Róże u Doroty

Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże u Doroty

Post »

Dorotko Novalis u mnie ma również pąki i lada chwila zakwitnie:)
Chipek szykuje się do ponownego kwitnienia. Artemis wciąż kwitnie,to super różyczka ;:333
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Dorotko dziękuję ;:196
Piękne różyczki u Ciebie (jak zwykle) a dalie w bardzo ładnym kolorze!
Floksy lubię, ale wkurza mnie na nich mączniak - na nich i na astrach - marcinkach, muszę chyba w przyszłym roku profilaktycznie pryskać :roll:

Wiem coś o tym "rozkładaniu się kosztów na więcej sztuk w zamówieniu", zwykle kończy się to tym, że nakupuję a później nie wiem, gdzie posadzić :;230 Ot, taka choroba :;230
Artemis (i jeszcze ze 3 inne różyce) zmieszczą mi się na rabacie przed domem :D
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
monimg
500p
500p
Od: 13 lut 2012, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niesamowicie dużo u Ciebie różności. Jak nie ta, to inna kwitnie. Bardzo mi się podoba Balerinka z floxem. Jeszcze ładniutkie zdjęcie dałaś Robin Hooda ;:oj a Chippkowi trzeba dać chyba trochę czasu. Ja ją doceniam właśnie za to, że ma bardzo foremny krzaczek. Kwiatków nie więcej niż 3 na pędzie (nie na wszystkich), ale to jedna z faworytek.
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

U mnie Ascot również zdrowa.
Pierwsze kwitnienie miała bardzo późno a do drugiego nawet się jeszcze nie zebrała.
Ale kwiaty ma piękne. Myślę że jest to róża która potrzebuje kilku dobrych sezonów by się rozkręcić. Mam ją trzeci sezon i z roku na rok jest lepiej.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Witaj Dorotko, pozdrawiam już z domu. :wit Najgorsze mnie ominęło, powinno być dobrze. :D
Zaczęłam na nowo przymierzać się do zakupów. :lol: Gdzie kupiłaś hortensję Sweet Summer? i za ile? Może być na pw. Bardzo ładny krzaczek. A róże... marzenie. ;:173
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu - anabuko1 ;:196
A gdzie jedziesz po Leonardo? Jakaś szkółka jest niedaleko od Ciebie?
A Artemis naprawdę polecam ;:167 i jest zdrowiutka.

Aniu - Annes 77 mój donicowy Novalis kwitnie bez przerwy od czerwca ;:oj Raz w dolnej części, raz w górnej. Teraz kwitnie w dolnej, ale już powypuszczał nowe przyrosty z pączkami na samej górze. Ta róża jest niezmordowana.
A Artemis jest ;:167 za całokształt.

Jolu dalie to po różach moje ulubione kwiaty. Są zupełnie nie kłopotliwe i kwitną całe lato aż do pierwszych przymrozków. Tylko, że trzeba je wykopywać na zimę i to jest trochę pracochłonne... ale przy różach jesienią też jest co robić :)
U Ciebie miejsca jest dużo to możesz poszaleć...najwyżej zrobisz nową rabatę jak się rozpędzisz z zakupami ;:306 , ale za to latem będziemy podziwiać pięknie kwitnące nowe nabytki. Już się nie mogę doczekać ;:65

Moniko - monimg dużo różyczek to i kwitną praktycznie przez całe lato... oczywiście nie wszystkie, ale niektóre prawie bez żadnej przerwy :)
Robin Hood postarał się w tym roku. Też kwitnie cały czas tyle, że już nie tak obficie jak w pierwszym rzucie.
Co do Chipka to oczywiście dam mu szansę... to młodziutka różyczka z tej wiosny. Ja po prostu myślałam, że ona tak szybko urośnie jak inne jej koleżanki. Widocznie musi mieć więcej czasu. :wink: A zgrabna jest faktycznie.

Moniko - Soczewko moja Ascot też kwitła bardzo późno... ona tak chyba ma. Teraz raptem dwa kwiatki ;:131 Czekam jak zakwitnie ta w donicy. Dam jej czas, bo faktycznie kwiaty ma bardzo ładne.

Helenko dobrze, że już jesteś w domu ;:168
Wysłałam Ci wiadomość na pw.
To uchyl rąbka tajemnicy co zamierzasz kupić jesienią? Wybrałaś już róże na żywopłot? A może jeszcze jakieś inne pomysły wpadły Ci do głowy? Jestem bardzo ciekawa ;:173

Z podsumowaniem utknęłam... nie mam coś weny do pisania. Na razie jeszcze na bieżąco kwitnące róże.
Augusta Luise

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Amber Cover

Obrazek

Bonita

Obrazek

Ostatni kwiat Comte de Chambord

Obrazek

Friendschip
Obrazek

Hortensja Monlight

Obrazek

Lea Renaissance...dość słabo powtarza

Obrazek

Obrazek

Cardinal Hume ...to kolejna kwitnąca bez przerwy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Great North Eastern Rose

Obrazek

Wrzosy
Obrazek

Dalia
Obrazek

Na koniec kwitnące Elmshorny...jestem z nich bardzo zadowolona. Kwitną obficie, same czyszczą kwiaty.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Augusta podobna do Chipka :D a Elmshorny zabójczo piękne ;:138 ;:oj
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elmshorny faktycznie cudne.
U mnie Cardinal też cały czas robił pączki, ale teraz deszcze zbiły kwiaty i na razie spauzował.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Widzę, że wrzosy już na miejscu :) Augusta Luiza pięknie kwitnie ;:138 Jak na razie jesieni u Ciebie nie widać Dorotko, róże pieknie kwitną :D . Oby jak najdłużej.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Mati, Augusta Luise ma zupełnie inne kwiaty. Jej płatki są pofalowane a i kolorkiem znacznie się różni, inaczej się też przebarwia :)
Ja też podziwiam w tym roku Elmshorny ;:224

Grażynko ;:196 Twój Cardinal na pewno jeszcze będzie kwitł i cieszył tym ładnym kolorkiem :)

Daysy, chciałam wczoraj dokupić te różowe wrzosy, ale już nie było. W ciągu dwóch dni się rozeszły, a było ich naprawdę dużo ;:oj
Pogoda jak na razie sprzyja różyczkom to może jeszcze się nacieszymy ich widokiem. Tylko straszna susza u nas i muszę podlewać :roll: ...przydałoby się trochę deszczu.

Mój Abraham Darby szykuje się do trzeciego kwitnienia, powypuszczał nowe pączusie :tan Tak samo Munstead Wood ;:oj .... i jak tu nie ;:167 angielek.

Wracam do podsumowania. Litera B
Ballerina mam trzy szt. i nie żałuję. To bardzo wdzięczna róża. Zaczyna kwitnąć trochę później, ale za to kwitnie przez całe lato aż do późnej jesieni. Na dodatek potem tworzy ładne czerwone owoce. Kwiatostany utrzymują się bardzo długo. Kwiaty ładniejszy kolor mają jak jest chłodniej...są bardziej różowe. W tym roku złapała trochę plamistość i mączniaka :? ale tragedii nie ma.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bernstein Rose, ta róża to wielkie rozczarowanie. Nie odpowiada mu stanowisko mocno nasłonecznione. Kwiaty osypują się w ciągu jednego dnia. Jako pierwsza złapała plamistość i walczy z nią przez cały sezon :( Muszę ją przesadzić w inne miejsce. Jeśli dalej będę z niej niezadowolona to pożegna mój ogród.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bonica, mam dwie. Jedna jest bardzo stara...ma pewnie z 10 lat. Druga młodsza. Czasami zapominam o tej starszej bo rośnie za Elmshornami, które ją zasłaniają. Starsza jest zdrowa, ładnie kwitnie, przeżyła u mnie tęgie zimy bez okrywania... kiedyś nie okrywałam swoich różyczek :oops: Młodsza łapie trochę plamek, ale jakoś sobie z nimi radzi. Jest to róża godna polecenia nie sprawia większych problemów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bonita Renaissance, kupiona tej wiosny w doniczce. ładny, zgrabny krzaczek. Pierwsze kwitnienie trafiła na duże upały...kwiaty szybko omdlewały i nawet nie zdążyłam się nimi nacieszyć. Drugie kwitnienie znacznie słabsze...ale chyba wszystkie renesansowe słabo powtarzają...przynajmniej te u mnie. Za to ani jednej plamki, całkowicie zdrowa jak i pozostałe.

Obrazek

Obrazek

Na dzisiaj tyle...c.d.n
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Bernstein rose też mam i niby ma ładne kwiaty ale trzymają się góra 1-2 dni :( nawet fajnie pachnie a w piątek jadę po Abrachamka :tan :heja
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja Ballerina też zabiera się do kwitnienia, miała krótką przerwę, ale teraz nadrabia ilością pączków.
Bonica to samo, chociaż jedna kwitnie bez przerwy a druga z przerwą ale rośnie w dużo gorszym miejscu.
Masz rację, stare róże lepiej rosną i mniej chorują, te nowe muszą przestawić się na inne dokarmianie po wypędzeniu chemią u hodowców i stąd pewno ich kłopoty w pierwszych latach po posadzeniu.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Dorotko, cieszę się bardzo, że wreszcie dotarłam do Twojego rozarium. Pokaźną i piękną kolekcję róż posiadasz. Nie wiem jak Ty mieścisz te ponad 100 krzewów :wink:
Skusiłaś mnie na Cardinal Hume, już odwrotu nie ma, muszę ją nabyć i koniec :wink: Już jakiś czas temu zobaczyłam na forum Novalis i zakochałam się w niej, a Ty jeszcze mnie utwierdziłaś w moich uczuciach.... Tylko tak odwiedzamy się nawzajem wszyscy i spisujemy kolejne pozycje do list chciejstw.... ;:224
Trochę mnie podniosłaś na duchu swoją opinią odnośnie Bernstein Rose, moja jeszcze bardziej mizerna. Ale rośnie nędznie, słaby przyrost, wypuszcza strasznie cienkie nowe pędy, a kwiaty owszem ładne i barwa, i kształt. Ale sam pokrój krzaczka pozostawia wiele do życzenia. No i jej podatność na choroby :?

Psiaki urocze, który jest młodszy? Aż chciałoby się je wytarmosić za te fajne uszy :D Nasza sunia też uwielbia kopać, zwłaszcza pod jedna z moich róż, robi sobie pod Eną Harkness chłodząca leżankę :wink: Ale co zrobić, pies ma dobry gust :D
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Mati masz rację z tymi kwiatami Bernstein Rose ;:173
Gdzie jedziesz po Abrahamka? Masz w swojej okolicy dobrze zaopatrzony ogrodniczy?

Grażynko moja ' stara ' Bonica też ma słabe stanowisko. Prawie cały dzień jest w cieniu, w sąsiedztwie thuji sąsiada, ale daje radę i całkiem nieźle kwitnie ;:108
Pocieszyłaś mnie, że młoda potrzebuje trochę czasu, aby przestawić się i przestać chorować.

Witaj Alu :wit Miło, że mnie odwiedziłaś ;:196
Sama się zastanawiam jak ja to mieszczę :wink: ... na razie jeszcze upycham, a jak zabraknie miejsca to dobiorę się do trawnika, który i tak jest u mnie słaby ;:306
Cardinal Hume ma różne opinie... mój jest zdrowy...te kilka plamek o tej porze roku to żadna choroba. Wystarczy oberwanie listków. Za to kwitnie przez całe lato i ma piękny kolor ;:333
Novalis jest na czele mojej listy najlepszych róż ;:215 Wybierz jej tylko miejsce w półcieniu, bo ona nie lubi mocnego ;:3
...Dzięki wizytom w coraz to nowych ogrodach nasza lista wciąż się wydłuża :)
Czyli nie jestem odosobniona w opinii o B R, a już myślałam, że trafiła mi się słaba sadzonka.

Młodszy jest owczarek niemiecki... ma niespełna dwa lata i wigor za trzy psy :)
Widziałam Twoją sunię...jest urocza i ' łowna ' ;:215 Nasze psiaki lubią kopać i łamać nowe pędy na różach, ale i tak je kochamy ;:167

Mała sesyjka Williama Shakespeara...kolejna angielka, która skradła moje ;:167 w tym sezonie. Kwitnie praktycznie przez cały sezon, raz więcej ma kwiatów, raz mniej, ale są przez cały czas. Dzielnie zniosła brutalne przesadzanie z donicy i dalej kwitła. Zdrowa bez plamek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trzecie kwitnienie Munstead Wood... i jak tu nie ;:167 angielek. Do tej pory zdrowiutka.

Obrazek

Robin Hood

Obrazek

Handel...kwitnie w dalszym ciągu i jeszcze będzie kwitła, ma sporo pączków

Obrazek

Zaczynają powtórnie kwitnąć ostróżki

Obrazek

Różowa Goździkowa

Obrazek

Hot Chocolate...długo czekałam na jej pierwszy kwiat

W pąku

Obrazek

Dzisiejsza fotka
Obrazek

Great North

Obrazek

Ostatni kwiat Emilien Guillot...chyba?

Obrazek

Na koniec...moja duma po raz pierwszy w życiu własne

Obrazek
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Piękny ten szekspir ;:167 rzeczywiscie są cudowne te angielki ;:167 nie ma takich drugich pięknych róż ;:108 ktoś musiał mieć ręke by je wychodować . A po róże jadę niedaleko koło osiedla Kurdwanów :wink: róż może niezbyt dużo ale ciekawe :D zapytam się czy można zarezerwować chipka :lol:
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”