Moje Królestwo - uczta dla oczu i balsam na ...wszelkie zło

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje Królestwo - uczta dla oczu i balsam na ...wszelkie zło

Post »

Witam serdecznie po przerwie ...wydarzeń w ostatnim czasie było u mnie sporo - Oliwka przechodziła grypę żołądkową - wyleczyłam Ją sama , potem złapała ta przypadłość Janusza ...a w sobotę byliśmy na weselu siostrzeńca .
Ślimaków w dalszym ciągu sporo , walczę z nimi nie humanitarnie - one nie mają litości - ja też . Nie pozwolę , by zeżarły mi owoce mojej pracy .
Na bieżąco robię sok z malin , maliny w cukrze , pomidorów też sporo ...więc zajadamy się nimi ile wlezie ...a zupa z własnych pomidorów , smażonych na masełku ...mniam , mniam ...smak z dzieciństwa , przywołujące wspomnienie mojej ukochanej Mamy .

Izuniu - dziękuję , miło , że Ci się podobają moje portrety roślinne . Mnie lantany urzekły już dawno , szkoda , że trzeba je przechowywać przez zimę - ale dla mnie to nie problem .
W tej chwili mam trzy sadzonki odmiany Pink Passion - kompletuję pozostałe rośliny do sprzedania .

Dla Ciebie ...moje ulubione ...Clerodendrum ugandense .

Obrazek
Obrazek

Gosiu ... mnie tylko został Cyclamen var. abchasicum - cyklamen kaukaski .
Wiesz , myślę ,że jak się odważyłam jechać do Krakowa , to już pojadę wszędzie :;230 .

Spodoba Ci się dedykacja ?

Obrazek Obrazek

Krysiu...dziękuję za tyle przemiłych słów ;:180 ... :oops: - wszak i u Ciebie jest mnóstwo ciekawostek , a zwłaszcza Twoja Apteka Roślinna .
Tak , od dzieci można się wiele nauczyć - inaczej niż kiedyś bywało . Moja Oliwka to już czwartoklasistka - szkoda tylko , że jest nam dane widzieć się jedynie raz w roku , w okresie wakacji . Wtedy nadrabiamy , by nam starczyło do następnego razu .
Milo , ze ktoś doceni , a jeszcze milej ,że nagrodzi nasz trud wkładany w upiększenie otoczenia w jakim przebywamy .

Buziaki dziękczynne ;:196 ...wraz ze skromną dedykacją .

Obrazek Obrazek

Justysiu...wielkie dzięki za słowa krzepiące i podnoszące na duchu ;:196 ;:180 .
Odważyłam się jechać - bo nie miałam innego wyjścia ... a sam Anioł Stróż mnie prowadził ... Kraków do łatwych komunikacji nie należy .
M jest anty ogrodowy i anty roślinny ... ale od ogrodu mnie nie odciągnie - bo to moje lekarstwo i moja wielka miłość . On jest wtedy dumny , gdy jego koledzy z pracy mówią mu , że żona dba o wizytówkę domu - bo właśnie ogród nią jest . Chcę i zawsze dążyłam do tego , by się przyjemniej mieszkało w otoczeniu roślin . Mam to od najmłodszych lat , za sprawą mojej Mamy , a wcześniej Babci .
Dziękuję za pozdrowienia i ja z Małopolski ślę :wit ;:196 ;:167 .

Obrazek Obrazek

Jadzieńko...wielka szkoda , ze się nie wybierasz w moje strony - nawet przejazdem ;:145 .
Ten cyklamen , to kaukaski ...ostał sie tylko jeden ...miałam jeszcze Purpurascens , ale zniknął po pierwszej zimie u mnie .
Tak , róże królują ...tyle , że u mnie złapały plamistość liści ...nie wiem , czy warto teraz pryskać ...skoro jesień się zbliża wielkimi krokami . A jeżeli trzeba by było teraz , to czym ?
Floksów nie mam ...może na drugi rok coś posadzę ...rozchodniki mam trzy odmiany ...Brillant , okazały n/n i o bordowych liściach .

Buziaki ...rozchodnkowo - różane ;:196 .

Obrazek Obrazek

Gosiu...myślę , ze jednak się spotkamy - wszak to jest nasze marzenie obopólne ;:168 ;:167 . Sądzę , że jeszcze co nieco będzie kwitło ...na pewno tarasowce ...naliczyłam się ich ni mniej , ni więcej ...103 doniczki - chyba mi całkiem odbiło - myślałam , że mam około 40 doniczek ...ale naliczyłam się mniejszych i większych aż tyle :shock: ;:oj ...mniejsze , które się da , to wsadzę do gruntu .

W podziękowaniu za odwiedziny wirtualne i z nadzieją na spotkanie w realu ;:196 .

Obrazek Obrazek

A to dla mojej Przyjaciółki Ewuni , ze szczególną dedykacją ;:167 ;:196

Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Twoja księżniczka Jagódko w zwiewnej sukni anioła .Fajne takie góralskie wesele ale i młoda para ładna niech żyje młodość .Cudne są te lantany, a rozchodniki kwitną również i u mnie .Też mam takiego z bordowymi liśćmi, a także variegatowego i okazałego .Cudna różyczka
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jagódko,masz piękną wnusię.Wyjeżdżam w niedzielę ostatniego,prawdopodobnie kuzynka będzie musiała byc 2 dni w pracy wtedy zdzwonimy się.Będę chciała jechac na jeden dzień do Kapiasów, na drugi do ciebie,o ile ci to nie przeszkadza?
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Jagodko-serdecznie gratuluję srebra w konkursie na Twój Ogród-Twoją Przestrzeń!Dyplom warto oprawić.Zdobisz pięknie swoją małą ojczyznę.
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo oryginalny Clerodendrum ugandense! Jak go zimujesz?
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadzieńko ...dziękuję ;:196 ...tak , to moja księżniczka - w rzeczy samej ...wszystkie dzieci są kochane ....jedne wchodzą na kolana - te małe - ...duże zaś wchodzą na głowę .
Róża dla Ciebie to była Camelot ...ciężka w uprawie ...mało się zagęszcza i ma cienkie pędy .
Wesele nie było góralskie ...tylko Rodzice Panny Młodej pochodzą z Beskidu i stąd kapela miała gościnny występ .

Może tym razem ...

Obrazek Obrazek

Gosiu ...ależ oczywiście , że możesz drugi dzień przeznaczyć na wizytę u mnie - serdecznie zapraszam ;:180 ;:196 i ...już się cieszę na to spotkanie ;:138 :heja .
Dziękuję za miłe słowa pod adresem mojej Oliwuni ;:196 ...ani się nie obejrzysz ...i u Ciebie pojawia się wnuki ...najpierw młodzi muszą nacieszyć się sobą ;:108 .

Obrazek Obrazek

Ewuniu...dziękuję za miłe słowa i gratulacje... ;:167 ;:196 ...oj , tak ... ogród , to nasz mały raj na ziemi ....kocham go całym ;:167 ...życie bez niego było by ...jałowe , szare ...jak papier toaletowy za czasów PRL-u ...czyli do doopy .

Wybrałam dla Ciebie ...moje ukwiecone " pelargoniowe balkony " i fuksję .

Obrazek Obrazek

Izo ...nie mam problemu z przechowywaniem roślin z klimatu tropikalnego , śródziemnomorskiego , a Clerodendrum ugandense akurat rośnie w Afryce - zimą , razem z innymi tarasowcami ( oleandry , datury , lantany , róże pienne , fuksje , agapanty ...etc...) stoi w kwaterze zimowej , gdzie temp. oscyluje od + 6 C - +10 C , jest widno , ale nie jasno ...podlewam zależnie od potrzeb - jednak nie częściej , jak raz na dwa tygodnie , czasem na trzy , albo raz w miesiącu . To zależy od podłoża, wielkości rośliny /doniczki i od ...miejsca w jakim stoi .

Obrazek Obrazek

Kilka 'pstryknięć '....

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

:wit ...do następnego ... ;:196 ;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

RU ma o tej porze cudny kolor widzę to po mojej RU .Jagódko no cóż trafne stwierdzenie ,ale na pewno nie jest aż tak źle ,żeby wchodzili nam na głowę :wink: No widzę ,ze znów szykuje się miłe spotkanie z Gosią .Zrobiłaś super zbliżenia swoim kwiatuszkom Jagódko ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

JAGÓDKO Twoje kwiaty czują wielką miłość do nich i odwdzięczają Ci się
pięknym kwitnieniem, ;:63 z Twojego raju nie chce się wychodzić ;:138 ;:138 ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jagódko, to może teraz wybierzesz się w drugim kierunku?
Zapraszam :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jagódko zastrzeliłaś mnie ilością donic na tarasach..... 103 sztuki ;:oj ;:oj ;:oj niezły wynik, musisz się ogromną ilość konewek nadźwigać. Ja jeszcze przed kilku laty miałam podobnie, samych pelargonii około 100 krzaków, a i innych kwiatów sporo. Teraz się z tego wycofałam.... co roku sadziłam ich mniej i teraz mam tylko kilka drewnianych skrzyń, kilka dużych donic i kilka koszy wiklinowych.... i tyle. Wystarczą 3-4 konewki do oblecenia wszystkiego 8-) :lol:
Twoje lantany niezmiennie mnie zachwycają ;:167
Oliwka to śliczna dziewczynka i rośnie jak na drożdżach, to już panienka. Serdecznie uściski dla Was obu ;:196
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Jagódko - czytam ,że spęzasz czas podobnie jak ja ,przetwory ,maliny i dużo pomidorów do jedzenia ;:138
Podziwiam Twą daturę ,jest urocza ;:oj te falbaneczki jak sukienka.
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadzieńko ...dziękuję ;:196 ...staram się jak mogę , bo w tej materii raczej jestem samoukiem - fotki wychodzą raz lepsze - raz gorsze . A wiesz , ze to powiedzenie o dzieciach powiedziała mi znajoma z Michałkowic ?
Róża RU i mnie zachwyca o tej porze ...kwiaty są wybarwione jak trzeba i płatki ułożone ciasno w kształcie rozet ...wcześniej jakoś mało napakowane były .

Mam dla Ciebie kolejnego storczyka ...w plamki ...razem kwitnie ich pięć , także Oxalis Depressa ;:196

Obrazek
Obrazek

Danusiu...jak milo ,ze wpadłaś , dziękuję za miłe słowa ;:196 ...tak - one to czują i ..nie uwierzysz - pomagają mi w walce ze ślimakami nie dopuszczając ich do siebie .

Drobny , ale jakże uroczy ...nowo zakupiony przetacznik i klonik dedykowany Tobie ;:167 .

Obrazek Obrazek

Gosiu...nie wiem , czy bym się odważyła jechać taki kawał drogi sama , ale dziękuję serdecznie za zaproszenie ;:196 .

Wybrałam spośród wielu ... ;:167

Obrazek
Obrazek

Agusiu ...koniecznie muszę przed zima zmniejszyć ilość tych doniczek - co się da - wsadzę do ogrodu ..np. perowskie , hortensje bukietowe 2 sztuki , róże - uratowane przed nornicami ...4 sztuki , ostróżkę 1 sztuka , kalinę bodnantską Dawn i ketmię syryjską Red Heart i kilka nowo rozmnożonych primul auricula .
Dobrze , ze mam spore zapasy wody deszczówki- ostatnio pada co drugi dzień - więc podlewam dwa razy dziennie przy braku opadów ...sporo idzie tej wody - zwłaszcza dla "wodopijów " jakimi są datury i oleandry . Idzie na to 8 - 10 wiader 10 litrowych .
Robiłam coś na kształt galaretki , mieszając sok malinowy z żelfixem i wyszła taka mamałyga bez konsystencji galaretki - raczej konfitura ...ale dobra do naleśników .
Tak , Oliwka już lada moment mnie przerośnie ...tak ze dwa , trzy lata ( Jej tato ma ponad 1,80 cm ) ...no i widzę , że z roku na rok robi się z niej mała kobietka .
Dziękuję za serdeczne pozdrowienia i ja Was ściskam i ;:168 ;:167 .

Obdaruję Cię ...samosiejką portulaki wielkokwiatowej i różą przecudnej urody .

Obrazek Obrazek

Jadziu...tak , trzeba zamknąć w słojach dary lata - zwłaszcza , że ich smak będzie nam je przypominał . Robię specjalnie też maliny surowe w gorącym soku malinowym dla Oliwki , a potem ...nalewki malinowe dla siebie ( chociaż nie piję ...raczej smakuję ) .
Datur - oprócz białej , pełnej mam jeszcze pięć odmian ; żółte , różowe i czerwone pełne , ale tylko biała pełna kwitnie i żółte .
Dziękuję za odwiedziny ;:168 .

Obrazek Obrazek

Róża n/n i przeobrażenia kolorystyczne Lantany camara ' Pink Passion '

Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

WITAJ JAGÓDKO :wit Gratuluję ślicznej WNUSI ;:333 Kwiaty masz przecudne. Byłam na Twojej trasie ale jak zwykle pęd na nic nie pozwalał . Był urlop w pośpiechu . Byliśmy z mężem w Zebrzydowicach w MedCithi - było fajnie. ;:196
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu...wielka szkoda , a przecież w ubiegłym roku obiecałaś , że wpadniesz . Tak to bywa - wiecznie się spieszymy ...ba! odnoszę wrażenie , że dawniej było więcej obowiązków ( małe dzieci , stanie nocami w kolejkach , by coś upolować , praca w polu etc...) , a pomimo to na wszystko miałyśmy czas . No , ale jak jest urlop , to trzeba go wykorzystać do podładowania akumulatorów , by starczyło do następnego .
Dziękuję za miłe słowa pod adresem mojego słoneczka - Oliwki i moich ukochanych kwiatów ;:196 .

Serdecznie pozdrawiam , wraz z promieniami słońca ...ale z oddechem jesiennego podmuchu wiatru :wit .

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Ja też obiecałam ;:131 Ale jak zawsze gonie własny ogon. Licze jednak na ciepły wrzesień i wykrojenie jednego dnia. W końcu to nie tak daleko. Nie gniewaj się ;:168
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”