Moje Królestwo - uczta dla oczu i balsam na ...wszelkie zło

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Moje Królestwo - uczta dla oczu i balsam na ...wszelkie zło

Post »

Iguś piękne widoki jak zawsze :wit
Kolorowo u Ciebie, mimo, że jesiennie już się zrobiło...jakoś tak wcześniej w tym roku..
Widziałaś początki mojej oranżerii?
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Igo-czy u Ciebie fuksja jest długo cała w kwiatach,a potem ma jakby okres spoczynku tydzień,dwa?
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Aniu ...jak głosi stare porzekadło ..." uderz w stół , a nożyce się odezwą ..." właśnie - obiecywałaś , a przecież masz naprawdę blisko ;:224 ...rzut beretem , ot, co ;:196 . Ja nie umiem , nie potrafię się gniewać ;:185 - wszak to drobnostka , bo wiem ile miałaś na karku . No i w końcu przecież musiałaś się nasycić obecnością M - to priorytet - o egzaminach Córci nie wspomnę ;:196 .

Dla Ciebie ...z nadzieją na rychłe spotkanie ;:168 ...

Obrazek Obrazek

Ewuniu / Evluk ...byłam , widziałam - chociaż tylko wirtualnie ...ale gra warta świeczki ...będzie otwarcie z... ;:136 ?
Dziękuję za miłe - jak zawsze słowa ;:196 . Też odnoszę podobne wrażenie - sierpień w rzeczy samej nas nie rozpieszczał ...i już jesiennie się robi , a przecież bywało , że piękny październik nas witał .

Z ;:167 ...i z ... ;:215 ...

Obrazek Obrazek

Ewciu/ EwkaS ...to zależy od kondycji rośliny i od jej 'rozpieszczania' ...czyli od nawożenia , czy jest mała , czy większa , ziemia ma też znaczenie .
Moje małe , ukorzenione nie tak dawno mają po kilka kwiatków i trochę pąków . Natomiast fuksjowe drzewko kwitnie non - stop od wiosny - będzie kwitło aż do wniesienia go do kwatery zimowej .

Te dwie są ciągle obsypane kwiatami .

Obrazek Obrazek

Trochę tego i owego ...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

stokrotka1805
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 22:22

Post »

Witaj Igo!
U Ciebie, jak zwykle pięknie i kolorowo.
Mnie również natura hojnie obdarzyła ślimakami, ale jest już ich coraz mniej (Chłop żywemu nie przepuści) oraz zielskiem wszelakim (chwastami). O ile ze ślimakami wojna jako tako idzie, o tyle chwasty pewnie wygrają, bo mój krzyż odmawia posłuszeństwa.
Jeszcze nie tak dawno, jak byłam "czynna zawodowo", to choć w pracy człowiek trochę odpoczął i koci rozprostował, a teraz nie a wymówki. Trzeba iść pielić, a i tak wszyscy mówią, że "siedzisz w domu i nic nie robisz". W przyszłym roku muszę spróbować ścielić rabaty trawą, bo teraz już za późno. W zimie myszy miałyby gdzie harcować. Dzisiaj naszło mnie i zamówiłam sobie róże. Nie wiem gdzie ich posadzę, bo nie ma takiego miejsca, żeby sprawa obeszła się pokojowo ;:306
Pozdrawiam serdecznie i życzę dobrej nocy :wit
Lidka
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No , popatrz Lideczko - ja o tej godzinie , w trakcie której Ty pisałaś kładłam się spać , bo skończyłam piec ciasto na przyjazd Córci .
Tak to już bywa , ze z wiekiem ...łupie w kręgosłupie i nie wszystko - a chciało by się - da sie zrobić :( .
Róże dokupiłam dwie , a trzecią z nagrody , sztamową ...wolę na wiosnę kupić , bo wiem , że przeżyją - nie wiadomo jaka będzie zima . Oby była ostra , bo ślimaki i inne badziewie wymarznie , mróz je unicestwi ...w życiu tyle ślimaków nie widziałam na oczy , co teraz . Walka trwa ;:214 ;:163 ...
Dziękuję za miłe słowa ;:196 ...pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Upolowałaś widzę momenty bezdeszczowe na zdjęcia!Drzewko fuksjowe śliczne.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak , Ewciu ...wczoraj była pogoda słoneczna i nie zapowiadało się na dzisiejszy deszcz - chociaż było z lekka chłodno ;:145 .
Dzisiaj Madzia przyjechała po Oliwkę i nawet nie weszłyśmy do ogrodu , bo cały dzień lało .
Gdyby nie tegoroczne wichury , to drzewko było by bardziej ukwiecone - a tak - zostały połamane gałązki .
Serdeczności :wit ;:168
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jagódko współczuję Ci tych ślimorów, takie ogromne ilości .... prawdziwe utrapienie. Ja na szczęście nie mam z nimi kłopotu, chociaż kilka obrzydliwych golasów znalazłam.... jak żadnego poprzedniego roku...
Czy dobrze doczytałam , że Twoje słoneczko już pojechało???
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Cie,JAGODO :wit
Przeglądnąłem relację ogrodowa;sporo ładnych kwiatów jeszcze Ci kwitnie ;:108
My też zwalczamy ślimaki bezlitośnie,najbardziej w okolicy aksamitek,posypywaczką jest HANIA.
Ale teraz ich jakby mniej ...
Pozdrawiam Cię - żona także ;:167
Slawek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A u mnie ślimaków jakoś mało
Może jednak jeż się nie obraził na mojego psa?
Widzę, że masz bardzo kolorowo w ogrodzie./
W sumie to druga pora roku, którą bardzo lubię. Jest chyba jeszcze bardziej kolorowo niż wiosną
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agusiu ... przerażające ...już mi się robi nie dobrze od nich ...ale nie ma zmiłuj - walczę dalej . Co ciekawe ...szukają schronienia przed zimnem w ...ziemi , pod kępami floksów , goździków , kamieni , a najgorsze , ze wlazły mi do kompostownika ;:145 . Przezimują , jak nic ...chyba je spalić razem z kompostem - bo ten będzie siedliskiem ich rozmnażania . Praktycznie rzecz biorąc są wszędzie - nawet w malinach ;:145 ;:214 .
Oliwka - moje ukochane słoneczko jutro wyjeżdża ...a dzisiaj byłyśmy na Coctail Party ( lody , szarlotka na gorąco z bitą śmietaną ) ...na zakończenie pobytu wakacyjnego u nas .

Dla Ciebie ;:196 ...Jakobinia carnea i róża n/n o pięknym ciemnym kolorze buraczkowym - purpura .

Obrazek Obrazek

Slawku...dziękuję za pozdrowienia od Ciebie i Hani ;:180 ... dzisiaj było znośnie - słonecznie - momentem popadało przelotnie .
Tak , coś jeszcze kwitnie ...zaczynają jesienne ...zimowity , astry , ketmia bagienna , chryzantemy mają sporo pączków .

Spodoba Ci się taki wybór ?

Obrazek Obrazek

Gosiu...nawet nie chce się już mówić , ani pisać na temat ślimorów wstrętnych ;:185 .
Też lubię te porę roku - wszak urodziłam się jesienią .
W podziękowaniu za odwiedziny ;:168 ..

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jagódko, umawiam się z naszą Anią i może obie przyjedziemy w piątek do ciebie,ustalimy jeszcze godzinę.Nie moge się doczekać.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj wyjechała Moja ukochana Oliwka z moją Córcią - Madzią ...zrobiło się , cicho , bez Jej szczebiotu - dom jest pusty i jakiś smutny . Te rozstania są najgorsze - znowu rok trzeba czekać na Jej przyjazd - ;:167 płacze już z tęsknoty ;:145 . Prosiła , bym przy pożegnaniu nie śpiewała ..." Ty odjedziesz ode mnie niedługo ...pewnie listu nie napiszesz mi , a ja tęsknię za Tobą ogromnie..szkoda naszych minionych dni ..." bo będzie płakała ...faktycznie - na długo przed wyjazdem , gdy zanuciłam tę piosenkę , to Oliwka się rozpłakała . Pytam - czemu płaczesz , a Ona mi na to ...babciu , tam są moi rodzice , szkoła , przyjaciele , muszę jechać ...też będę tęsknić . Płakałyśmy obydwie .
Zrobię fotki Jej prac , malowanych ołówkiem na kartce papieru i farbami , na sztaludze , a na razie zrobiłam Jej pamiątkowe fotki ...wśród kwiatów - które kocha , tak , jak i ja . Przy okazji jeszcze kilka portretów roślin ...wśród nich nowy nabytek , za 4 zł ...floks wiechowaty i wrzos za 3 zł .....grzechem było by ich nie kupić - są takie piękne ;:224 ;:108 .

Tutaj z kwiatem hortensji Vanille Fraise i w koronie datury żółtej .

Gosiu ...bardzo się cieszę i będę czekała z niecierpliwością na Was przyjazd ;:4 . Najlepiej było by po 11.00 , ale Ania pracuje - więc zapewne trzeba dostosować się do Niej ...może po 15-16 ?
Dla Ciebie ...dzisiejszy rozkwit ...Hibiskus ....

Obrazek Obrazek

Dla pozostałych ...ostróżka Sky Blue i wrzos ...
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jagódko,twoje życzenie jest rozkazem ,będę na 11tą,bo muszę nacieszyć się tobą i twoim ogrodem,może to ten jeden jedyny raz w moim życiu. ;:145 ;:145 Ania urwie się z pracy i może też będzie na tą godzinę.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Spokojnie, zrobię sobie dodatkowe 2 dni urlopu :D Sama wiesz, jak jest z pogodą...
I nie płacz. Znowu przyjedzie, a Ty nie zostajesz sama ;:168 Jeszcze miesiąc i mnie zostanie tylko Okami i ogród.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”