Suszone bukiety -jak i z czego?

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Trawy i byliny które możemy suszyć

Post »

Już jesień...i do szkoły iść trzeba.

Obrazek
Kompozycja tematyczna jesienna z przeznaczeniem do szkoły,biblioteki itp dł 23 cm

Pisze wymiary poszczególnych kompozycji, bo to jest ważne, one są użytkowe, maja zdobić, a nie przeszkadzać. Zbyt maly obrazek na scianie po prostu nie widać, a za wysoka kompozycja na stole przeszkadza. Trwałość jest też ważna nie może być tak, że dziecko trąci i wszystko się rozleci. Dlatego skupiam się na wadach każdej rośliny, bo urodę to każdy widzi.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ekolodzy na niego kręcą nosem bo zagraża uprawom leśnym, w ogrodach też nie jest mile widziany,ale ta roślina ma swoich zwolenników i ja do nich nalezę. Sąsiadce też się spodobał i zostawiła dala niego spory kawał ziemi, i mamy piękny łan tej rośliny
Trzcinnik piaskowyCalamagrostis epigejos

Obrazek

Bardzo ekspansywny i uciążliwy chwast, jest dekoracyjny tylko na dużych powierzchniach. Trzcinniki tu na forum mają swój wątek, więc ja tylko opisze jego zastosowanie.
Mimo, że trzcinnik jest teraz najładniejszy jest trochę za późno na jego ścinanie, już sypie sie. Obrazek
Zrywając go w tej chwili nie trzeba go nawet suszyć jednak trzeba spryskać lakierem do włosów to mocno ograniczy osypywanie się kwiatostanów. Będzie długo cieszył ładnym wyglądem.

Obrazek

Trzcinaki bardzo dobrze farbują się , wybielają, są świetnym dodatkiem do świeżych wiązanek.
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p
Od: 13 sty 2012, o 12:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przyznam że trzciny mam pełno i to dosłownie za siatką, przełazi do mnie ale usuwam z trudem, bo nie łatwo ja usunąć :) Jak ją wybielić? Tzn. jakim środkiem?, taka jasna by mi bardzo odpowiadała :) A ja już ścięłam trochę hortensji do jednego wazonu, pewnie zrobi się brązowa z czasem,ale nie wiem bo nigdy jej w takim stadium nie zbierałam, to taka zwykła drobna. Obrazek
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Nie wiem czy myślisz o trzcinie czy o trzcinniku. Trzcina to ta co rośnie na bagnach. W tej chwili ma bordowo brązowy kolor i warto ją teraz właśnie ściąć. Ja jej nie wybielam, bo taka jak jest teraz jest dla mnie ładna. Można to zrobić zanurzając do rozcieńczonego kwasu siarkowego 10-8 %, ale to dla mnie za ciężka chemia. Natomiast jeżeli myślisz o trzcinniku to on się bardzo dobrze farbuje, a do wybielenia wystarczy ace tez rozcieńczone tak 1/3 ace i nie trzymaj za długo, 15 min. Susz na słońcu. Twoja Hortensja nie zmieni koloru, może trochę wyblaknie. Nie wiesz jaka to odmiana? Znam tą odmianę bo ma ją sąsiadka. Po wysuszeniu zachowuje ten zielony kolor.
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p

Post »

Ja nie wiem jaka to trzcina ale za siatką jakiś metr mam rów i ona rośnie właśnie wokół niego czyli ma ciągle morko, jutro przyjże się dokładniej :) U siebie też mam teraz piękny tatarak zajmuje u mnie jakieś może z 5m2 też staram się go hamować i ma piękne piękne pałki do wazonu, sam tatarak sięga 3-4m jest olbrzymi i zawsze na jesień mam z nim mnóstwo pracy by cały wyciąć. Co do odmiany hortensji nie powiem co to jest, jakieś 3 lata temu na początku mojej przygody z ogrodem kopiłam na all 10 krzaków, miedzy innymi tą hortensje i zupełnie nie pamiętam co to, wtedy jeszcze mnie to tak nie interesowało. Zawsze jakoś ją zostawiałam w ogrodzie i brązowiała na zimę i tak pod śniegiem spała, a w tym roku pierwszy raz taką zieloną ścięłam :)
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Gdybyś dała do identyfikacji tą hortensje w tym wątku http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=35 byłabym Ci wdzięczna. Bardzo zależy mi właśnie na tej odmianie, a nie mogę jej zamówić bo nie wiem jak się nazywa. Fakt ona na krzaku robi się brzydka jakby gniła, ale ścięta w fazie zielonej, bo najpierw jest biała, zachowuje ten kolor do wiosny i nie marszczy się.
to co Ty nazywasz tatarakiem to Pałka[Typha L/i] .Wygląda pięknie zasuszona, ale jak zaczynają grzać kaloryfery potrafi w jednej chwili rozlecieć się w drobny mak, śmiecąc przy tym niesamowicie.

Obrazek

Ktoś tu na forum radził pokryć to lakierem do włosów. Można spróbować, ale ja nie będę ryzykować, Chyba, że dla siebie. Pare lat temu zrobiłam taki stroik z pałką do przedszkola i rozleciała sie. Podobno rozsypała się po całej sali.
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p

Post »

Dokładnie takie pałki rosną u mnie i jakoś tak mam ochotę je ściąć tak czy tak, nie wiem od czego zależy rozsypywanie się tych kwiatostanów, ale moja ciocia miała jeden taki bukiet, tzn. kilka pałek w wazonie naprawdę kilkanaście lat, były to cały czas te same pałki i tak stały wiecznie obok telewizora:) Myślę że trzeba je ściąć w odpowiednim terminie, dość wcześnie, by nie miały ochoty się rozpaść i wysiać tych nasion czy cokolwiek to jest. Ta moja trzcina jest brunatno brązowa czyli to zwykła trzcina nawet zebrałam jej dziś trochę :) Oczywiście Hortensje wstawię do identyfikacji.
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p

Post »

Dostałam odpowiedz iż Hortensja "To krzewiasta 'Anabelle' " i to bardzo możliwe że taką właśnie zakupiłam:)
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dzięki paprotka882. Być może mam ją , bo kupowała, ale moje są inne. Kupie ją w pewnym źródle, bo ją muszę mieć.
Niedzielna włóczęga po ugorach przyniosła mi wiele skarbów między innymi taki...
Obrazek
.....leżało na ścieżce. Coś z niego zrobie.
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p

Post »

Emalia112 a może tak podkraść, oczywiście pytając sąsiadkę o kilka gałązek do ukorzenienia ?? Na zimę wsadzić w grunt, może coś by było z tego, teraz jest dobry czas na to :) A proszę polec mi jakąś taka idealną gipsówkę do suszenia, chodzi mi o takie ładne białe kuleczki?? Mam jedną, kopiłam leciutko różową, ale jest okropna, właściwie kwiatki małe pojedyncze, jak teraz zbierałam trochę to to się nie nadaje do niczego, parę kwiatków dosłownie, jedne nierozwinięte (by nie powiedzieć niedorozwinięte) inne już jakieś przekwitłe suche kulki, no brzydactwo ogólnie :) Gniazdko śliczne, rok temu też znalazłam u siebie, ale wsadziłam gdzieś na drzewo z nadzieją i naiwnością że może jakiś ptaszek jeszcze wykorzysta :P
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Też się dałam nabrać na tą różową gipsówkę, kupiłam w Auchanie ,ale już wyrzuciłam. Najlepsza jest gipsówka pełna, ale lubi wymarznąć, o czym się już kilka razy przekonałam. Wolniej rośnie i trudno ją zdobyć. Ta zwyczajna biała też jest OK. Dobrze się suszy, nieźle wygląda , ale jest krucha. Warto ją mieć, bo na rabacie też dobrze wygląda.
I przyszedł czas na późno jesienne kompozycję i tu króluje ...
Miechunka rozdętaPhysalis alkekengi L

Obrazek
Bylina, dosyć ekspansywna. Jej ozdobą są czerwone otoczki nasion w kształcie lampionów. Dobrze się suszy. Ładnie komponuje z zatrwianem szerokolistnym, trawami.
Wymagań to ona nie ma, ale lubią ją ślimaki. Często potrafią zostawić pustą łodygę. Trzeba ją trzymać w karbach co nie jest trudne bo płytkie ma rozłogi. Rozmnaża się przez kłącza i siew nasion. Wschodzi bardzo dobrze. Szybko rośnie.

Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko wpadłam i do tego wątku bo zaciekawił mnie tytuł.
Przeczytałam wszystko od początku i dzięki za przekazanie praktycznej wiedzy ;:196
Co prawda zbyt dużo suszonych kompozycji nie robię bo kurz a ja alergiczka ale za to jeden duży i wędruje wysoko na szafie.

Nie widzę abyś używała byliny o nazwie Anafalis perłowy.
Wspaniale nadaje się do kompozycji w wazonie w stanie świeżym, jak i suszony .

Obrazek
Obrazek

Musi rosnąć na ubogim stanowisku wtedy zachowuje swój naturalny srebrzysty kolor liści. Na bogatszej zielonkawe. Białe kwiaty z żółtym środkiem zachowują kolory.
Roślina przy dotyku delikatnie szeleści i pewnie dlatego lubię je dotykać. Moja wnuczka ( 9-latka) jak tnie przed odjazdem kwiaty do wazonu to zawsze biegnie mówiąc do mnie ... "wiesz babcia ... jeszcze tej szelstki chcę " :;230
Poszukam zdjęcia w suszonej kompozycji i pokażę.

Hortensja o której wcześniej pisałaś z koleżanką to faktycznie drzewkowata Anabelle.
Uwielbiam ją i mam duże 2 krzewy tuż przy wejściu na działkę. Koleżanka bierze ode mnie do kwiaciarni jej kwiaty na szczególne zamówienia .

Zdjęcie z 6 sierpnia bo teraz biel kwiatów prawie znikła i wracają do zielonego koloru. W tym roku susza i upały więc kilka kwiatów nawet przypaliło z wierzchu - szkoda.

Obrazek

Szkoda,że tak daleko mieszkasz bo mam też 2-letni krzew na zapasowej rabacie - samochodem można by cały z kwiatami zapakować i od razu materiał do pracy :D

Miechunkę miałam u siebie ale zbyt ostro się rozrastała bo mamy dobrą ziemię i ... zlikwidowałam.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Skończył się drugi dzień Jarmarku Benedyktyńskiego. Jestem pod wrażeniem spektakli turniei i wystaw. Najbardziej podobało mi się stoisko z Ukrainy z takimi wyrobami
Obrazek

Obrazek

Moje też się podobało choć przez tydzień nie wiele udało mi się zrobić. Nie zdążyłam nawet obfotografowywać nowości..
Jutro ostatni dzień i koniec, będę mogła zająć sie reanimacją roślin, które przez ostatni miesiąc mocno zaniedbałam. Musze o nie zadbać by w przyszłym roku znowu niemiłosiernie je eksploatować.
Obrazek

Obrazek
Wianek ziołowy śr 21cm ,podobny tyko większy będzie zdobił jadalnie w ośrodku rekreacyjnym

Koniec lata,zaczyna się jesień a tu królują żołędzie, szyszki, mech. Suszone kwiaty(resztki) poczekają do wiosny do palm.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne kompozycje... szczególnie podobaja mi się te na środkowym zdjęciu - małe, kompaktowe kolorowe perełki do dekoracji wnętrza.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Na koniec sezonu chciałam napisać o jeszcze jednej roślinie, dla której nie miałam tutaj czasu dotąd, a jest bardzo ważna...
Róża
Nie będę pisać o jej uprawie, nie znam się na tym. Natomiast napisze o jej suszeniu.
Tu na forum widze tendencje do suszenia róż wielkokwiatowych.Nie jest to łatwe. Róże wielkokwiatowe suszą się źle.Bardzo często róże te przepalają się, płatki brązowieją, szczególnie te o ciemnych kolorach. Z kolei gdy obniżymy temperaturę suszenia, wtedy niestety róża nie wysycha w środku i bywa, że odpada od szypułki, a po pewnym czasie pleśnieje. Oczywiście zdarza się, że dobierzemy optymalnie temperaturę i róża pięknie wyschnie, ale nie jest to pewniak. W domowych warunkach zdani jesteśmy na kaprysy pogody. Inaczej jest z różami drobnokwiatowymi, lub półpełnymi. To pewniaki. Lepiej lub gorzej zawsze nam wyschną.
Chociaż muszę przyznać, że poszczególne odmiany róznie się zachowują. Nie przetestowałam wszystkich odmian to wiadomo, ale z tych do których mam dostęp najlepsza jest Bonica. The Fair też jest dobry, ale kolorystycznie ustępuje Bonice.Bardzo dobra jest Rosario, choć trzeba uważać by jej nie przepalić. Tak samo Sympathia. Elmshort powinien być dobry, ale miałam go za mało by zdecydowanie się wypowiadać.

Niestety nie mam zbyt dużo zdjęć z różami, nie zdążyłam zrobić.

Obrazek
Wianek sr 22cm z lozy malowanej akrylem z różami: po bokach rożowa Bonica, na dole Sympathia, w środku Rosario

Obrazek
Wazonik wys 25cm Róże Sympathia. Farbowany zatrwian szerokolistny
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”