Taki - sobie ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sie 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.4

Post »

Bay Watch, śliczną udało Ci się nabyć dalię ;:7 , Fascynation ta też piękna taka rzadko spotykana,liście i kwiaty ma super ;:180
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miłko, u Ciebie tak ładnie rosnie pelargonia, mimo- jak piszesz- nie najlepszej troski. Ja już swoje wyrzuciłam. Pewnie z nadmiaru deszczu były bardzo brzydkie. Od lat nie miałam tak brzydkich dekoracji koło domu :( Sterczały same łodygi, liście non stop opadały, to samo z kwiatami. Niektóre wyrzuciłam już w lipcu- nie mogłam niczym zwalczyć białej muszki... i tyle sie nimi nacieszyłam :(
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mariola! Pelargonie lepiej znoszą suszę niż zalanie. Kiedyś dałam sąsiadowi do podlewania moje korytka i w dobrej wierze podlewał 2x dziennie. Dobrze, że wakacje nie trwały długo... ;:131

Bartek! To są piękne dalie, ale u mnie rosna w półcieniu i kwitną tak sobie. Ale jak zakwitną, to są piękne. Fascynation jest niezawodna, gdziekolwiek rośnie!

Aniu! Niekiedy pomyłki są urocze! Ja nawet czasami celowo kupuję kapers, nie wierząc, że urośnie coś innego niż na zdjęciu :;230

Gosiu! Katalogu jeszcze niet... ;:131 Fotki dziś będą bieżące :wink:

Dziś ostatnie moje jabłuszka trafiły do słoików. Wypieliłam pod wiśnią i posadziłam tam tulipany, dużo, nie wiem ile, ale na pewno przesadziłam ;:306 Dokupiłam w B. cebulki tych tulipanów, na które polowałam. No i wyszło 6 czy 7 opakowań. Obłęd. No i jeszcze paczuszka krokusów. Narcyzów nie kupowałam, bo są nietrwałe ;:130
Dalie cały czas obchodzę i obcinam przekwitniete kwiaty. Te w słońcu kwitną jak szalone, w półcieniu - oszczędnie.

Gamelan
Obrazek

Pierwszy kwiar Esther - podjedzony i paskudny ;:306 Ale jest!
Obrazek

Toto
Obrazek

Red Pigmy - zaczęła. pomimo, że niska, u mnie zawsze zaczyna tak późno :evil:
Obrazek

By George
Obrazek

Wittem cały czas uroczy i obficie kwitnie ;:173
Obrazek

Pierwszy pokręcony kwiat Black Touch (kiedyś myslałam, że to Kenora Macob B., ale ma za mały kwiat)
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Miłeczko, ja nawet nie próbuję zapamiętać nazw, bo i tak nie dopasuję do reszty :D Co nie zmienia faktu, że jestem godna podziwu dla Twoich dalii. Oglądam, oglądam, podziwiam i jest ok.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Miłko, jak nie zajrzeć do Ciebie w czasie kwitnienia dalii. U mnie bez fotek ;:223 , a swoje dalie fotografuję z myślą o Tobie. Moje faworytki u Ciebie: sweet heart i toto. Jakoś tak na skromne kwiaty mnie wzięło.
Z cebulek tulipanów będzie pani zadowolona. już 3ci sezon zaopatruję się w sklepie w kropki. Teraz też kupiłam te żółte strzępiaste- do tej pory ich nie było w ofercie. Nawet narcyzy się przechowują i kwitną co roku z tego sklepu. W tym roku wykopałam cebulowe z jednej rabaty i ładnie przyrosło niektórych. Nawet krokusy z tego sklepu mam i bardzo sobie chwalę
Pokazuj pięknotki, pokazuj. U mnie jeszcze nie wszystki zakwitły, ale to moja wina ;:124 , posadziłam je bardzo późno. Już nigdy więcej nie popełnię tego błędu.
No i słowa o niesadzeniu więcej dalii komisyjnie odszczekuję ;:108
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Piękne te Twoje dalie :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak Mariolka! Bo dalie wszystkie piękne są i basta! :wink:

Marzka! Ja jeszcze wczoraj dokupiłam cebulek. ;:224 Miałam łyso pod wiśnią wiosną i teraz mam nadzieje na lepsze widoki :wink: Ja dalie posadziłam wcześnie, a i tak jeszcze kilka paskud nie zakwitło :evil:
Małe dalie też są urocze, ale w przyszłym roku muszę je dać do pojemników i na słonce, bo w półcieniu kiepsko kwitną.

Małgosia! Zapamiętanie nazw przychodzi z doświadczeniem :wink: Proponuję zacząć od trwałych etykietek w ogrodzie :-)
A jak będziesz chciała coś konkretnego - jest tu zapisane! ;:333

I jeszcze kilka weekendowych:

Myama Fubuki
Obrazek

Creme de Cassis
Obrazek

Red White Fubuki
Obrazek

Canary Fubuki
Obrazek

Powojnik Markham's pink puścił kwiatka
Obrazek

H. plantaginea Afrodyta
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
persymona
200p
200p
Od: 7 mar 2012, o 15:12

Post »

I znowu siedzę z otwartą buzią i oglądam Twoje wspaniałe dalię ;:oj ;:167 :;230
lato,lato,lato... echże ty :*
Mój mały raj- ogród Magdy
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to oglądaj Magda! Został im jeszcze miesiąc, no może półtora! Musimy się nacieszyć!

Pinneland Princess
Obrazek

Tsuki Yori no Shisha
Obrazek

Sakura Fubuki
Obrazek

Alexander v. Humboldt
Obrazek

Wiejskie klimaty:

Holly
Obrazek

Golden Scepter
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

takasobie pisze: Festiwal daliowy w pełni. Oglądam to, co kwitnie i już planuję nowy sezon. ;:173 Głaszczę te moje królewny i mowię im komplementy :wink: Od tego ładniej kwitną ;:306
Nic a nic nie skłamałaś ... :D faktycznie wysyp kwiatów daliowych wszelakiej maści a przy podświetlonej fotce Sakura Fubuki az westchnęłam , uroczo wygląda.
Piszesz, że jeszcze z miesiąc a może półtora będziemy cieszyć się daliami ... pamiętam kilka przykrych jesieni, gdy w połowie września trafił sie przymrozek i załatwił wszystkie. A potem... dobry miesiąc była normala "nasza polska złota i przepiękna jesień " ale ... bez naszych kochanych dalii .

Przez te dalie zapomniałaś o różanej chorobie - jak się ma jesienne kwitnienie?
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłeczko, ja już się wybredna zrobiłam :D Podobają mi się te wielkokwiatowe bardziej. A niedawno twierdziłam, że wszystkie piękne. Ale te olbrzymie kwiaty robią wrażenie.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu! Na pewno robią wrażenie! Mam kilka sztuk tych ogromnych i naprawdę przyciągają wzrok. Widać to, jak ktoś mnie odwiedza i od razu zwraca na nie uwagę. Ale gdybym wszystkie takie miała, już efekt nie byłby taki sam :wink:

Krysiu! Róże zapadły w wiekszości na plamistość i ołysiały. Oprócz oczywiście nieśmiertelnego Sir Lancelota, Boniki, Grahama Thomasa i Mrs Johna Laing'a. No i przed domen pyszni się First Lady. To są odmiany nie do zdarcia. Przypomniałam sobie, ze Lili Marlene ma się doskonale, od kiedy ja przesadziłam.
Za to niedawno skończyła kwitnienie kompletnie łysa China Girl ;:306 :;230

Sir Lancelot
Obrazek

Przyznaję, że przez dalie trochę zapominam o innych roślinach. Ostatnio byłam zmuszona trochę sobie przypomnieć, jak sadziłam irysy i tulipany. Dziś sadzę dwie hosty. Od razu przypomniała mi się późna wiosna, kiedy wyglądają najładniej i już się tej wiosny nie mogę doczekać ;:306
Idzie jesień, opadłych liści coraz więcej, powietrze pachnie inaczej. Ale słońce jeszcze ładnie, ciepło świeci i jak mogę, spedzam w ogrodzie najwięcej czasu.

Na dziś:

Creme de Cassis
Obrazek

Color Spectacle
Obrazek

Babylon Lila
Obrazek

Classic Summertime
Obrazek

Citron du Cup
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Mileczko u Ciebie istny tęczowy wysyp daliowy .Wszystkie kolory znajdzie się w twym ogrodzie aż wyjść się nie chce z niego jedna piękniejsza od drugiej.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Miłka zajrzałam do Ciebie i padłam z wrażenia, ile Ty masz pięknych dalii. Jedna piękniejsza od drugiej. Ja w tym roku też kupiłam dalie- dokładnie 4 odmiany, ale nie mam doświadczenia w ich uprawie. Możesz napisać w jakim terminie najlepiej wykopywać dalie.
Zaznaczam, że u mnie ziemia jest ciężka z wysokim poziomem wód gruntowych, co chyba powinno przyspieszyc termin ich wykopania.
Chciałabym je fachowo przechować do następnej wiosny. Proszę Cię o pomoc.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rzadko coś mnie ostatnio potrafi zastrzelić, ale ten Creme de Cassis to zrobił. Bosze jakie to piękne ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”