Mój mały raj- ogród Magdy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój mały raj- ogród Magdy

Post »

Przez Twoją dalię Paso Doble nie usnę tej nocy... jedna z najładniejszych jakie widziałam... ;:oj ;:131 ;:167
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Madziu ;:196 strony internetowej to nie znam, ale polecam market Biedron...dwa razy do roku można kupić różne cebulki, w opakowaniu zazwyczaj jest siedem cebul...tylko raz tulipany były pomylone, kolorem się zgadzały...kształt był tylko inny. Cebulki są zdrowe za niewielką cenę, nawet mieczykami byłam zaskoczona...kwiatostany urosły bardzo wysokie, kwiaty duże w ciekawym kształcie...myślałam że będą zwykłe pospolite :wink: Inkarwilla kwitnie do tej pory, trzy szt były w środku...narcyz Brida lCrown zgadzał się gatunkowo. Czosnek ozdobny Moly też był taki sam jak na opakowaniu, cebulki drobne 15 szt w opakowaniu. Tojad Arendsii 3 szt, dopiero ma pąki kwiatowe...jak zakwitnie wrzucę fotkę. Tulipany po 7 szt w opakowaniu. Dalie cudownie Ci kwitną ;:215
Awatar użytkownika
persymona
200p
200p
Od: 7 mar 2012, o 15:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aneczko dziękuje musisz ją zakupić koniecznie jest urocza :) mam nadzieje, ze przymrozki przyjdą późno w tym roku bo w tamtym całe dalie mi zmarzły bo delitakniusie są :(

Anna i Ilonka dziękuje Wam za pomoc w sprawie sklepu ;:167 co do biedronki również robię tam cebulkowe i kłączowe zakupy i szczególnie zachwycona jestem z biedronkowych tulipanów no piękne i dorodne są a lilie premium też cuda cebule :) na szczęście w moim pobliskim mieście biedronek jest z 10 więc wszystko można na spokojnie dostać gorzej z lidlem bo jest jeden i tam to wszystko zawsze wykupione :/
lato,lato,lato... echże ty :*
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24

Post »

Wspaniałe kwitnienia ;:167

Kolory dalii obłędne! Też mam glicynię, na razie tylko się puszcza ;:306
Awatar użytkownika
persymona
200p
200p

Post »

Smolka glicynia podobno kwitnie dopiero po 3-4 latach ja dopiero mam ją od tego roku jeszcze tyle trzeba czekać ;:223 może się zbuntuje i zakwitnie wcześniej :) ale takie pnącze wokół altany mam nadzieje samo z siebie zrobi wrażenie :;230
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Madziu, i znów nowe roślinki widzę ;:63, a dalie masz na prawdę przepiękne, mnie z kolei urzekła ta druga bez nazwy, chociaż Paso Doble też kusi ;:108. No i tak oto pojechałam dziś do ogrodniczego i przyjechałam z kwitnącą, co prawda zupełnie inna ale dalią, tak mnie zauroczyła, że zapomniałam zapytać o jej nazwę ;:124. Ciekawa jestem jakie cebulki zamówiłaś?
Awatar użytkownika
persymona
200p
200p

Post »

Ilonko dalia, która Cię zauroczyła jest z biedronki :D i ta ceglasta też...niektóre roślinki warto tam kupować ;:333 Widziałam Twoją nową dalię jest przepiękna ma cudny kolor pomyśle o tym kolorze na wiosnę ;:167 a z cebulek między innymi zamówiłam: tulipany angeliqe, narcyz replete, irys bródkowy going ma way, pustynnik himalajski pinokio, liliowiec strawberry candy i parę innych :)
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

ilona2715 pisze:Madziu, i znów nowe roślinki widzę ;:63, a dalie masz na prawdę przepiękne, mnie z kolei urzekła ta druga bez nazwy,
Ilono i ja mam tę dalię z Biedry, co Cię tak zauroczyła. Nazywa się ona Mystery Day. Jak chcesz możemy zrobić jesienią lub wiosną zamianę. Wyślę Tobie całą karpę (a wyrosła w tym roku potężna sztuka) a Ty mnie wyślesz coś innego. Niekoniecznie dalię. :D Co Ty na to?
Awatar użytkownika
persymona
200p
200p

Post »

Wczoraj wieczorem zrobiłam parę zdjęć ( nie było dobrego światła)

Nowa chryzantema teraz jest w wazonie ale chyba trafi do gruntu (gdy spytałam pana w ogrodniczym czy jest zimująca to powiedział, że nie ma chryzantem zimujących w gruncie...no ręce mi opadły)
Obrazek

rabatowa
Obrazek

NN
Obrazek

rabatowa
Obrazek

drobniutka z lidla
Obrazek

teraz moje anomalia szafirki wychodzące drugi raz w tym roku z ziemi, i rh wypuszcza pojedyncze kwiaty
Obrazek Obrazek Obrazek

początki mojego cebulkowego szleństwa :tan
Obrazek
oprócz widzianych biedronkowych tulipanów
szachownica Rubra Maxima
narcyzy Obdam
narcyzy Petit Four
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Świetne zakupy, jam coś innego wyszperałam...czosnek ozdoby Mount Everest, krokus Spring Beauty...widziałam posadzonego w większej ilości...widok był niesamowity. Irys Katharine Hodgkin...wszystko pójdzie w osłonkach do ziemi, myszowate dalej grasują ;:108 Szafirki tak mają, przezimują pod śniegiem bez problemu ;:3 Madziu jeśli Masz Miedzian, pomocz cebulki 20 min przed posadzeniem...ładniej rosną nie łapią chorób grzybowych, babeczka na targowisku kiedyś tak mi poradziła...sprzedawała duże cebulki lilii. W tamtym roku tak posadziłam cebulki, wyrosły i ładnie kwitły w tym sezonie.
Awatar użytkownika
persymona
200p
200p

Post »

Aniu na pewno kupie ten miedzian i zrobię tak jak poradziłaś ;:108 Ja kiedyś również sadziłam w osłonkach ale zaraz roślinki nie mały miejsca boje się tylko uciekających w głąb ziemi tulipanów ale postanowiłam, że będę je wykopywać co dwa lata i od razu sadzić od nowa, co do myszowatych na szczęście jak na razie u mnie ich nie ma ;:173 Piękne roślinki kupiłaś będziemy je podziwiać wiosną :tan
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Doszłam do wniosku że cebulki trzeba w lipcu wykopać, przesuszyć i posadzić od nowa...zabezpieczyć od nowa środkiem grzybobójczym...tak zrobiłam, czekają na posadzenie...lepiej rosną i kwitną...tulipany za długo posadzone w jednym miejscu miały tylko liście, nie kwitły. Zmiana miejsca też im służy...do osłonki dostały wymieszaną ziemię ogrodową z kupiona w Biedr...urosły do normalnej wysokości. Wcześniej wyglądały jak karzełki...widocznie ziemi brakuje jakiegoś nawozu. Po podlewaniu gnojówką z pokrzyw, ziemia jest troszkę lepsza...ale czy to wystarczy żeby dobrze rosły, nie wiem :?:
Awatar użytkownika
persymona
200p
200p

Post »

Ja zawsze wiosną podlewam rabaty humusem a potem jeszcze takim uniwersalnym nawozem z 2 razy może im to pomaga, a jak je wykopuje to wsadzam niekoniecznie w to samo miejsce ale od razu to chyba z lenistwa ;:306 ale jak na razie ładnie kwitną więc chyba im to wystarcza, ale jakby były chore to rzeczywiście dobrze by było je odgrzybić.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

O, jak tu się zacebulkowało ;:306 Ja też trochę zamówiłam, starając się ograniczać zapędy, co nie było łatwe. Zamawiam zawsze w Benexie i generalnie jestem zadowolona ;:333
Ciekawe czy z Biedry już wszystko wykupiłaś czy zostalo coś dla mnie...
Awatar użytkownika
persymona
200p
200p

Post »

Aniu za Twoją radą postanowiłam wykopać cebule bo trochę zaczęłam się martwić co się z nimi dzieje i dobrze zrobiłam parę cebul zgniło bo u mnie ciągle pada i pada a reszta się potroiła ;:167 niby dobrze ale miejsca dla nich nie miałam...jeśli w przyszłym roku znowu się powielą trzeba będzie się powymieniać:D
Za rok zrobię jak mówiłaś wykopie je w sierpniu.

Jolu Ja w tym roku w biedronce poczyniłam bardzo delikatne zakupy ale jeszcze ich nie zakończyłam bo na parę rzeczy jeszcze poluje ;:224 Co do tego Benexu to bardzo różne opinie do mnie docierają. Ja w tym roku dużo cebulek kupiłam w ogrodniczym i jestem zadowolona z ich jakości szczególnie narcyzy, cebule są podwójne i ogromne po 1zł.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”