Witam wszystkich! Od niedawna jestem właścicielem działki na której trzeba zacząć wszystko od nowa. Za sobą mam pierwsze koszenie zwykłą kosą . Rosło tam zielsko powyżej pasa.Na dole zastałem gęstą niską trawę. Co dalej Chciał bym tam zrobić mały warzywniak .Jaki powinien być Mój następny krok. Proszę o rady Pozdrawiam wszystkich
W skrócie na przykład: kosisz trawę, usuwasz resztki motyką, kopiesz szpadlem na grubą skibę (najlepiej dodając obornika), zostawiasz na zimę i wczesną wiosną kopiesz widłami amerykańskimi wyciągając resztki korzeni, kłączy itd. Siejesz warzywa.
Można dodać kompostu, zastosować poplon (np. żyto) do przekopania późną jesienią, przedplon do przekopania wiosną... Szkoda przepisywać tu to wszystko, co inni w pocie czoła pisali wcześniej, tylko poczytać...
Warto tez sprawdzić odczyn gleby i dać na zimę wapna bo pewnie jest zakwaszona. Przekop to jak najgłębiej albo przeorz mechanicznie czy konno jak ma ktoś w okolicy konika, usuwając przedtem ile się da trawy. I sprawdź, które warzywa koło których posiać, są o tym posty, bo nie wszystkie się lubią gdy rosną obok siebie.