Marpy kwiatki wiosenno-letnie ...CD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Marpy kwiatki wiosenno-letnie ...CD

Post »

Maryniu ślicznie kwitna Ci zółte puszki ;:13
Miłej soboty :wit
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo ładnie w ogrodzie u Ciebie, mnóstwo kolorków. Pięknie kwitnie Ci jeszcze róża.
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Maryniu :wit

Piękny schyłek lata u Ciebie...bo przecież, to jeszcze nie jesień ;:185
U mnie też trochę 'przemeblowania', ale bez 'rewolucji', ogrodnicy z dłuższym stażem mają już wyrobione zdanie na temat tego co chcą mieć w swoim ogrodzie.
Zapewne łączy się to ze zdobywanym przez lata doświadczeniem, które sprawia, że nasze ogrody stają się dojrzałe.
W tym roku chciałabym jeszcze zrobić spory hostownik, ale póki co walczę z rosnącym tam podagrycznikiem....muszę wygrać tą walkę, by później już nie mieć problemu z tym uciążliwym chwastem.
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p
Od: 20 maja 2014, o 08:21

Post »

Nornice zimowitow mi nie zjadły bo u mnie nie ma nornic więc mam nadzieję że jeszcze zakwitna.

A co to za roślinki na pierwszym planie kwitnaca na fioletowo na jednym że zdjęć?
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Witam niedzielnie moich Gości i licznych "anonimów", skoro macie jeszcze chęć zaglądać tzn.,że na coś tam u mnie spojrzeć da się... ;:7 Słownych "wywodów" sobie oszczędzę bo widzę i w innych wątkach,że nikt ich nie czyta... kawki nie stawiam nawet przy niedzieli ;:7 jeżeli już to póki co zapraszam do obejrzenia kilku moich ogrodowych fotek...

Jadziu miło,że zaglądasz do mnie i miłe słowa zostawiasz :) ! ;:196
kropelka róż kwitnie więcej ale już raczej pojedynczymi kwiatkami a i pączki zawiązują jeszcze :) za pochwałę mojego ogródka dziękuje bardzo! ;:180
Ellaa miło,że zajrzałaś do mnie! ;:168 Jesień ma to do siebie,że po sezonie letnim rodzą się nowe koncepcje nawet u długoletnich 'ogrodników"...ja co roku coś przerabiam , przesadzam , kombinuję bo od zawsze tak lubię... :)
Z podagrycznikiem i ja walczyłam ale mechanicznie, wykorzystałam moment po deszczach kiedy można było dość łatwo wydobywać z ziemi w miarę dokładnie długaśne jego pędy ..mam nadzieję przypilnować i może na jakiś czas będzie spokój...chemię spróbowałam raz ale bez rezultatu ;:131 ...
Margaret2014 właśnie Tobie pisałam,że nornice zimowitów nie jedzą ...fioletowa roślina to heliotrop ;:173 Zimowity i u mnie jeszcze wychodzą w różnych miejscach rozwleczone przez nornice więc i u Ciebie z pewnością zakwitną!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

coś tam się tworzy...
Obrazek
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Trawiaste zakątki super,Myślałam że Rubrum masz tylko w donicy,ale tutaj widzę w gruncie też rośnie , przechowasz tylko jedną czy będziesz wykopywac?
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Maryniu - zostawiam kilka miłych słów ,bo prosta ze mnie kobieta.
A Twój ogród naprawdę należy do jednych z najpiękniejszych na fo. ;:138
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Masz jeszcze w ogrodzie bardzo ładnie, ale też czemu by nie? ;:3 . Jak na razie jest ciepło i słonecznie. Jak zobaczyłam u Ciebie trawy, to pomyślałam, że nie zrobiłam im zdjęć na wyjeździe. A było ich sporo i to rozrośniętych. Tylko, tak jak pisałam, to wszystko jest bardzo ciężkie i raczej drogie, jak na naszą kieszeń. Podpatrzyłymy, że tam ludziska ciągną wózeczki na 2 kółkach ze szkrzynką, a wtedy wygodnie i lekko ;:223 . Taki stoi u mnie w garażu i na pewno zabiorę do Skierniewic :;230 . Może będą ciekawe dzielżany, bo mam jeszcze za mało ;:131 .
Miłego dnia ;:196 ; idę szukać miejsca dla paprotek.
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dorcia7 względem traw nowicjuszem nie jestem :) towarzyszą mi w ogrodzie od ponad 30 lat ostatnio uzupełniam tylko mój mini ogród o nowe odmiany . Przez lata u wielu osób budziły ' zdziwko"....
Bez traw dla mnie ogród nie istnieje... Ostatnio coraz więcej odkrywców w tym względzie a i ja kilka osób nimi zaraziłam !Co do Rubrum to w tym roku mam jeden egz. drugi został 'wysępiony' :) . Rośnie w doniczce , ostatnio po próbach zaaranżowania nowej rabaty znalazł się na niej również z doniczką i tak go zabiorę już wkrótce na balkon,żeby był pod "okiem" .

O Jadziu ;:oj ;:oj ale pojechałaś... ;:306 ;:306 niemniej dzięki bardzo ;:196 :D prosta kobieto!

Aniu fotorelację obejrzałam ..miejsca dla kilku nowości i ja szukam od kilku dni bo zajmuję się czymś innym :uszy No różnice cenowe znaczne ... :roll: Moje dzielżany już prawie przekwitły chyba za sucho w tym miejscu miały..trudno jakoś zajrzeć we wszystkie zakątki ciągle co innego zaprząta moją uwagę a reszta SKS... ;:131
Wybieram się dzisiaj w odwiedziny w zaprzyjaźnionych ogrodach za miasto ... uwielbiam takie wypady! :heja

Obrazek
przesadziłam perovskię nawet nie zauważyła...
Obrazek

Obrazek
dzwonki tu i ówdzie kwitną ponownie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kyushiu też przesadziłam :)
Obrazek

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zachwycajacae widoczki. Piękna pełna jeżówka :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p
Od: 20 maja 2014, o 08:21

Post »

Maryniu faktycznie napisałaś że nornice ich nie jedzą, a ja w pośpiechu odczytałąm to zdanie ze znakiem zapytania.
Wczoraj pogrzebałam trochę w rabacie z zimowitami i faktycznie kiełki wychodzą, więc się doczekam. Rabat trochę w cieniu więc może dlatego.
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Maryniu - zaglądam do Ciebie dość często, ale nie zostawiam śladu :oops:
Ja przerabiam coś w ogrodzie dopiero wówczas jak widzę, że roślinom coś nie pasuje, jak dobrze rosną, to nie ruszam. Czasem trzeba przerzedzić gdy się już z a ciasno robi. Mam takie miejsce na rabacie gdzie przez lata docierało dużo słońca, miałam posadzone tu liliowce, niestety, z czasem zmieniły się tu warunki, lipa sąsiada tak się teraz rozrosła, że teraz prawie wcale nie dociera do nich słońce, źle rosną i nie kwitną, muszę je przesadzić w inne miejsce, a tam posadzić hosty. Tworząc nowe aranżacje staram się tak dobrać kompozycję, by jak najdłużej była dekoracyjna i nie wymagała przeróbek, oszczędza mi to fatygi i pozwala skupić się jedynie na pielęgnacji roślin.
Koncepcje, owszem się rodzą, ale upodobania tak łatwo się nie zmieniają, np. nie zamienię nagle mojego ogrodu w schludny, wyżwirowany ogród japoński, który u kogoś mi się podoba, ale u siebie jakoś nie widzę dla niego miejsca, wolę aranżacje przypominające naturę.
Mój M próbował walczyć z podagrycznikiem mechanicznie wyciągając ręcznie kłącza z ziemi, efekt jest taki, że tylko pomógł mu się rozrosnąć, bo usunięcie wszystkich jest nierealne, a pozostawione resztki odbiły ze zdwojoną siłą :( Roundup go unicestwi, ale trzeba być konsekwentnym i tępić każdy odrost, który przeżył.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

kropelka,Margaret2014,Ellaa dziękuję za odwiedziny! :wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Maryniu a co to za hortensja ? ta czerwona ?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”