Kamili,tylko teraz nie wiem czy ta róża jeszcze u niej jest ,ale możesz sprawdzić. Graceful to mała róża bardzo kompaktowa,gęsta nie wypuszcza długich pędów taka mała kopka,no i kwitnie tylko z małą przerwą.U mnie rośnie tak że w południe ma lekki półcień ale widzę że to jej bardzo pasuje.Mam dwie szt ,pomiędzy nimi posadziłam Heidi Klum i jej to stanowisko też bardzo pasuje.

Danusiu na wiosną były przycięte nisko bo wiesz jak było ,wszystko podmarznięte.Po kwitnieniu przycięłam ją tylko tyle żeby ściąć ten wielki przekwitły kwiatostan.Czyli do pierwszego liścia właściwego.Myślisz że powinnam ciąć ją niżej :?: Zobacz hortensje już się przebarwiają.

Ogród

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Mój ulubiony hortensjowy kącik ;:173
Zdecydowałam się na zakup róż
Padło na Fastafa, Lacre, Celebrating Life, Novalisa i Red Leonarda
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Georginia pisze: Danusiu na wiosną były przycięte nisko bo wiesz jak było ,wszystko podmarznięte.Po kwitnieniu przycięłam ją tylko tyle żeby ściąć ten wielki przekwitły kwiatostan.Czyli do pierwszego liścia właściwego.Myślisz że powinnam ciąć ją niżej :?:
Alu,nie,nie wiem jak powinno się ciąć,przecież to ja się uczę od Ciebie a pytam,bo będę miała tę różę więc zbieram wszystkie wiadomości.

Hortensje -jeszcze niedawno nie lubiłam tych jesiennych rumieńców na nich a teraz już mi to nie przeszkadza...ha, u Annabellki to nawet uwielbiam tę zieloność późno letnich kwiatostanów.U Ciebie są zjawiskowe!
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu Falstaf to ogromna parkowa róża.Ja nie mogę z nią dojść do ładu,chyba że o taką Ci chodzi.Red Leonardo jak najbardziej. Pozostałych nie mam.

Danusiu Ba... ja też się uczę przecież.Zaczynam się zastanawiać,czy takie wyskakiwanie z tymi pędami niektórych róż nie jest wynikiem tego, że mogą mieć o tej porze roku za mało światła.
Danusiu u Ciebie ta róża może zupełnie inaczej się zachowywać.
Queen of Sweden też nie cięłam zbyt nisko ,żeby tylko ją nie pobudzać do wytwarzania wysokich pędów a i tak mnie przechytrzyła i mam już jeden... ok. 2 m.
Anabelle w rzeczywistości wygląda jeszcze ładniej,ten seledynkowy kolor ma jeszcze taką srebrną poświatę.W tym roku to widzę,nie pamiętam czy wcześniej też tak miała.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też pomyślałam o tym nasłonecznieniu bo moja :"Szwedka" cięta minimalnie a przyrosty ma w miarę przyzwoite- tak ok 1,2 ale słońce ma tam prawie cały dzień.Tak samo zachowują się Chopiny: na jeden spośród pięciu rosnących w okręgu od południa pada cień śliwy a na pozostałe znacznie później dopiero nachodzi cień domu i właśnie ten zacieniony najwcześniej wybujał mi w górę na 2m a pozostałe są słusznego wzrostu-sięgają mniej więcej mojego nosa :;230
A u moich Anabellek prawie nie ma już kwiatostanów- część stoi w wazonie u mnie a część powędrowała do córci.
Chyba nie zaszkodziłam krzewom pozbawiając ich kwiatów?
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01

Post »

Alu, pięknie wygląda Twój jesienny ogród, jeszcze dużo kwitnących krzewów, róże wyglądają zdrowo i świeżo, hortensje jak zwykle też ładnie się prezentują.
Chciałam Cię zapytać o opinię nt angielek, wiem że masz ich u siebie sporo, czy któraś się nie sprawdziła. Też mam ich trochę ale wszystkie w tym roku mniej lub więcej piegowate a kilka nawet zupełnie gołych, bez liści. Może u Ciebie inna aura w tym roku i inaczej zachowują się róże, u mnie lipiec był bardzo suchy natomiast sierpień taki deszczowy, że nawet trudno było znaleźć czas na oprysk, to samo we wrześniu, od dłuższego czasu gleba jest tak nasiąknięta wodą, że obawiam się poważniejszych chorób w korzeniach. Dzisiaj znowu leje ;:131
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”