
Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Ja dzisiaj znowu kilkanaście dyniek, ręce mi prawie odpadły od noszenia 

- MalgosiaR
- 200p
- Posty: 343
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Częstochowy
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
aria
Pokaż te swoje cudeńka ,uzbieralaś już spory plon chyba już setkę przekroczylaś .Ja przynoszę tylko takie które zjadamy na bieżąco jakoś nie jestem pewna czy nie za wcześnie bo ogonki jeszcze slabo zasychają.
Malgosia
Pokaż te swoje cudeńka ,uzbieralaś już spory plon chyba już setkę przekroczylaś .Ja przynoszę tylko takie które zjadamy na bieżąco jakoś nie jestem pewna czy nie za wcześnie bo ogonki jeszcze slabo zasychają.
Malgosia

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Lunarii ma rację. Na paszę lepsze są odmiany o większej zawartości suchej masy i białka. Nawet jeśli plon takiej dyni jest mniejszy to plon suchej masy może być podobny lub nawet większy w przypadku dyni typu Ambar. Więc w przypadku dyni gigantów zbieramy jedynie większą ilość wody. Ogólnie dla zwierząt najlepsza jest dynia pastewna, u której zawartość suchej masy dochodzi do 30 %, a z ha można uzyskać nawet 100 ton. Niestety trudno znaleźć dobry materiał siewny takiej dyni. Sam poszukuję dobrych nasion dyni pastewnej, bo dwa lata temu kupiłem z internetu, ale widać, że to są jakieś mieszańce chyba nie najlepszej jakości.
Co do zbioru, to wydaje mi się, że opóźnianie go nie ma większego sensu, bo zawsze będzie część dyń niedojrzałych, dlatego polecam zrobić segregację dyni w pełni dojrzałych od tych nie do końca dojrzałych i te drugie skarmić w pierwszej kolejności, bo nie będą się dobrze przechowywały i mogą mieć ujemny wpływ na przechowywanie dobrych dyń. Wiem to, bo sam popełniłem te błędy zeszłego roku
Co do zbioru, to wydaje mi się, że opóźnianie go nie ma większego sensu, bo zawsze będzie część dyń niedojrzałych, dlatego polecam zrobić segregację dyni w pełni dojrzałych od tych nie do końca dojrzałych i te drugie skarmić w pierwszej kolejności, bo nie będą się dobrze przechowywały i mogą mieć ujemny wpływ na przechowywanie dobrych dyń. Wiem to, bo sam popełniłem te błędy zeszłego roku

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7581
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Tu są przepisy
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=252
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=252
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
To część mojej kolekcji, w sumie na tarasie leży 49 szt
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b43 ... cc140.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/abc ... 8f3bd.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b43 ... cc140.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/abc ... 8f3bd.html
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2004
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Rybnik
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
aria piękne!!!! Ja liczę za rok coś lepiej z dyniami. Ten rok porażka (zimno i wilgotno). Sąsiad jakieś zwykłe duże hoduje, co roku piękne, w tym roku mączniak najładniejszy.
- MalgosiaR
- 200p
- Posty: 343
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Częstochowy
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
aria
Piękne, dziękuję
Milo się ogląda taką kolekcję.
Czosnek też niczego sobie .Kiedyś pisalaś że kupilaś i posadzilaś Garpek czy to on?
Piękne, dziękuję

Milo się ogląda taką kolekcję.
Czosnek też niczego sobie .Kiedyś pisalaś że kupilaś i posadzilaś Garpek czy to on?
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Dzięki, dziewczyny
Garpek był chorowity i zrezygnowałam z niego. Te czosnki to moje sadzeniaki.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Orkidea, znalazłam taką odmianę Citrouille de Touraine, pastewna, miąższ włóknisty i gąbczasty, czyli dużo suchej masy, plon 60-80 t/ha, szybko dojrzewa 100 dni, owoc 8-15 kg, przechowywanie do 6 miesięcy.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Dzięki za informację Aria, na pewno się przyda.
- julcia03
- 100p
- Posty: 117
- Od: 17 mar 2014, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Częstochowa
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Ilu kilogramowe urosły Wam dynie.melonowe żółte?u mnie największa ma 40 kg to dużo jak na tą odmianę?
Mój ogród,moja duma.
Ogród Julii http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 49&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogród Julii http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 49&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- MalgosiaR
- 200p
- Posty: 343
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Częstochowy
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Jeszcze trzy lata temu mialam takie olbrzymki ,teraz już nie sadzę takich dyń .Bardzo ciężko potem zagospodarować taką dynie .Ale nie powiem cieszyly oko i wzbudzaly zainteresowanie a u niektórych ogromne zdziwienie.Zresztą zdziwienie wzbudzam do tej pory bo jak to dynie można jeść?
Pytam jeszcze jakią odmianę oprócz Hokkaido można spożywać ,piec bez obierania ze skórką?Proszę o podpowiedż.
Pytam jeszcze jakią odmianę oprócz Hokkaido można spożywać ,piec bez obierania ze skórką?Proszę o podpowiedż.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Butternut i Buttercup, Lakota, Chestnut, Australian Butter na pewno po obróbce cieplnej mają miękkie skórki. Inne dodaję do zupy bez skórki, bo nawet jeśli jest miękka to pofałdowana i trudno dobrze umyć powierzchnię.
Ja piekę wszystkie odmiany ze skórką, po prostu tych twardych nie spożywamy, a niektórzy nie lubią nawet miękkich i wyjadają sam miąższ. Kawałek dyni ze skórką lepiej się trzyma i jest mniej pracy z przygotowaniem
Ja piekę wszystkie odmiany ze skórką, po prostu tych twardych nie spożywamy, a niektórzy nie lubią nawet miękkich i wyjadają sam miąższ. Kawałek dyni ze skórką lepiej się trzyma i jest mniej pracy z przygotowaniem

- MalgosiaR
- 200p
- Posty: 343
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Częstochowy
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Dziękuję bardzo.
Wlaśnie zjadamy dynię Marina di Chioggia .Pięknie wygląda i tez super smakuje.
Malgosia
Wlaśnie zjadamy dynię Marina di Chioggia .Pięknie wygląda i tez super smakuje.
Malgosia
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Z tą ,,hokkaidą" jest niezły bajzel
Pod tą nazwą funkcjonują (tu na forum także) dwie różne dynie. Jedna to francuski Potimarron, mniejsza, kształtem przypominająca figę, druga to japońska Hokkaido, większa, lekko spłaszczona
W marketach częściej sprzedawane są Potimarrony jako Hokkaido. W tym roku mam obie. Wieczorem wrzucę zdjęcie porównawcze.


Kasia