Rosiczka (Drosera) - wysiew,uprawa,wymagania
Re: Rosiczka (Drosera) - wysiew i uprawa
Może tort niskiej jakości ? Ja swoje roślinki trzymam i wysiewam do torfu sphagnum i nigdy nie miałem problemów z pleśnią. Oczywiście trzymam owadożery na balkonie.
Pozdrawiam, Kuba
Być może, spryskam środkiem i zobaczymy co będzie dalej
Pomimo że mam ogródek, to nie chce, przynajmniej na razie, trzymać ich w ogródku, ze względu na zwierzyniec, bo boje się że będą koty chciały łazikować po stoliku, albo psiaki trącą stolik, a znów gdzie mam taki stolik solidny, to tam mało światła, i ptaszki lubią nad nim przesiadywać i przy okazji robić tam gdzie nie trzeba
A w domu na parapecie mają bardzo jasno 
Na razie muszę poczekać aż wykiełkują i podrosną troszkę, później przesadzę do lepszego torfu

Pomimo że mam ogródek, to nie chce, przynajmniej na razie, trzymać ich w ogródku, ze względu na zwierzyniec, bo boje się że będą koty chciały łazikować po stoliku, albo psiaki trącą stolik, a znów gdzie mam taki stolik solidny, to tam mało światła, i ptaszki lubią nad nim przesiadywać i przy okazji robić tam gdzie nie trzeba

Na razie muszę poczekać aż wykiełkują i podrosną troszkę, później przesadzę do lepszego torfu

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 wrz 2013, o 16:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też miałam z tym problem
. Wysiałam rosiczki i pełno mi wykiełkowało (ciekawe ile przetrwa zimowe ogrzewanie
). Moje również stały przy oknie, ale mimo wszystko dostała się pleśń - widocznie nie było aż takiego ruchu powietrza. Ja zraszałam je od góry i to troszkę pomogło. Przynajmniej na tyle, że poczekałam aż podrosną i tak po ok 2 mies. od wykiełkowania przesadziłam je do lepszego torfu. I jakoś wszystkie (jak dotychczas) dały radę i rosną szczęśliwe dalej. Obecnie też je wystawiam na dwór za dnia - wiadomo, lepszy przewiew, słońce, powietrze itp.
Powodzenia życzę!

Powodzenia życzę!

Pleśń spryskana, doniczki wystawiłam do ogródka
Na noc będę je zabierać do domciu 

Czy mrówki dla rosiczki to za silne owady czy moja się po prostu za mało klei. Raz złapała komara ale jak potrzebne to komary nagle zniknęły zostały jedynie mrówki które raz na jakiś czas rosiczkę odwiedzają trochę się z nią meczą ale zawsze dają rade się uwolnić. I jeszcze jedno, wydaje mi się jakby rosiczka zwijała się wtedy tak jakby w drugą stronę, nie do góry ale do dołu, są takie gatunki czy z moją coś jest nie tak ?
Postaw przy rosiczkach troszkę kompotu lub lekko zgniły owoc, dostarczysz roślinkom prawdziwe rarytasy, muszki owocówki.
Pozdrawiam, Kuba
-
Ja też polecam sposób z owocami (nawet lekko podgnitymi) w okolicach rosiczek
. Moja, już trzyletnia rosiczka, uwielbia muszki owocówki. W tym roku dostała ich tak dużo, że 2 razy mi chciała zakwitnąć i za trzecim w końcu jej pozwoliłam, bo już sporo urosła i zyskała na siłach po sezonie grzewczym 

W jednej z trzech doniczek, już zauważyłam pełno maluszków 

-
To nieźle
. Trochę to potrwa, zanim wszystkie się "wklują" :P. Ja część mam już "młodzieżową", ale wśród nich cały czas są jakieś maluszki.

Kurcze pasuje mi popsikać znów na pleśń, tylko boję się żeby pod wpływem zraszania, moje noworodki się nie przykleily do ziemi 
--- 6 wrz 2014 ---
--- Mała poprawka
W drugiej doniczce już tez widzę jednego maluszka 
---6 wrz 2014, o 18:22 ---
Na razie tylko jedna doniczka
Dziś zauważyłam w tych mikrobach drugi listek
Najlepiej przez lupkę je oglądać
Może zwariowałam, ale mówię do nich 
Połączyłem posty, napisane jeden pod drugim. norbert76

--- 6 wrz 2014 ---
--- Mała poprawka

---6 wrz 2014, o 18:22 ---
Na razie tylko jedna doniczka

Połączyłem posty, napisane jeden pod drugim. norbert76
-
Też czasem coś im powiedziałam :P. Jak raz na jakiś czas i trochę to nic się nie stanie. W końcu w naturalnym środowisku z nieba padają na nie duże krople z dużej wysokości i dają radę 

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 mar 2013, o 14:17
Moje trzy maleństwa. Wysiane trzy różne gatunki i wyhodowane od nasioneczka. W międzyczasie do imprezy włączył się klonik pokojowy, który jakimś cudem się sam zasiał

Gratuluję
U mnie jeszcze jakoś dycha ostatnia rosiczka z nasion
Ale w marcu zakupie znów nasionka
Grunt to się nie poddawać
Może teraz pójdzie mi lepiej, bo cały sezon letni będzie przed nami 

- doromichu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam nasionka i ziemie i mysle ze niedlugo zacznie sie moja przygoda z ta roslina 

Poczekaj do wiosny z wysiewem, chyba że będziesz doświetlał.
Pozdrawiam, Kuba