Kwiaty w sercu
Re: Kwiaty w sercu
A propos wybarwiania się kwiatów, na ukraińskich i rosyjskich forach dziewczyny piszą, że podlewają swoje czerwone fiołki roztworem nadmanganianu potasu, to ponoć sprawia, że kolor jest bardziej intensywny
Sama nie próbowałam..

Skrętniki to dziwnie kwitną, mnie się zdarzyło kiedyś ,że z jednej rośliny wyrosły kwiaty białe i białe z fioletową obwódką. 

- Gracjella
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 kwie 2014, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Już jakiś czas temu dochodziły mnie echa rozmów na temat sposobów barwienia kwiatów
Tu przykład z netu barwienia kwiatów ciętych:
barwniki do kwiatów również te profesjonalne, czyli holenderskie to nic innego jak barwniki spożywcze, dzięki temu nie skracają kwiatom żywota a tym bardziej nie niszczą go w żaden sposób.
Zasada barwienia kwiatów jest bardzo prosta, generalnie barwi się kwiaty świeżo ścięte, które jeszcze nie napiły się wody, przesusza się je nieco, podcina i wstawia do roztworu barwnika z wodą i zostawia najlepiej w ciepłym miejscu(szybciej będą ciągnąć barwnik), kiedy na płatkach pojawią się niebieskie żyłki, wyjmuje się kwiaty z barwnika i wstawia do czystej wody. Różne kwiaty barwią się w różnym czasie, np lilie do 30minut, a margerytki nawet do kilku godzin.
Jeśli kwiat bardzo długo nie podciąga barwy, należy go skrócić i próbować ponownie, oczywiście im krótszy tym szybciej sie barwi.
niektóre kwiaty dają sie barwic, mimo, że po ścięciu trafiły do wody, jednak są to rzadkie wyjątki i efekt rzadko jest dobry.
Jestem przekonana, że w celu uzyskania lepszych efektów kolorystycznych w podobny sposób mogą być traktowane kwiaty doniczkowe.
A jeżeli chodzi o uzyskane dwa kolory kwiatów na jednej sadzonce to nic innego jak przykład niewłaściwego rozłożenia cech genetycznych.W jednym przypadku będziemy mówić o sporcie danej odmiany
Swoją drogą, to bardzo ciekawe wizualnie obrazki

Tu przykład z netu barwienia kwiatów ciętych:
barwniki do kwiatów również te profesjonalne, czyli holenderskie to nic innego jak barwniki spożywcze, dzięki temu nie skracają kwiatom żywota a tym bardziej nie niszczą go w żaden sposób.
Zasada barwienia kwiatów jest bardzo prosta, generalnie barwi się kwiaty świeżo ścięte, które jeszcze nie napiły się wody, przesusza się je nieco, podcina i wstawia do roztworu barwnika z wodą i zostawia najlepiej w ciepłym miejscu(szybciej będą ciągnąć barwnik), kiedy na płatkach pojawią się niebieskie żyłki, wyjmuje się kwiaty z barwnika i wstawia do czystej wody. Różne kwiaty barwią się w różnym czasie, np lilie do 30minut, a margerytki nawet do kilku godzin.
Jeśli kwiat bardzo długo nie podciąga barwy, należy go skrócić i próbować ponownie, oczywiście im krótszy tym szybciej sie barwi.
niektóre kwiaty dają sie barwic, mimo, że po ścięciu trafiły do wody, jednak są to rzadkie wyjątki i efekt rzadko jest dobry.
Jestem przekonana, że w celu uzyskania lepszych efektów kolorystycznych w podobny sposób mogą być traktowane kwiaty doniczkowe.
A jeżeli chodzi o uzyskane dwa kolory kwiatów na jednej sadzonce to nic innego jak przykład niewłaściwego rozłożenia cech genetycznych.W jednym przypadku będziemy mówić o sporcie danej odmiany

Swoją drogą, to bardzo ciekawe wizualnie obrazki

Zapraszam do moich wątków:
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim sercu wyrośnie kwiat- świat wokół Ciebie staje się ogrodem.
- Gracjella
Cieszą takie widoki

- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
No pewnie, że cieszą.
Również nas. 

Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Gracjello- świetnie wybarwiony młodzieniaszek na Twoim skrętniku
No i kwitnienia skrętnikowe takie... jak lubię

No i kwitnienia skrętnikowe takie... jak lubię

Jesień zbliża się milowymi krokami, więc kwitnienia niektórych roślin dobiegają końca. Cieszmy się póki skrętniki i fiołeczki kwitną
Potem zostanie nam zieleninka i... wspomnienia kwitnień na fotkach.

Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Gianno, moje skrętniki będą kwitły jeszcze w grudniu - nawet.
Potem 6 tygodni odpoczynku (dla nich, bo dla mnie sezon 2015 już się zaczął - wysiewy skrętnikowe poczynione, wnet zacznie się pikowanie siewek
), więc na brak zajęcia nie będę narzekać...
A jesienne kwitnienia są nawet ładniejsze od letnich, ładniej wybarwione, przynajmniej tak u mnie jest. I dłużej kwiaty sie utrzymują...
Potem 6 tygodni odpoczynku (dla nich, bo dla mnie sezon 2015 już się zaczął - wysiewy skrętnikowe poczynione, wnet zacznie się pikowanie siewek

A jesienne kwitnienia są nawet ładniejsze od letnich, ładniej wybarwione, przynajmniej tak u mnie jest. I dłużej kwiaty sie utrzymują...
Hm, Justynko, to ja chyba mogę tylko pozazdrościć....
Z pozdrowieniami - Janka
- Gracjella
Dokładnie wiem w którym momencie dowiedziałam się, że skrętniki potrafią zaskakiwać kwitnieniem; to było tuż przed Świętami Bożego Narodzenia. W necie pojawiło się zdjęcie ze stroikiem świątecznym i stojącym obok kwitnącym skrętnikiem.Kwitnienie nie rzucało na kolana (w sensie bogactwa), ale sam fakt, że miało miejsce było dla mnie czymś zaskakującym.
Wtedy dowiedziałam się, że te kwiaty kwitną długo i potrafią zakwitnąć kilka razy w sezonie.Nawet już tego doświadczyłam.
Rozpoczyna trzecie kwitnienie w tym sezonie Phoebe.A Blue Leyla kwitnie nieprzerwanie od wiosny.
Zobaczymy co przyniesie jesień
Jest dużo pączków
Wtedy dowiedziałam się, że te kwiaty kwitną długo i potrafią zakwitnąć kilka razy w sezonie.Nawet już tego doświadczyłam.
Rozpoczyna trzecie kwitnienie w tym sezonie Phoebe.A Blue Leyla kwitnie nieprzerwanie od wiosny.
Zobaczymy co przyniesie jesień

Jest dużo pączków

- Gracjella
A to odmiana Concord Blue, która rośnie na parapecie hollu. Bylaby większa i bardziej dorodna, ale jakimś cudem ułamała się najokazalsza gałązka

Piękne kwitnienie, ja do skrętników nie mam ręki-przelewam.
- Gracjella
Szkoda.....
A może warto jeszcze raz spróbować? Są takie piękne

A może warto jeszcze raz spróbować? Są takie piękne

Nie- oddałam wszystkie skrętniki mamie i u niej rosną i kwitną jak szalone ,a jestem u nich często wiec tam je podziwiam;). 

- Gracjella
Filigranowa, u mamy też możesz cieszyć oczy pięknymi kwitnieniami i raczyć nas fotkami