Moje cudeńka - miaaa
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wiesz, nie musisz się ze mną zgadzać. Ze swoimi roślinkami każdy może postępować, jak uważa. Ja także. Na razie nie widzę potrzeby postępowania z kaktusami w sposób inny, niż opisuję to na forum.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Tomku nie mam zamiaru się kłucić...
Jesteś w temacie, nie powiem, lobivki to znasz lepiej jak ktoś inny, szanuje to, i echinopsisy znasz pewnie lepiej jak ja, ale ja mam swoja receptę na kwiaty. No ale mam nadzieję, że na melo się nie znasz
Basiu nie rób ze mnie pustaka... Tak nie wolno... Hoduję kaktusy prawie 13 lat, więc wiem o nich dużo i nie chcę żeb y ktoś się ze mnie śmiał. Tomek jest specem, i szanuję Go.
Jesteś w temacie, nie powiem, lobivki to znasz lepiej jak ktoś inny, szanuje to, i echinopsisy znasz pewnie lepiej jak ja, ale ja mam swoja receptę na kwiaty. No ale mam nadzieję, że na melo się nie znasz

Basiu nie rób ze mnie pustaka... Tak nie wolno... Hoduję kaktusy prawie 13 lat, więc wiem o nich dużo i nie chcę żeb y ktoś się ze mnie śmiał. Tomek jest specem, i szanuję Go.
kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy 

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Wiesz,w swojej kolekcji to mam i ze 20 ariaków (8 różnych stanowisk) poza tym Astrophytum, Echinocereus, Ferocactus, Ortegocactus, Strombocactus, Geohintonia, Mammillaria i Thelocactus. Więc pewnie jakieś mętne pojęcie o Meksyku to pewnie mam.
A z melo - to jedynie kilkadziesiąt rocznych i dwuletnich siewek. Więc oprócz teorii to za wiele mądrzyć się nie zamierzam. Ale z ciepłolubów to rosną u mnie z powodzeniem rodzaje Pygmaeocereus, Mila, Hildewintera, Haageocereus, Corryocactus, Cleistocactus i Quiabentia.
A z melo - to jedynie kilkadziesiąt rocznych i dwuletnich siewek. Więc oprócz teorii to za wiele mądrzyć się nie zamierzam. Ale z ciepłolubów to rosną u mnie z powodzeniem rodzaje Pygmaeocereus, Mila, Hildewintera, Haageocereus, Corryocactus, Cleistocactus i Quiabentia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 500p
- Od: 8 lut 2008, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dobra, dobra. Źle mnie ktoś zrozumiał.
Chodziło mi przede wszystkim o to, aby nie podlewać kaktusów, gdy nie rosną, bo to nie ma sensu (choć nie zawsze),
oraz nie podlewać ich w pełnym słońcu, bo będziemy mieć pieczeń kaktusową (a tego to już nie napisałem).
A co do kilkunastoletniej hodowli kaktusów, przez jednego z użytkowników forum, zaczynam mieć watpliwości.
Ale ja podejrzliwym człowiekiem z natury jestem.
Chodziło mi przede wszystkim o to, aby nie podlewać kaktusów, gdy nie rosną, bo to nie ma sensu (choć nie zawsze),
oraz nie podlewać ich w pełnym słońcu, bo będziemy mieć pieczeń kaktusową (a tego to już nie napisałem).
A co do kilkunastoletniej hodowli kaktusów, przez jednego z użytkowników forum, zaczynam mieć watpliwości.
Ale ja podejrzliwym człowiekiem z natury jestem.
-
- 500p
-
- 500p
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
To nie do końca prawda. Sporo echinopsów rzeczywiście otwiera kwiaty w nocy, ale kwiaty pozostają również otwarte przez cały następny dzień. Jest również spora grupa echinopsów, które kwitną w dzień. Np. Echinopsis mamillosa, Echinopsis obrepanda, Echinopsis ancistrophora. Często w obrępbie gatunku w zależności od barwy kwiatu jego otwarcie następuje o innej porze. Raczej kwiaty białe otwierają się w nocy a barwne w dzień. Ale to także nie jest regułą.darekcn4 pisze:Dorotko wracam do strej sprawy... Echinopsisy niekwitną w dzień, podobnie jak cereusy... Owszem, mieszańce może tak, ale nie prawdziwe echino...
Poza tym jeśli do rodzaju Echinopsis zaliczyć jeszcze rodzaje blisko spokrewnione jak Soehrensia, Lobivia, Trichocereus czy Acanthocalycium to robi się kompletny galimatias.
Poniżej link do kilku moich fotek echinopsów z natury:
http://www.cactusadventure.com/gallery_ ... allery.php
Jak widać jest dzień, a kwiaty są pootwierane.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek