Minibotanik Jacka cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.9

Post »

Witaj Jacku miło było Cię poznać .Posłuchać ciekawych wypowiedzi o roślinach. :D W twoim ogrodzie taka piękna kolekcja dalii ,liliowców i astrów .U mnie mniej ale ciesze się z tego co już mam .Powoli tworząc swój mały raj ..W przyszłym roku możemy spotkać się w moim ogródku wraz z moją sąsiadką w czasie kwitnienia dalii,liliowców i wszelkiego ogrodowego kwiecia. :D
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne masz dalie, Jacku. ;:138 Gdyby tylko nie ten kłopot z przechowywaniem...
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Dzięki forum mogę z przyjemnością podziwiać te piękne kwiaty w Twoim ogrodzie :heja
Są warte wysiłku jaki im poświęcasz, by mogły w drugiej połowie lata zalśnić na rabatach, pokazując swoje niezwykłe piękno !
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Enkan jest obłędna, a nn wygląda jak płomienie - żółty środek i czerwone brzegi ;:167
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Jacku doczekałam się twoich pięknych dalii, uwielbiam je ale ze względu przenoszenia mam tylko 3 ale będę mogła je podziwiać u Ciebie. Niektórych nawet nie widziałam. Zauważyłam jednak Tsuki-Yori-No-Shisha,ale piszesz że kwiat zeszłoroczny, czy w tym roku jej nie masz?
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Beatko, mi też było miło Cię poznać i pojeździć trochę po Twojej pięknej okolicy! Dziękuję za zaproszenie ;:136
Dalie Wynn'sa nie dość, że wielkie kwiaty to jeszcze ich kwitnienie bardzo obfite:
Obrazek

Marysiu-Chinanit, dziękuję. Z większością roślin jest jakieś "gdyby" :) Ale dla ich miłośników nie ma przeszkód nie do pokonania, wad nie do wybaczenia ;:173
Mały daliowy gąszcz:
Obrazek

Marysiu-Mufka, w drugiej połowie lata i wczesną jesienią zdecydowanie królują dalie. Trochę się ochłodziło więc teraz wolniej będą się rozwijać nowe ale też wolniej przekwitają.
Niesamowitą ilość kwiatów można mieć z jednego krzaka tej odmiany:
Obrazek

Izo, tak wielkich dalii jak 'Enkan' dotąd nie miałem i też patrzę na nią z bojaźnią, sprawdzając, czy to nie sztuczne :wink:
Ta też jedna z większych dalii:
Obrazek

Danusiu, podziwiam tych, którzy mają dalie na działkach i muszą je dźwigać i to czasem daleko, bo pod samą działkę się nie podjedzie, a niektórzy nie mają przecież pojazdów więc noszenie jeszcze dalsze ;:180
Dalia 'Tsuki-Jori-No-Shisha' ma się dobrze i pokazane zdjęcie jest aktualne. Napisałem tylko, że w ub. roku zakwitła rzutem na taśmę w październiku. Pamiętasz, przesadzaliśmy ją pod koniec lipca chyba? Niestety 'Ognisty Ptak' nie przeżył zimy.
Obrazek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku pewnie Ty będziesz wiedział co to za roślina?
Obrazek
Awatar użytkownika
E@K66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 gru 2008, o 11:54

Post »

Witam cie Jacku :wit
Mam do ciebie pytanie ,które nurtuje mnie juz od jakiegoś czasu rok w rok.Kocham dalie ,nie mam ich co prawda zbyt wiele ale parę kolorów i rok w rok po większym deszczu wszystkie leżą na ziemi. Nie podoba mi sie wiązanie ich do drewnianego kołka bo kępa jest wtedy śćiśnięta.Czy masz na to jakiś "złoty" środek? ,pozdrawiam Effka
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Jacku, odmiana 'Preference' piękna i jeżeli tak obficie kwitnie jak piszesz, to może i mnie skusi... ;:173
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Jacku Wynn's Farmer John pięknie kwitnie ;:215 .miałam ją mieć ale jakoś jeszcze nie widzę .Tę amarantową pokazywałam w swoim wątku :D
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Jakie cudowności! Wynn's Farmer John jest zjawiskowy! Bardzo lubię ten kolor dalii. Tylko jak piszesz, że ona taka duża, to odpada. Mam kilka tych olbrzymów, ale wiesz... :wink:
Preference mi się w tym roku nieco otwiera, ale nie jest źle. Za to ile kwiatów!!! :tan
Mi jeszcze nie zakwitło kilka dalii 3/4 z nich w pąkach, ale istnieją marudery, które mają tylko liście :evil: A jak na dziś u Ciebie?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Jacku czy mam od Ciebie Perference? Mam kilka tych roślin bardzo obficie ukwieconych, jedną miałem już kilka lat temu. A drugie zdjęcie daliowego gąszczu to jakby u mnie robione tylko Twoje bardziej na baczność stoją.
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Jacku twoje dalie prześliczne szczególnie lubię te dwukolorowe a Duet i trio wypadły mi albo wydałam z innymi także na chwilę obecną nie mam ale to na dziś :D masz piękne odmiany i każdą znasz .U mnie znaczniki na razie nie wchodzą w grę bo dzieci wynoszą wszystko ale za czas jakiś tez ponazywam swój zbiór. :wit tak samo liliowce prezentują się świetnie. a Preference' jest bardzo trwała i ukwiecona :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Dorotko, niestety nie wiem, co to za roślina. Zdjęcie niewyraźne i z pewnej odległości więc nie widać szczegółów.
Dalia - kapersowa pomyłka coraz ładniejsza:
Obrazek

Witaj Effka :!: Jak widać na wcześniejszych zdjęciach u mnie są drewniane kołki. Na to nie ma rady - dalie wysokie muszą być przywiązane! I tyczka drewniana sprawdza się najlepiej. Trzeba ją wbić dość blisko karpy i przywiązać tylko główny pęd. Wtedy nie będzie wrażenia, że dalia jest ściśnięta.
Ta dalia otrzymała już swoje imię. Mam nadzieję, że prawidłowe ;:173
Obrazek

Marysiu, 'Preference' bardzo obficie kwitnie i gorąco polecam. Sam mam ją pierwszy rok i jestem oczarowany.
Kolejna, która zaskakuje obfitością kwitnienia jak i zmiennością:
Obrazek

Alu, dalie Wynn'sa to moje gwiazdy i właśnie rozwija się kolejna odmiana. Cenię jego dalie najwyżej. Już wiem, o którą amarantową chodziło 8-)
Obrazek

Miłko, chyba wszystkie dalie Wynn'sa takie duże więc nie polecam, jeśli nie lubisz.
U mnie jeszcze ok. 30 dalii nie zakwitła. Mam nadzieję, że będzie ciepło, bo ostatnie chłody przystopowały dalie.
U mnie 'Preference' na szczęście się nie otwiera. Miałem problem z wyradzaniem się innej odmiany ale już pojawiają się prawidłowe kwiaty:
Obrazek

Michał, nie masz ode mnie 'Preference'. To tegoroczna zdobycz. Mam gęsto posadzone dalie więc muszę pilnować, by się nie zasłaniały i dlatego stoją tak na baczność :)
Obrazek

Beatko, wielkie dzięki 8-) Przy daliach mam duże znaczniki z pociętej terakoty więc może by i dzieci nie wyjmowały takich ciężkich sztabek :roll:
Jeśli lubisz dwukolorowe, to dla Ciebie następna:
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Gdybym miała wybierać która najładniejsza to bym miała nie lada kłopot.
Wszystkie cudne i oryginalne.
Oby tylko pogoda dopisała to nacieszysz swoje oczy w nagrodę za ciężką pracę. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”