Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..
Nie wiem czy w dobrym wątku...mam zamiar wysiać gorczycę na poletku pod przyszłoroczne pomidory, czy to dobry pomysł? Ewentualnie czym wzbogacić ziemię (ciężka glina)? Z obornikiem będzie niestety problem.
Pozdrawiam, Marta.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wszystko co wysiejesz jesienią i przed zimą przekopiesz będzie dobre. Ja na swoją glinę dawałem jeszcze piach i dużą masę kompostu. Po kilku latach struktura gleby wyraźnie się poprawiła.
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Kompostu trochę mam, tylko nie wiem kiedy lepiej podsypać: teraz czy na wiosnę?
A z gorczycą chodziło mi o to,że podobno nie pod wszystkie rośliny się nadaje...
A z gorczycą chodziło mi o to,że podobno nie pod wszystkie rośliny się nadaje...
Pozdrawiam, Marta.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Pod pomidory gorczyca jest ok, jeśli masz mało kompostu daj go w dołki przy sadzeniu pomidorów.
- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Kontakt:
Poczytałam trochę wątek. Informacje akurat na czasie. U siebie mam niewiele pustej przestrzeni na zielony nawóz, ale wysiałam dzisiaj trochę gorczycy na przekopanym fragmencie działki. Jak trochę urośnie, to zostanie skoszona i przekopana przed zimą.
Żałuję, że w ogrodniczym nie mieli wyki ozimej (za to mieli wykę jarą - nie wiem po co o tej porze roku?), bo chciałam kupić również wykę. Do wyboru był jeszcze łubin, ale na niego też już za późno.
Reszta poplonów to po prostu kolejny wysiew groszku, fasolki czy kapusty.
Marzy mi się trochę obornika, chociaż do wyjałowionej gleby w szklarni. Może uda mi się zorganizować chociaż parę worków poprzez kogoś, kto ma do niego dostęp.
Moja ziemia jest niby czarna, ale ma drobne cząsteczki, więc szybko wysycha i szybko się zbija. Wymaga częstego zruszania, żeby zapewnić lepsze napowietrzenie i dopływ tlenu do korzeni roślin. Przez lata przewinęło się przez nią wiele taczek obornika, kompostu, torfu, a i tak ideału nie ma. W tym roku chciałabym spróbować po przekopaniu zostawić ją w ostrej skibie i wiosną tylko potraktować grabiami. Ciekawe czy na ziemi z tendencją do zbijania zdałoby to egzamin? Kopanie na wiosnę i jesień to sporo pracy i do tego jak czytam źle wpływa na strukturę gleby, wbrew temu, co praktykuje od zawsze moja rodzinka.
Żałuję, że w ogrodniczym nie mieli wyki ozimej (za to mieli wykę jarą - nie wiem po co o tej porze roku?), bo chciałam kupić również wykę. Do wyboru był jeszcze łubin, ale na niego też już za późno.
Reszta poplonów to po prostu kolejny wysiew groszku, fasolki czy kapusty.
Marzy mi się trochę obornika, chociaż do wyjałowionej gleby w szklarni. Może uda mi się zorganizować chociaż parę worków poprzez kogoś, kto ma do niego dostęp.
Moja ziemia jest niby czarna, ale ma drobne cząsteczki, więc szybko wysycha i szybko się zbija. Wymaga częstego zruszania, żeby zapewnić lepsze napowietrzenie i dopływ tlenu do korzeni roślin. Przez lata przewinęło się przez nią wiele taczek obornika, kompostu, torfu, a i tak ideału nie ma. W tym roku chciałabym spróbować po przekopaniu zostawić ją w ostrej skibie i wiosną tylko potraktować grabiami. Ciekawe czy na ziemi z tendencją do zbijania zdałoby to egzamin? Kopanie na wiosnę i jesień to sporo pracy i do tego jak czytam źle wpływa na strukturę gleby, wbrew temu, co praktykuje od zawsze moja rodzinka.
- Irek6820
- 200p
- Od: 8 lut 2014, o 08:45
U mnie przeważają ziemie gliniaste . Ostatnio posiałem poplon , czekam kiedy urośnie i przed zimą postaram się go przekopać 

- Elfia
- 500p
- Kontakt:
U mnie nie jest to typowa glina, raczej to, co nawieziono na podmokłe tereny, kiedy powstawało osiedle. W niektórych miejscach bywają torfowiska, grunt jest podmokły (tak mam na nieużytku za działką). Na samej działce gleba wydaje się żyzna, ale chyba dość wyjałowiona. Od dobrych paru lat nie widziała obornika. Opieramy się jedynie na kompoście i resztkach roślinnych, trochę na przekompostowanym torfie zdobytym zza miedzy 

-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Ja dzisiaj pobrałam próbkę gleby do analizy ,jestem ciekawa jaka wyjdzie.
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa

Witam
Ja posiałem jako poplon facelię , ładnie mi już wzeszła ,
Mam nadzieję że nadaje się na poplon?
Pozdrawiam
Ja posiałem jako poplon facelię , ładnie mi już wzeszła ,
Mam nadzieję że nadaje się na poplon?
Pozdrawiam

-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Oczywiście że się nadaje 

- Elfia
- 500p
- Kontakt:
W moim ogrodniczym z nasion na poplon wyboru nie było. Muszę pogadać ze znajomymi mieszkającymi na wsi i mającymi gospodarstwa, żeby mi zorganizowali trochę żyta ozimego na poplon do szklarni.
Ile kg żyta będzie potrzebne do obsiania ok. 25 m2 powierzchni? Orientujecie się jaki jest przelicznik?
Ile kg żyta będzie potrzebne do obsiania ok. 25 m2 powierzchni? Orientujecie się jaki jest przelicznik?
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
Pierwsze z brzegu http://www.wodr.poznan.pl/index.php?opt ... na-poplony
Czyli około 0,5 kg na 25kw
Czyli około 0,5 kg na 25kw
Ja na mojej ciężkiej glinie wysiałem poplon (już ładnie wschodzi). Wiele osób zaleca, aby przekopać to z piaskiem, ale ja nie mam do niego za bardzo dostępu. Dlatego przekopię ziemię z trocinami i wapnem. Chciałem sypnąć też obornika, ale wyczytałem, że wchodzi w reakcję z wapnem i nic dobrego z takiego połączenia nie będzie.
- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
Z piaskiem to bym nie mieszała , zainteresuj się mączką skalą, lub dolomitową ,kupisz ją w składach budowlanych za mniej więcej 50 kilka zł za tonę , rozluźnisz glebę i dostarczasz mineralów , w budowlanych to się nazywa zasypka lub podsypka frakcja od 0-4, 0-6, 0-2, zresztą poczytaj , to sobie sam wyrobisz zdanie . W ogrodniczym duuuuuużo drożej .