Pomidory-choroby i szkodniki cz.12

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.12

Post »

Curzate oblepi Ci owoce białym nalotem, że ciężko to potem zmyć, jak je jeść potem.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aaaa... to nie wiedziałam :roll:
Curzate M nigdy nie ma w "moim" sklepie", więc faktycznie nigdy nie stosowałam, sugerowałam się tylko substancją aktywną w tym środku
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Curzate to dobry środek ale teraz jest pełnia dojrzewania owoców i ja bym go już nie zastosowała. Można tak jak napisała Tysonka spróbować obrywać liście i zastosować któryś z preparatów forumowicz. Wszystko zależy jak szybko choroba postępuje, czy jest tylko na liściach i czy chcesz ratować uprawę za wszelką cenę.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Dużo też zależy od pogody. Jeśli będzie ciepło i słonecznie to być może ZZ sama przyhamuje. Niestety nie wiadomo czy owoce już są porażone czy nie... Zawsze można też oberwać te wyrośnięte, położyć by się nie stykały ze sobą i codziennie przeglądać. Ja przed opryskami obrywam te zapalone i żółte, potem czas karencji mija i kolejne. Ale u mnie pogoda do bani była, dopiero od 3 dni słonecznie (od razu widać różnicę w dojrzewaniu pomidorów.

No i jeszcze są HT i OW - może nimi warto po oberwaniu liści zrobić oprysk?
gadmara
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 sie 2014, o 22:47

choroba, czy niedobory u pomidorów

Post »

Witam,
Bardzo proszę o pomoc w zidentyfikowaniu problemu: choroba, szkodniki czy niedobory. Sporo informacji wyczytałam na tym forum, ale w praktyce ciężko zidentyfikować. Otóż naliściach pomidorów pojawiły się przeżółcenia z brązowymi plamami, jest też kilka brązowych koncentrycznych plam osobno, a niektóre liście zasychają od boków i wierzchołków. Próbowałąm załączyć zdjęcia ale nie jestem pewna czy mi się to udało?... Proszę o poradę, z góry dzięki. Dagmara

§ 3.7 Zdjęcia i grafiki wstawiane do postów powinny być związane wyłącznie z treścią merytoryczną wątku. Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 500x375 pix lub 640x480 pix.
marcinpruszcz
Katizz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 sie 2014, o 12:07

Post »

Witam, w tym roku po raz pierwszy zajęłam się uprawą pomidorów z założeniem, że będzie to uprawa ekologiczna. Do tej pory, pomimo licznych zaniedbań związanych z obowiązkami macierzyńskimi i zbyt późnym wysianiem i wysadzeniem sadzonek do gruntu, uprawa spisywała się nad podziw dobrze. Pomidory rosną w gruncie (dość ciężkim i gliniastym), w dobrze nasłonecznionym i przewiewnym miejscu z lekkim spadkiem, więc nie stoją w wodzie, bez oprysków, podlewane kilka razy gnojówką z pokrzyw, wysadzone w dołkach, w które były włożone pokrzywy i skórki banana (ponoć działa :roll: ). Razem 35 krzaczków - 3 gatunki: ananasowy, Gargamel i największa nadzieja - Bawole Serce z nasion od dziadków, którzy hodowali te pomidory od ponad 40 lat. Niestety od kilku dni po ciągłych deszczach zaczęły się pojawiać niepokojące oznaki choróbsk i tu moja ogromna prośba o pomoc w identyfikacji zagrożeń (ze wstępnej autodiagnozy wnoszę, że jest im wszystko...). Naczytałam się oczywiście na niniejszym forum we wszystkich 12 częściach ale te objawy nie są dla mnie jednoznaczne. Na razie to tylko pojedyncze przypadki. Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję!
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

zdj, nr 1 - ZZ na owocach, zdj. nr 2 - zz łodygowa, zdj. nr 3 - alternarioza, zdj. nr 5 - szara pleśń
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dobrze jest w trakcie uprawy pomidorów, przycinać im liście aby miały dobry przewiew, tym samym ograniczy się występowanie no. szarej pleśni.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Neko
---
Od: 23 wrz 2013, o 20:49

Post »

I dobrze byłby, gdyby dolne liście nie miały kontaktu z podłożem :).
Katizz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 sie 2014, o 12:07

Post »

Bardzo dziękuję za pomoc i zaczynam działać. Dwa krzaczki z szarą pleśnią wylądowały już na ognisku :cry: . Obrywam liście regularnie i usuwam wilki, nie mam liści do wysokości przynajmniej 0,5m, a resztę przerzedzam, sąsiadów prawie nie mam ale ci, których mam dziwią się, że w Polsce północno-wschodniej czyli na polskim biegunie zimna mam pomidory gruntowe...
;:224
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Katizz pisze:Witam, w tym roku po raz pierwszy zajęłam się uprawą pomidorów z założeniem, że będzie to uprawa ekologiczna. Do tej pory, pomimo licznych zaniedbań związanych z obowiązkami macierzyńskimi...
podlewane kilka razy gnojówką z pokrzyw...
Ojoj. Ja miałam to samo założenie na początku sezonu- pierwsze w życiu moje... ekologiczne... dla dzieci... No i morze chemii już poszło, byle tylko cokolwiek zebrać ;:131

Katizz powodzenia!!! Ja wygrałam (no może prawie wygrałam) z ZZ, pozostała jeszcze widmowa i prawdopodobnie brunatna zgnilizna ale się nie poddaję. Ten sezon traktuję jak nauka na przyszłość :)
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
del999
50p
50p
Od: 12 lut 2014, o 20:23

Post »

U mnie też pierwszy sezon z pomidorami w gruncie. Początkom uprawy towarzyszyły szlachetne założenia, że uprawa będzie ekologiczna. Ostatecznie i tak zrobiłem oprysk (dwa-trzy razy) bo wszyscy sąsiedzi straszyli chorobami i obawiałem się, że nic nie zbiorę. W tej chwili krzaki mają się dobrze, ale zapowiadają jeszcze dwa-trzy dni opadów pod rząd. Mam jeszcze mnóstwo zielonych owoców na krzakach i szkoda by było, aby tyle pracy poszło na marne.
Odyn0192
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 wrz 2014, o 10:39

Post »

Witam serdecznie. Proszę o pomoc w identyfikacji przyczyny uszkodzeń mechanicznych na owocach pomidora. Pomidory są trzymane w doniczkach na powietrzu. Oprysk robiony jednokrotnie na początku sierpnia.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Nadmiar wody w glebie, albo raczej niska temperatura czyli słaby wzrost z nadmiarem wody, możliwe , że odmiana też jest mało tolerancyjna na pękanie, jesienią to się zdarza, trzeba uważać z podlewaniem.
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Czy pryskacie jeszcze siarczanem magnezu albo węglanem wapnia jeśli są niedobory czy już sobie odpuścić jak są zbiory ?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”