gdzieś tam przewijają się fotki różnych cyprysików, także nutkajskich - nie pamiętam, czy wszystkich. Zapewne część w ogóle jeszcze nie została zaprezentowana. Pewnie będę je fotografować zimą, kiedy iglaki są jedynym zielonym akcentem w ogrodzie.
I jak miło, że u Ciebie Madzia to zawsze się podszkolę. Na cyprysika zachorowałam i ja, wiosną zakupiłam i się cieszę, że tak szybko rośnie.Chciałabym jeszcze takiego maźniętego złotem, nie pamiętam nazwy. A ten Twój pendula to wygląda jak mroczny stwór Ale tyz pikny. Ja uwielbiam drzewa o pokroju hmmm nazwę to po swojemu zwisającym.
Vanilki wyglądają smacznie po prostu. I te niebieściutkie goryczki...śliczne.
Madziu - zawilce oba cudne A ja się chciałam pochwalić, że ten od Ciebie ma pączki kwiatowe, nawet sobie nie wyobrażasz jak się cieszę. Chodzę i gadam do niego na okrągło Nie mogę się doczekać jakie będzie miał kwiaty....
on będzie miał dzieci
A tak serio - to są szyszeczki męskie. Są one mniejsze i nietrwałe od żeńskich, tworzą się na końcach gałązek. Z kolei szyszeczki żeńskie mają kształt przyszłych szyszek (kuliste, z takimi jakby łuskami-wyrostkami), są tylko mniejsze. Na zdjęciu ich nie widać, ale obejrzyj cyprysika, pewnie gdzieś tam są.
Madziu, świetne te cyprysiki - całe szczęście, że napisałaś jak szybko i wysoko rosną - już wiem, że muszę poszukac czegoś innego, bo szukam szczuplaka, który dorośnie maksymalnie do 3m...
PS - Pepsi - a to nie kwiatki (nasiona??)
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
szczuplak do 3 metrów...ciężko będzie, większość iglaków rośnie znacznie wyżej. A cięte rośliny=zdeformowany pokrój. Cyprysik nutkajski, choć wysoki, nie zajmuje wiele miejsca, może więc jednak warto.
Już wiem, dla Ciebie byłby dobry cis ,,Wojtek" albo inny o kolumnowym pokroju
Małgosiu - śliczny... trochę się boję cisów, bo są trujące, ale dzieci mi podrosły, są coraz mądrzejsze, więc... może, może...
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.