Domowo i zdrowo
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Domowo i zdrowo
A co to takiego? Robiłam gruszkówkę ale inaczej.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Beata
do kilku lat jeżdżę pod koniec maja do Kolegi sadownika, wkładamy zawiązki owoców w butelki ( najlepsze i jedyne to gruszki Williams Blueberry), na początku września obcinamy ogonki gruszek i tak powstaje po zalaniu 40% destylatem wg mnie Najlepsza nalewka, czyli Williams w butelce.
Przekierowanie usunięto/K
W zasadzie z tego rodzaju gruszek zrobiłem już chyba wszystko począwszy od musztardy po nalewkę gruszkową na śmietanie.
do kilku lat jeżdżę pod koniec maja do Kolegi sadownika, wkładamy zawiązki owoców w butelki ( najlepsze i jedyne to gruszki Williams Blueberry), na początku września obcinamy ogonki gruszek i tak powstaje po zalaniu 40% destylatem wg mnie Najlepsza nalewka, czyli Williams w butelce.
Przekierowanie usunięto/K
W zasadzie z tego rodzaju gruszek zrobiłem już chyba wszystko począwszy od musztardy po nalewkę gruszkową na śmietanie.
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Trafiłam z rewizytą i ...wrócę na pewno
Rozbudziłeś moją ciekawość BARDZO,a że jedzonko to moja pasja ,zdrówko też ważne więc ...do miłego

Rozbudziłeś moją ciekawość BARDZO,a że jedzonko to moja pasja ,zdrówko też ważne więc ...do miłego

Piotrze wpadła z rewizytą i zostaję na dłużej
Ser własnej produkcji, ocet malinowy ... czekam na więcej.

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piotrku przyszłam z prośbą o przepis na chlebek , o którym wspomniałeś w moim wątku.... wstawisz???
Świetny patent na suszenie czosnku, warto tak zrobić. W moim domu mnóstwo czosnku używamy

Świetny patent na suszenie czosnku, warto tak zrobić. W moim domu mnóstwo czosnku używamy

- Biotit
Pokazuję różnice w wyglądzie między kiełbasą białą wieprzowo/wołową (na samej soli niejodowanej) i wędzoną wieprzową (sól niejodowana 70%, peklosól 30%);asma pisze: Rozbudziłeś moją ciekawość BARDZO,
wygląd w przekroju jest prawie identyczny,jednak kiełbasy różnią się składem i wielkością mięs oraz różnorodnością i ilością przypraw.

w przekroju po lewej biała, po prawej wędzona,

a na zimno zarówno jedna i druga jest z dodatkiem galaretki .
Natomiast do mielonek słoikowych warto się zaopatrzyć w tego rodzaju słoiki:

- Biotit
AGNESS pisze:Piotrku przyszłam z prośbą o przepis na chlebek , o którym wspomniałeś w moim wątku.... wstawisz???![]()
Agnieszko
właśnie cisto na chleb się garuje w 10 l białym pojemniku przykrytym bawełniana ściereczką w piekarniku, temp 35 C przez 3 h.
Potem trafi do brytfanek wysmarowanych smalcem i posypanymi wysuszonym młótem po zrobieniu piwa.
JA robię chleb na oko, więc nie stosuję do sztywnych reguł, podstawa to dobra mąka, a zamiast wody serwatka.
Zawsze zamiast cukru daję łyżkę miodu gryczanego (jest b.wyrazisty) kilka garści nasion słonecznika i 1 garść nasion dyni oraz oczywiście solę.
Chleb robię mieszany : 2 kg mąki żytniej (w tym 1 kg razowej z pełnego przemiału) i 2 kg pszennej, serwatki daję również na oko, ok 3-3,5 l , ciasto mam mieć konsystencję gęstego błota. Mąkę kupuję na Bazarku na Kole od Córki Młynarza.
Piekę 60 min w 200C, po 30 min obracam brytfanki.
Jak będzie upieczony wstawię foty

-
- Od: 20 wrz 2010, o 07:32
Piotrze jesteś niesamowity.Takie domowe wyroby, to w dobie gdzie we wszystkim mamy chemię ,to samo zdrowie.Miło że można coś u Ciebie podpatrzeć i czegoś się nauczyć.
Pozdrawiam Iwona
Pozdrawiam Iwona
Piotrze chlebuś
to jest to
Muszę wypróbować
Już nie mogę się doczekać fotek
A musi on siedzieć w piekarniku w temp 35 C przez te 3 h ?

- Biotit
- whitedame
Dzięki Piotrze, dostałam paczkę, wszystko w idealnym stanie, jesteśmy już po degustacji. Mnie najbardziej smakował ser i likier kawowy ( taka kolejność) a moim trzem panom ser i wiśniówka na śmietanie. Mąż kiedyś na jakimś kiermaszu kupił ser ementaler szwajcarski (170zł/kg) i był dużo gorszy od Twojego. Jeśli mógłbyś podać przepisy na nalewki to będę bardzo wdzięczna.

- Biotit
Beata
miło mi niezmiernie, że mój ser Ementaler Wam smakował oraz dobrze wspominacie nalewki.
Podaję przepis:
KAHLUA - mój sprawdzony przepis
jest to turecki likier kawowy, niestety do oryginału brakuje kawy tureckiej, mi najbardziej pasował zamiennik w postaci żółtej Tchibo Family rozpuszczalna i taką proponuję zastosować.
surowiec
1 l wódki 40-45%
1/2 szklanki kawy jw
1 świeża laska wanilii przekrojona wzdłuż
0,5 l przegotowanej wody
0,4 kg cukru trzcinowego
z 1/2 cytryny skórka pozbawiona albedo (cytrynę przedtem dobrze wyszorować i opłukać wrzątkiem), pokrojona w kostkę, paski
wykonanie
Gotujemy 0,5 l wody, dodajemy kawę i cukier, mieszamy i studzimy.
Do 2,5 l słoja wlewamy "osłodzoną kawę", wkładamy przekrojoną wzdłuż wanilię i skórki z cytryny.
Na koniec wlewamy alkohol, mieszamy i "do lochu".
Po miesiącu usuwamy wanilię i skórki z cytryny. Kahlua jest gotowa.
Jak zrobić Nalewki na śmietanie opiszę później.
miło mi niezmiernie, że mój ser Ementaler Wam smakował oraz dobrze wspominacie nalewki.
Podaję przepis:
KAHLUA - mój sprawdzony przepis
jest to turecki likier kawowy, niestety do oryginału brakuje kawy tureckiej, mi najbardziej pasował zamiennik w postaci żółtej Tchibo Family rozpuszczalna i taką proponuję zastosować.
surowiec
1 l wódki 40-45%
1/2 szklanki kawy jw
1 świeża laska wanilii przekrojona wzdłuż
0,5 l przegotowanej wody
0,4 kg cukru trzcinowego
z 1/2 cytryny skórka pozbawiona albedo (cytrynę przedtem dobrze wyszorować i opłukać wrzątkiem), pokrojona w kostkę, paski
wykonanie
Gotujemy 0,5 l wody, dodajemy kawę i cukier, mieszamy i studzimy.
Do 2,5 l słoja wlewamy "osłodzoną kawę", wkładamy przekrojoną wzdłuż wanilię i skórki z cytryny.
Na koniec wlewamy alkohol, mieszamy i "do lochu".
Po miesiącu usuwamy wanilię i skórki z cytryny. Kahlua jest gotowa.
Jak zrobić Nalewki na śmietanie opiszę później.
- whitedame
Ta Kahlua to likier mocno kawowy i to mi w nim najbardziej smakuje. Smak intensywnie słodko-gorzki. Myślałam, że jest robiony z kawy sypanej parzonej po turecku a tu taka niespodzianka.
Jeśli chodzi o wiśnię na śmietanie, to zaskakująca jest goryczka, która doskonale uzupełnia wiśniowy smak. Zupełnie ta nalewka nie przypomina typowej wiśniówki.
Jeśli chodzi o wiśnię na śmietanie, to zaskakująca jest goryczka, która doskonale uzupełnia wiśniowy smak. Zupełnie ta nalewka nie przypomina typowej wiśniówki.

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Piotrku chlebek wygląda wspaniale.
Świetny pomysł z serwatką zamiast wody, następnym razem spróbuję, serwatka często u mnie jest, bo robię twarożek. Codziennie mamy świeże mleczko od gospodarzy.
Fajny pomysł na nalewkę, spisuję i czekam na te na śmietanie
Świetny pomysł z serwatką zamiast wody, następnym razem spróbuję, serwatka często u mnie jest, bo robię twarożek. Codziennie mamy świeże mleczko od gospodarzy.
Fajny pomysł na nalewkę, spisuję i czekam na te na śmietanie

- Biotit
Z serwatki po serze zrób Ricottę, a dopiero później użyj serwatki zamiast wody.
Ja ją dodaję, gdzie tylko się da.
Ja ją dodaję, gdzie tylko się da.