Minibotanik Jacka cz.9
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Minibotanik Jacka cz.9
Ostatnio przyniosłem do roboty ciastka Jeżyki. Ludzie się rechotali, że to ?gâteaux de Jerzy?. :-P
A co do dalii kaktusowych z nasion ? o tu je kupiłem: http://www.tandmworldwide.com/flowers/f ... xed/1490TM ? zresztą Thompson & Morgan to jedna z moich ulubionych firm nasienniczych. Wybór mają niesamowity. Podobnie jak francuskie Baumaux.
Pozdrawiam!
LOKI
A co do dalii kaktusowych z nasion ? o tu je kupiłem: http://www.tandmworldwide.com/flowers/f ... xed/1490TM ? zresztą Thompson & Morgan to jedna z moich ulubionych firm nasienniczych. Wybór mają niesamowity. Podobnie jak francuskie Baumaux.
Pozdrawiam!
LOKI
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Teresko, ja nie mogę przypatrywać się relacjom między kotami, bo mam tylko jednego ale to mi w zupełności wystarcza
Zakwitają kolejne dalie:

Dzięki Bartku
Dzielżany to wyjątkowej urody kwiaty!

Geniu, dzielżany bardzo dobrze zimują i Twoje też nie powinny mieć z tym problemu

Krysiu, dziękuję za informacje o zaskrońcach. No to mam kłopot, bo nie mogę brać kompostu, tam gdzie gdniazdo
Ale czego się nie robi dla naszych "braci mniejszych"
Bardzo lubię zaskrońce.
Dzielżany to dla mnie też ważny element późnoletniego ogrodu. Choć już nie zamierzam powiększać kolekcji, bo kwitną w tym samym czasie co dalie
Dziś mała prezentacja moich białych dalii

Grażynko, te białe jeżówki zimują tak dobrze jak gatunek i się rozsiewają. Bezproblemowe nawet na moim wilgotnym terenie.
O zaletach kotów mógłbym mówić godzinami. Ich przymilanie się może zmiękczyć prawie każdego. I jeszcze jedna bardzo dobra cecha - dbają o higienę jak chyba rzadne zwierzę. Wiem, że długowłose trzeba czesać ale moja krótkowłosa kotka jest zawsze czysta i pachnąca.

Loki, czytałem w Twoim wątku o tej firmie nasiennej. Przyznam się, że coraz mniej interesuję się kupowaniem i sianiem nasion. W tym roku prawie wszystkie wysiewy gruntowe zjadły ślimaki, co mnie jeszcze bardziej zniechęca.
I najmniejsza z moich dalii:

Zakwitają kolejne dalie:

Dzięki Bartku

Geniu, dzielżany bardzo dobrze zimują i Twoje też nie powinny mieć z tym problemu

Krysiu, dziękuję za informacje o zaskrońcach. No to mam kłopot, bo nie mogę brać kompostu, tam gdzie gdniazdo

Dzielżany to dla mnie też ważny element późnoletniego ogrodu. Choć już nie zamierzam powiększać kolekcji, bo kwitną w tym samym czasie co dalie

Dziś mała prezentacja moich białych dalii

Grażynko, te białe jeżówki zimują tak dobrze jak gatunek i się rozsiewają. Bezproblemowe nawet na moim wilgotnym terenie.
O zaletach kotów mógłbym mówić godzinami. Ich przymilanie się może zmiękczyć prawie każdego. I jeszcze jedna bardzo dobra cecha - dbają o higienę jak chyba rzadne zwierzę. Wiem, że długowłose trzeba czesać ale moja krótkowłosa kotka jest zawsze czysta i pachnąca.

Loki, czytałem w Twoim wątku o tej firmie nasiennej. Przyznam się, że coraz mniej interesuję się kupowaniem i sianiem nasion. W tym roku prawie wszystkie wysiewy gruntowe zjadły ślimaki, co mnie jeszcze bardziej zniechęca.
I najmniejsza z moich dalii:

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziś na biało
Chciałam mieć kiedyś White Perfection albo Fleurel. Ale oczywiście nie trafiłam. Kiedyś nawet zaplanowałam "białą" daliowa rabatę, ale My Love popsuł wszystko bo urósł na 160cm i nieciekawie wyglądało
Playa Blanka piękna!

Chciałam mieć kiedyś White Perfection albo Fleurel. Ale oczywiście nie trafiłam. Kiedyś nawet zaplanowałam "białą" daliowa rabatę, ale My Love popsuł wszystko bo urósł na 160cm i nieciekawie wyglądało

Playa Blanka piękna!

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
Snowflake,urocza dalia kupiłem kiedyś w obi tą odmianę ale coś nie wyszło
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Jacku piękne
Fleurel chyba mam
jak rozkwitnie to pokaże fotkę

Fleurel chyba mam

Pozdrawiam Alicja
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Ja też ze ślimakami mam problem, ale nie zniechęca mnie to do siewów. Nic nie daje takiej radości, jak wyhodowanie pięknego kwiatu od nasionka.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Jacku witaj ! Jak to sie stało,że dopiero teraz trafiłam na Twój wątek
Dotychczas myślałam,że najlepszym fotografem dalii jest Grzegorz,a tu proszę widzę konkurencję
Jacku,czy odmiana Enkan,ma jasne płatki pod spodem ?Mam tego olbrzyma od 2 lat, w zeszłym roku miał 30 cm..... w tym jest nieco mniejszy , nie jestem pewna nazwy odmiany,stąd to pytanie.....

Jacku,czy odmiana Enkan,ma jasne płatki pod spodem ?Mam tego olbrzyma od 2 lat, w zeszłym roku miał 30 cm..... w tym jest nieco mniejszy , nie jestem pewna nazwy odmiany,stąd to pytanie.....
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
I znowu porcja pięknych dalii.
Ta z liliowo różową poświatą niesamowita.
Ale naj.....to chyba ta White Perfection, wygląda pośród nich jak arystokratka.
Nieskazitelna w budowie, kolorze do ostatniego płatka.

Ta z liliowo różową poświatą niesamowita.

Ale naj.....to chyba ta White Perfection, wygląda pośród nich jak arystokratka.
Nieskazitelna w budowie, kolorze do ostatniego płatka.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Miłko, białe dalie są piękne ale tworzenie z nich osobnej rabaty? Nie popieram; wolę kontrastowe zestawienia.
'Playa Blanca' i mi się spodobała. 'Fleurel' nie miałem jeszcze.
Zakwitła kolejna nienazwana ale bardzo ładna dalia o dużym kwiecie

Bartku, a do mnie 'Snowflake' wróciła po 6-ściu latach nieobecności i bardzo się cieszę
A skoro lubisz takie maluszki to dla Ciebie najniższa z moich dalii:

Alu, pokaż koniecznie, bo sam jestem ciekaw dalii 'Fleurel'
Niedawno rozpoznana dalia od Ciebie Alu

Loki, wiem coś o radości chodowania roślin z nasion. Wysiewam liliowce i chodzę koło tych siewek jak koło własnych dzieci
Ale na wysiewy wprost do gruntu juz się nie piszę
Dziś na żółto więc dla Ciebie sympatyczny pajączek

Witaj Lanceto
Ja do Ciebie czasem zaglądałem ale ostatnio trafiłem na zamknięty wątek
Grzegorz to mój dobry kolega-ziomal i nie zamierzam z nim konkurować, bo jego kolekcja dalii jak i zdjęcia sa bezkonkurencyjne
Tak, 'Enkan' ma spodnią stronę płatków jaśniejszą. Też u mnie osiągnęła średnicę 30cm i jest w tej chwili największą moją dalią.
Ale dziś 'Enkana' nie pokażę, bo ma być na żółto

Grażynko, zgadza się, 'White Perfection' jest nieskazitelna a przy tym bardzo duża. W tym roku zdobywała wyróżnienia na wystawach. Ale tej białoróżowej 'Gitts Perfection' tez nie można odmówić urody
I jeszcze jedna żółta, która miała być 'White Star' ale jest zbyt żółta jak na "white"

'Playa Blanca' i mi się spodobała. 'Fleurel' nie miałem jeszcze.
Zakwitła kolejna nienazwana ale bardzo ładna dalia o dużym kwiecie

Bartku, a do mnie 'Snowflake' wróciła po 6-ściu latach nieobecności i bardzo się cieszę

A skoro lubisz takie maluszki to dla Ciebie najniższa z moich dalii:

Alu, pokaż koniecznie, bo sam jestem ciekaw dalii 'Fleurel'
Niedawno rozpoznana dalia od Ciebie Alu

Loki, wiem coś o radości chodowania roślin z nasion. Wysiewam liliowce i chodzę koło tych siewek jak koło własnych dzieci

Dziś na żółto więc dla Ciebie sympatyczny pajączek

Witaj Lanceto

Grzegorz to mój dobry kolega-ziomal i nie zamierzam z nim konkurować, bo jego kolekcja dalii jak i zdjęcia sa bezkonkurencyjne

Tak, 'Enkan' ma spodnią stronę płatków jaśniejszą. Też u mnie osiągnęła średnicę 30cm i jest w tej chwili największą moją dalią.
Ale dziś 'Enkana' nie pokażę, bo ma być na żółto

Grażynko, zgadza się, 'White Perfection' jest nieskazitelna a przy tym bardzo duża. W tym roku zdobywała wyróżnienia na wystawach. Ale tej białoróżowej 'Gitts Perfection' tez nie można odmówić urody

I jeszcze jedna żółta, która miała być 'White Star' ale jest zbyt żółta jak na "white"

-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
Jacku u Ciebie jak zwykle jest czym oko nacieszyć 

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Wierz mi, wyglądało to bardzo ciekawie, każda o innym kształcie i rozmiarze! Tylko ta My Love się lansowała i popsuła efekt. Ale wykopywanie dalii co roku ma taka zaletę, że możesz sobie robić coraz to nowe aranżacje. Ja nauczona doświadczeniem, raczej w tym roku dobierałam wysokością, nie patrząc na kolory. Efekt miejscami fajny, miejscami niekoniecznie...
Kennemerland jeszcze mi nie kwitnie
A jest taki piękny! White Star rzeczywiście jest żółtawa z natury, też się dziwiłam...
Widziałam, że ktoś sugeruje, ze ta duża nn to Mark Hardwick. Miałam kiedyś i była własnie taka i jak pierwszy raz zobaczyłam Twoje zdjęcie, tak pomyślałam.

Kennemerland jeszcze mi nie kwitnie

Widziałam, że ktoś sugeruje, ze ta duża nn to Mark Hardwick. Miałam kiedyś i była własnie taka i jak pierwszy raz zobaczyłam Twoje zdjęcie, tak pomyślałam.
Miłka
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Jacku dziękuje za odpowiedż i wizytę u mnie ,przykro mi ,że "pocałowałeś klamkę"
Ponieważ mam obecnie tę odmianę,dlatego uważam ,że Twoja NN ,to "Mark Hardwick" ,ale ja nie jestem specjalistą w tej dziedzinie skoro Autorytety mają wątpliwości . Między niektórymi odmianami są tak minimalne różnice...... ale , jakże nudno byłoby ,gdyby różnice były wyraziste , nie byłoby o czym" gdybać".........

- becia123
- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Jacku piękne dzielżany ten bordowy uroczy,zimowity od Ciebie kwitną mi .Cudne masz dalie każda zachwyca w inny sposób.Jeżyki tez urocze. 

-
- 100p
- Od: 27 maja 2014, o 08:26
Piękny ogród i te dalie cudowne.To takie wdzięczne kwiaty,nie sprawiają żadnych problemów,nie chorują i zauważyłam że chwasty trzymaja się od nich z daleka.
Na wiosnę będę zaglądać na wątek sprzedażowy bo bardzo bym chciała kilka twoich piękności
Na wiosnę będę zaglądać na wątek sprzedażowy bo bardzo bym chciała kilka twoich piękności

Iris My Love-ogród
Pozdrawiam-Basia
Pozdrawiam-Basia
- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02