Czym nawozić pomidory-cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Czym nawozić pomidory-cz.2

Post »

czy są schelatowane
Tak, są.
Tu można poczytać, nie żebym namawiała na ten nawóz.
http://www.e-sklepagro.pl/i30_floramix_pomidor_1_l.html

Jak pisałam wyżej, był to zakup łączony, żeby wykorzystać przesyłkę.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jola

To zdecydowanie ten nawóz się lepiej opłaca.

http://zagroda.cieszyn.pl/kwiaty-domowe ... 00798.html
JoaGall24
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 wrz 2014, o 14:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja nawoziłam pomidory końskim nawozem rozcieńczoną z wodą.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Co prawda teoretycznie możliwa jest fertygacja przefermentowanym nawozem naturalnym i jest to wolny wybór każdego, ale ze względów sanitarnych nie powinno się tego robić. Pomidory rosną wtedy w atmosferze różnego typu bakterii kałowych jako, że praktycznie nie ma możliwości wzruszania ziemi wokół roślin, by wymieszać gnojówkę z ziemią.
Dobrze jest dopóki jest dobrze.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Mieszkam w miejscu, gdzie kilkanaście razy w roku rozbijane są namioty cyrkowe i zawsze są jakieś zwierzęta, wczoraj obserwowałam jak załatwiały swoje potrzeby słonie, pomyślałam, że jedno takie wydalenie wystarczy na nawóz dla moich przyszłorocznych pomidorów, :;230 a to nie tylko słonie, także kilka wielbłądów, lamy, żyrafy a także lwy, o zwykłych kucykach nie wspomnę. Widziałam znajomych działkowców jak wynosili wielbłądzie placki, jaką wartość ma taki nawóz, czy można go stosować na działkach?
A swoją drogą czego się nie robi dla swoich upraw :wink:
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Można nawozić wszystkim. Trzeba tylko znać skład swojej gleby. Co znaczy nawożenie, mogli się przekonać wszyscy Ci, którzy fertygowali swoje pomidory w pojemnikach.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja nie odważyłabym się tym nawozić, napisałam, bo zantrygowało mnie, że działkowcy traktowali te odchody jak półgęste złoto, prawie wyścig był, kto więcej pozbiera :;230

Pozdrawiam
Joneska
100p
100p
Od: 22 cze 2014, o 22:40

Post »

Mam jeszcze zdrowe pomidory w szklarni i specjalnie hoduje wilki aby ukorzenić je na przyszły sezon.Dlatego chce tak zrobić bo mam nieznaną a bardzo dobrą odmianę .Wybrałam też nasiona ale nie wiem czy powtórzą cechy mateczne. Przygotowałam już sobie doniczki z nieodkwaszonym torfem z perlitem i nie wiem czy przed wsadzeniem do nich wilków powinnam je przelać nawozem w stężeniu jak do fertygacji rozsady czy tez poczekać jak się ukorzenią w samym torfie a potem je fertygować.Wilki sadzonki będą stały w chłodnej ale widnej piwnicy przy oknie i będą skąpo podlewane.No nie wiem czy to ma sens ale co szkodzi spróbować jak mam czas i miejsce.Proszę o radę.
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Teoretycznie to możliwe ale w chłodnej piwnicy padną. Pomidory to nie są takie rośliny, że jak będzie chłodniej to będą wolniej rosły, dłuższa temperatura poniżej 15 stopni je wykończy. Do tego potrzebowałyby słońca czyli sztuczne światło w zimie, do tego po kilku miesiącach rozrosną ci się niemożliwie i musiałabyś wtedy zrobić wilki z wilków. Tak by to chyba wyglądało.
Awatar użytkownika
dorota33
200p
200p
Od: 6 sty 2012, o 17:41

Post »

Joneska pisze:Mam jeszcze zdrowe pomidory w szklarni i specjalnie hoduje wilki aby ukorzenić je na przyszły sezon.Dlatego chce tak zrobić bo mam nieznaną a bardzo dobrą odmianę .Wybrałam też nasiona ale nie wiem czy powtórzą cechy mateczne. Przygotowałam już sobie doniczki z nieodkwaszonym torfem z perlitem i nie wiem czy przed wsadzeniem do nich wilków powinnam je przelać nawozem w stężeniu jak do fertygacji rozsady czy tez poczekać jak się ukorzenią w samym torfie a potem je fertygować.Wilki sadzonki będą stały w chłodnej ale widnej piwnicy przy oknie i będą skąpo podlewane.No nie wiem czy to ma sens ale co szkodzi spróbować jak mam czas i miejsce.Proszę o radę.
Podobnie zrobiłam w tamtym roku, ale nie trzymałam w piwnicy tylko w domu na oknie, w styczniu jadłam czerwone pomidorki jak znajdę zdjecie to wstawię
DOROTA
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też się zastanawiam nad ukorzenim kilku wilków z Black Cherry, który powędrował z mojego balkonu do sąsiada i tam pięknie kwitnie.Czy takie kwitnące sadzonki można ukorzenić?
Obawiam się jednak, że będą miały za wysoką temperaturę, trudno mi będzie uzyskać temperaturę poniżej 20 stopni C. w domu.

Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Joneska pisze: Przygotowałam już sobie doniczki z nieodkwaszonym torfem z perlitem
Torf nieodkwaszony ma za niskie pH do uprawy pomidorów. Nie nadaje się jako podłoże.
Joneska
100p
100p

Post »

Jej co ja napisałam.Głowa myśli inaczej a ręka pisze inaczej.Oczywiście ,że torf odkwaszony pH 5,5-6,5,sphangowany z torfu wysokiego,odkwaszony wapnem,producent Krajewscy.Sorry za napisanie głupoty.Czy w takim podłożu mogę ukorzeniać wilki ,przelewając wcześniej podłoże nawozem do fertygacji rozsady i dalej je fertygować jak rozsadę uzyskaną z nasionek?Może jakieś uwagi jak postępować dalej z taką rozsadą?Jak pisałam wcześniej ,będą stały w chłodnej piwnicy przy oknie -wystawa południowa- a piwnica nie taka głęboko w ziemi lecz parter.Piwnica nieogrzewana.Zimą może być gdzieś 8 -10 stopni.Pozdr.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ukorzeniać możesz , ale w temperaturze 8-10 *C pomidory rosnąć nie będą.
Joneska
100p
100p

Post »

Mi chodzi przede wszystkim o przetrzymanie tej odmiany .Wręcz nawet nie chcę żeby rosły ale ukorzenione ,,hibernowały,, -jeśli tak można powiedzieć -w względnie dobrym stanie ,do następnego sezonu.Mogę je przetrzymywać także na półpiętrze gdzie temp jest ok 14 stopni.
Być może tak jest jak napisał
dyrydyry7 pisze:Teoretycznie to możliwe ale w chłodnej piwnicy padną. Pomidory to nie są takie rośliny, że jak będzie chłodniej to będą wolniej rosły, dłuższa temperatura poniżej 15 stopni je wykończy. Do tego potrzebowałyby słońca czyli sztuczne światło w zimie, do tego po kilku miesiącach rozrosną ci się niemożliwie i musiałabyś wtedy zrobić wilki z wilków. Tak by to chyba wyglądało.
W zasadzie mogła bym zrobić wilki z wilków to znaczy jednak ,że musiała bym je jednak hodować w wyższej temperaturze.Ktoś na forum ogrod.pisał ,że pobierał wilki w listopadzie i przetrzymywał do następnego sezonu ale nie mogę tego znaleźć.Dla próby ukorzenie i przetrzymam.A jak nie wyjdzie to wyrzucę.Pozdrawiam wszystkich.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”