Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Do prób nie ma co szaleć. Myślę , że z kilogram starczy.
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
forumowicz, czy ten złocień dalmatyński to nie jest po prostu wrotycz, rośnie na łakach ,jego liście mają zapach kamfory?
Złocień dalmatyński /Tanacetum cinerariifolium/

Wrotycz /Tanacetum coccineum/

Spokrewnione .

Wrotycz /Tanacetum coccineum/

Spokrewnione .
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Dzięki za obrazkowe wyjaśnienie 

A ja mam jeszcze pytanie odnośnie mojej spalenizny :P bo część pomidorów padła od razu, a część jest trochę porażona ale wygląda w miarę dobrze. Czy mogę mieć nadzieję, że przeżyją ? Czy dać sobie spokój na ten rok ?
Magda - pilna uczennica Matki Natury
Nawet jeśli przeżyją owoce będą naszpikowane azotem zgrabnie.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Myślę, że Rzepce chodziło o Wrotycz Pospolity (Tanacetum vulgare). To jego jest pełno na naszych piaszczystych łąkach.
Czy ten się nie nada?
Czy ten się nie nada?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
To nie to samo co złocień dalmatyński.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Bo Wrotycz to rodzaj, do którego należy kilkadziesiąt gatunków.
Właśnie m.in. Wrotycz pospolity, Wrotycz maruna= Złocień maruna- tego np. u mnie jest b. dużo.
Pospolitego też, ale przy drogach.
I jeden i drugi działa również trująco na wiele stworzonek, dlatego należy uważać z opryskami,
bo można sobie wykończyć i te pożyteczne.
Właśnie m.in. Wrotycz pospolity, Wrotycz maruna= Złocień maruna- tego np. u mnie jest b. dużo.
Pospolitego też, ale przy drogach.
I jeden i drugi działa również trująco na wiele stworzonek, dlatego należy uważać z opryskami,
bo można sobie wykończyć i te pożyteczne.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Gorczyca już kupiona, 7,50 za 1 kg.

Czy trzeba czekać do wiosny z zastosowaniem, czy możemy zacząć jeszcze w tym sezonie. Mam ogromny problem z truskawkami w skrzyniach.

Pryskam OW na przemian z HT i było by wszystko dobrze, ale chyba w skrzyniach mam jakieś robactwo co zżera mi liście, co parę dni wycinam poszatkowane liście. Znalazłam kilka malusieńkich gąsienic, nie mogę sobie z tym poradzić, od wiosny co róż jakąś znajduję, ale nie jestem pewna czy to tylko one są sprawcami dziur w liściach, starsza liście bywają dokumentnie ogryzione, zostają tylko nerwy. Mam wrażenie że szkodniki żerują w nocy. Do przymrozków będą owoce, chemią nie będę pryskała.

Czy trzeba czekać do wiosny z zastosowaniem, czy możemy zacząć jeszcze w tym sezonie. Mam ogromny problem z truskawkami w skrzyniach.

Pryskam OW na przemian z HT i było by wszystko dobrze, ale chyba w skrzyniach mam jakieś robactwo co zżera mi liście, co parę dni wycinam poszatkowane liście. Znalazłam kilka malusieńkich gąsienic, nie mogę sobie z tym poradzić, od wiosny co róż jakąś znajduję, ale nie jestem pewna czy to tylko one są sprawcami dziur w liściach, starsza liście bywają dokumentnie ogryzione, zostają tylko nerwy. Mam wrażenie że szkodniki żerują w nocy. Do przymrozków będą owoce, chemią nie będę pryskała.
Przepis będzie na zacierze. Zanim go zrobisz, zanim gorczyca się zmaceruje, to będzie prawie jesień. Poza tym, nie opłaca Ci się robić tego preparatu 1,5 l, bo go nie zużyjesz.
Chyba, że zrobisz go niewiele na rozcieńczonej wódce.
Chyba, że zrobisz go niewiele na rozcieńczonej wódce.
- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Potrzebuję chociaż trochę, mogę zrobić w wódce, mam trochę spirytusu, po rozcieńczeniu powinien się nadać . Do zimy to będę miała wyżarte wszystkie krzaki truskawek.
- akkara
- 50p
- Od: 14 maja 2011, o 15:46
Mam pytanie w sprawie przyrządzania HT na zacierze. Czy po odcedzeniu ziół należy zalać je 1/2 l wrzątku, tak jak w przepisie z wódką? I druga wątpliwość: czy do oprysku dawać na pewno 100 ml na 2-3l wody (w przepisie z użyciem wódki jest 150 ml)?
Jeśli chcesz zrobić preparat na zacierze postępujesz tak, jak w przepisie HT na zacierze, jeśli chcesz go zrobić z wódki- postępujesz tak, jak w przepisie na HT z wódki.
Dlaczego tak jest a nie inaczej już tu wyjaśniałem co najmniej raz.
Czy ja jestem papugą ?.
Dlaczego tak jest a nie inaczej już tu wyjaśniałem co najmniej raz.
Czy ja jestem papugą ?.
- akkara
- 50p
- Od: 14 maja 2011, o 15:46
forumowicz rozumiem Twoje zniecierpliwienie powtarzającymi się pytaniami i przepraszam jeśli Cię zirytowałam. Wystarczyło jednak napisać, abym trzymała się słowo w słowo receptury. Nic poza tym.
A swoją drogą śledzę wątek od jakiegoś czasu (fakt - nie od początku) i wjjaśnienia o których piszesz mi umknęły.
A swoją drogą śledzę wątek od jakiegoś czasu (fakt - nie od początku) i wjjaśnienia o których piszesz mi umknęły.